X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • borkomar
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1083

Zamieszczone przez mor_feusz
    Zona mysli albo Paryz albo Praga tak wiec mozna by sie w razie czego spotkac w najgorszym wypadku "londyn" alob UK, znalezlismy fajna oferte na imprezie w jaakims zamku. Ja tam prage uwielbiam - moj nr 1
    Coś już wiesz gdzie będziesz spędzał w/w czas
    Ja na 90% będę w Pradze - cudem wyrwałem niezłą lokalizację na pobyt.
    Jeśli wsio wypali to będę tam od 29.12.06 do 02.01.2007.
    Daj znać co i jak - jakieś piweczko by się razem zrobiło :wink:

PS:
    Panowie i Panie proszę o jakieś wskazówki odnośnie focenia w/w miasta.
    Nie ukrywam byłem tam rok temu ale pojęcia nie miałem o foceniu i miałem kitowca - który mnie nieco ograniczał - wiem wiem żadne tłumaczenia .
    Obecnie myślę, iż wiem nieco więcej;-) ale mimo to prosiłbym o jakieś tipsy co i jak najlepiej focić sprzętem ze stopki.
    Po prostu nie chcę skopać fot.
    Chodzi o architekturę i ogólnie fotografię turystyczną i przede wszystkim nocną.
    Pozdrawiam i czekam na jakieś info - bo wyjazd tusz tusz 8)
    5D +

Komentarz

• Zielony
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2928

No to wychodzi na to, że spędzę tę noc we Wiedniu.
      Wyjazd w Sylwestra rano, powrót na drugi dzień po imprezie. Spanie w autobusie w drodze powrotnej Płatny tylko przejazd; ~100zł/osoba/dwie strony wraz z parkingami. Reszta we własnym zakresie. Tzn parę euro na ew. jakieś ciepłe żarcie. Resztę 'rzeczy' zabierze się z domu Interesuje mnie tylko impreza plenerowa. Na żadne kluby się pchać nie będę. Mówię o takich bez rezerwacji - dla wszystkich. Chociaż, kto wie? Jak mróz przyciśnie Transport: autobus. Orientacyjny czas jazdy: 4h :grin:

Ktoś był? Może ktoś polecić jakieś imprezy pod gołym niebem?
      Pewnie jest jakaś główna w centrum miasta 8) (jakiś rynek? ;-))
      sigpic

Komentarz

• mor_feusz
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1370

Jeszcze zona cos mi teraz o Yorku albo Barcelonie gada. Niech sie zdecyduje poniewaz 30go wracamy z PL i zaraz po przyjezdzie trzeba bedzie gdzies spadac. Jeszcze nie wiemy - w razie co bede walil update - aczkolwiek przez pewien (ok 8 dni) czas nie bede podczas swiat mial dostepu do neta (i chwala Najwyzszemu za to - poniewaz odpoczne w 100%). Dam znac

Komentarz

• borkomar
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1083

Zamieszczone przez borkomar
          Panowie i Panie proszę o jakieś wskazówki odnośnie focenia w/w miasta.
          Nie ukrywam byłem tam rok temu ale pojęcia nie miałem o foceniu i miałem kitowca - który mnie nieco ograniczał - wiem wiem żadne tłumaczenia .
          Obecnie myślę, iż wiem nieco więcej;-) ale mimo to prosiłbym o jakieś tipsy co i jak najlepiej focić sprzętem ze stopki.
          Po prostu nie chcę skopać fot.
          Chodzi o architekturę i ogólnie fotografię turystyczną i przede wszystkim nocną.
          Pozdrawiam i czekam na jakieś info - bo wyjazd tusz tusz 8)
          Czy ktoś się odniesie to tej części mojej wypowiedzi??Dzięki z góry.
          5D +

Komentarz

• Avadra_K
            Uzależniony
            • 2006
            • 580

Czy ktoś się odniesie to tej części mojej wypowiedzi??Dzięki z góry.
            ??: Cuż, po pierwsze jeśli nocne focenie to statyw by Ci się przydał
            Po drugi - cała praska starówka to jeden wielki plener fotograficzny, zaczynając od Mostu Wacława, poprzez Hradczany, Vaclavske Namesti, no i oczywiście przeuroczę uliczki staromiejskie (zwłaszcza tzw. Złota ulica), co jeszcze ? cała linia brzegowa Wełtawy z jednej i drugiej strony rzeki. Jeżeli będziesz miał odrobinę szczęścia i pogody postaraj się wyjechać z centrum i spróbuj zrobić kilka panoram.

Aha, jest jeszcze jakaś wierza (zapomniałem jak się nazywa) na strym mieście z której też jest przepiękny widok na Pragę

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• borkomar
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1083

Zamieszczone przez Avadra_K
              Po drugi - cała praska starówka to jeden wielki plener fotograficzny, zaczynając od Mostu Wacława, poprzez Hradczany, Vaclavske Namesti, no i oczywiście przeuroczę uliczki staromiejskie (zwłaszcza tzw. Złota ulica), co jeszcze ? cała linia brzegowa Wełtawy z jednej i drugiej strony rzeki. Jeżeli będziesz miał odrobinę szczęścia i pogody postaraj się wyjechać z centrum i spróbuj zrobić kilka panoram.

Aha, jest jeszcze jakaś wierza (zapomniałem jak się nazywa) na strym mieście z której też jest przepiękny widok na Pragę
              Spoko wielkie dzięki - ale chodzi mi bardziej o jakieś techniki focenia;-) Np nie wiem dokładnie w jaki sposób ustawiać expozycję na oświetlonych budynkach
              Tzn pewnie bedę musiał cyknąć po kilka fot i robić hdry żeby wyszło ładnie(nieprzepalone oświetlenie + szczegóły w cieniach)
              Jest poza centrum taka wieża (mini aifla ;-) - jakoś tak się to pisze chyba) .Ma jedną wielką wadę - kołysze się nieco i ciężko nawet ze statywem coś porządnego strzelić.
              Czy lepiej strzelać szerokiego kita :-( Czy raczej wogole sobie go odpuścic i tamronem załatwic większość + zoomy z 70-210??
              Każda porada(wskazanie) mile widziana w Pradze byłem już kiedyś więc mniej więcej wiem gdzie co jest, będę miał jaką mapkę do tego wiec sobie poradzę :wink:
              5D +

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Po drugi - cała praska starówka to jeden wielki plener fotograficzny, zaczynając od Mostu Wacława, poprzez Hradczany, Vaclavske Namesti, no i oczywiście przeuroczę uliczki staromiejskie (zwłaszcza tzw. Złota ulica)
                No i o ulicy Viteznej nie nalezy zapomniec , np Vítězná 5 Cafe Savoy .

Komentarz

• Avadra_K
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 580

Zamieszczone przez Vitez
                  No i o ulicy Viteznej nie nalezy zapomniec , np Vítězná 5 Cafe Savoy .
                  Jasne a potem fotka z dedykacją dla moderatora

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• borkomar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1083

Jasne a potem fotka z dedykacją dla moderatora
                    NO przecież specjalnie po to jadę
                    5D +

Komentarz

• Zielony
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2928

Wracając jeszcze do Sylwestra to najbardziej podobają mi się w Warszawie bilboard'y reklamujące Sylwestra w... Krakowie, Wrocławiu
                      Ponoć (wyczytane w brukowcu) kolejny (drugi) raz z rzędu nie będzie BIG imprezy na Pl. Defilad z powodu usranej opieszałości urzędasów. Ale co mnie to tam ;-) Ja jade do Wiednia
                      sigpic

Komentarz

• borkomar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1083

Zamieszczone przez Zielony
                        Wracając jeszcze do Sylwestra to najbardziej podobają mi się w Warszawie bilboard'y reklamujące Sylwestra w... Krakowie, Wrocławiu
                        Ponoć (wyczytane w brukowcu) kolejny (drugi) raz z rzędu nie będzie BIG imprezy na Pl. Defilad z powodu usranej opieszałości urzędasów. Ale co mnie to tam ;-) Ja jade do Wiednia
                        Też coś słyszałem na ten temat.
                        Widocznie nie chcą dać zarobić Hotelarzom Warszawskim
                        5D +

Komentarz

• borkomar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1083

Ok Drodzy Koledzy I Koleżanki.
                          Czas na przygotowania do wyjazdu podczas którego nasuwa się pytanie - którędy najlepiej dojechać Dodam iż będę jechał z Warszawy wyjazd późną nocą 2-3.

Znalazłem dwa warianty na mapce - może ktoś podpowie jeszcze coś ciekawego.
                          oto moje opcje:

Krótsza trasa ale gorszymi nieco drogami i przez Wrocław (ponoć bardzo rozkopany) około 620km.

I dłuższa trasa, sporo autostrady i dobrej drogi ale nieco dalej bo około 780km

Czyli jakoś 150-160 km dalej - czy jest sens wybierać dłuższą trasę

Może ktoś coś ciekawego podpowie - będę wdzięczny.
                          Dzięki z góry.Pozdrawiam
                          Oczywiście aby wszystko było zgodne z regulaminem jasnym jest,że wyprawa związana jest przede wszystkim z foceniem:wink:
                          Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.
                          5D +

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

którędy najlepiej dojechać
                            Naprawde nie znalazles na to pytanie lepszego miejsca niz forum uzytkownikow aparatow marki Canon?

Nie to ze sie czepiam... ale po dyskusjach o samochodach, rowerach i sedesach naprawde sie zastanawiam jak ograniczac totalne offtopy nie-to-forumowe .

Komentarz

• raaf
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 63

Zgadzam się z Vitezem:

- gdzie na Sylwestra? koledzy odpowiedzieli
                              - jak focić? - koledzy odpowiedzieli

ale jak dojechać mógłbyś szanowny twórco wątku pokombinować sam, skoro wyprawa ma związek z fotografią wybierz trasę z lepszymi plenerami i ruszaj w drogę.
                              zagripiony +kit+70-300 APO DG Sigma, 17-50 Tamron +nadal brak umiejętności

Komentarz

• borkomar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1083

Zamieszczone przez raaf
                                Zgadzam się z Vitezem:

- gdzie na Sylwestra? koledzy odpowiedzieli
                                - jak focić? - koledzy odpowiedzieli

ale jak dojechać mógłbyś szanowny twórco wątku pokombinować sam, skoro wyprawa ma związek z fotografią wybierz trasę z lepszymi plenerami i ruszaj w drogę.
                                No właśnie kąbinuje
                                5D +

Komentarz

Pracuję...