X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Przecież skaner ma być "specjalny". Nie ma wątpliwości, ze tiff w poprawnej rozdzielczości musi zająć co najmniej to 256GB. Inaczej reklamowaliby to jak doskonałą formę kompresji a nie zapisu. Czyli gęstość zapisu możemy wyliczyć i wychodzi koło 20 000 dpi. Ciekawe jak to się ma do rozmiaru "ziarna" w papierze.
    tak to by byla raczej bzdura ;-) jesli bylby to tylko rodzaj zapisu

Zbiory bitów kodowane są kolorami (odniesienie do tęczy) i gęsto upakowywane w różne kształty
    ja to rozumiem jako kompresje i to bardzo skuteczna
    Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Jeśli byłaby to kompresja, to nikt by nie gadał o papierze, tylko mówił o tym, że film wejdzie na dyskietkę
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

moze wkrotce powie
        Instagram

Komentarz

• mrek
          Początki nałogu
          • 2004
          • 331

Zamieszczone przez fredi
          Wolne żarty. Pokaż mi taką stuletnia płytkę To że producent sobie coś takiego wyliczył... mnie masowo padały płyty "30 letnie", a "100" też się zdarzało. [ciach]
          Polecam negatywy. Nie padaj mi nic, a nic.
          Mam nawet prawie stuletnie szyby ze zdjeciami dziadka i pudlo negatywow ojca. Mniej wiecej 50 letnich.
          Pozdrawiam
          Marek
          -----------
          canon user

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            Jeśli byłaby to kompresja, to nikt by nie gadał o papierze, tylko mówił o tym, że film wejdzie na dyskietkę
            Sadzac po opisie to kodowanie moze tez byc zastepowaniem duzych grup bitow jakims symbolem na papierze zajmujacym mniej miejsca. Tylko wtedy jak duzy bedzie slownik do tego.
            ...

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Przyszła mi do głowy zabawna analogia: idealny zapis. Każdy zbiór danych można przedstawić jako jedną, bardzo dużą liczbę naturalną. Następnie, biorąc jej odwrotność dostajemy liczbę z przedziału (0,1). Teraz wystarczy wziąć metrowy drąg i zaznaczyć kreskę w wyliczonej odległości. Odczyt sprowadzi się do pomiaru W ten sposób na tym pręcie możemy zapisać dowolnie dużo danych.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Teo
                Początki nałogu
                • 2004
                • 474

rewelacyjny pomysł co powiecie na drewniane data banki ?

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

pozostaje tylko kwestia dokladnosci pomiaru odleglosci na tym kiju ;-)ale zwiekszajac jego srednice mozna by zwiekszyc pojemnosc bez zwiekszania dokladnosci dodajc jeszcze szeregi pomiarowe a calosc zapisywac jako uklad trzech wspolrzedych xyh ;-) wszystkie wspolrzedne mogly by byc z zakresu (0,1) itd
                  innymi slowy w przyszlosci fotograf z metrowym baseballem nie bedzie wzbudzal zdziwienia ;-)
                  Instagram

Komentarz

• Teo
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 474

to ja mogę zostać beta-testerem

Komentarz

• Peri Noid
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 604

Ciekawe, na ile użycie takiego "nośnika danych" niekoniecznie zgodnie z przeznaczeniem (np. do obrony przed natrętem pragnącym pożyczyć sobie aparat) miałoby wpływ na odczyt danych ;-)
                      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• chyrek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 209

to ja dodam cos od "mrocznej" strony pomyslu zapisu na kartce... wchodzi zona do pokoju i widzi na stole jakies kartki z trojkatami, prostokatami... mysli sobie, odbilo staremu, jakies kolka drukuje... po czym jednym ruchem zawija kartki ze stolu i do niszczarki pakuje... az boje sie myslec jakie bylyby reakcje...

ja na szczescie nie mam zony i ww problem dla mnei poki co nie istnieje
                        Łukasz Chyrek
                        canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez chyrek
                          jednym ruchem zawija kartki ze stolu i do niszczarki pakuje... az boje sie myslec jakie bylyby reakcje...

ja na szczescie nie mam zony
                          Ale powiedz... naprawde masz niszczarke w domu?
                          Wg mnie to urzadzenie typowo biurowe a i to dosc rzadko spotykane (u mnie ledwie dwie na pietrze).

Komentarz

• chyrek
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 209

Zamieszczone przez Vitez
                            Ale powiedz... naprawde masz niszczarke w domu?
                            Wg mnie to urzadzenie typowo biurowe a i to dosc rzadko spotykane (u mnie ledwie dwie na pietrze).

Nie, no nie mam, bo jest mi zbedna... a jak cos drukuje to uprawiam delikatna "prywate" w pracy. W robocie to niszczarke mam hehe... Pisalem troche dygresyjnie Pomysl z kartka moze i nowatorski i ciekawy ale w warunkach polowych ciezko z nim moze byc... zwykle przedarcie kartki niszczy niektore dane (jesli nie wszystkie). Moznaby zaprojektowac sektory zapisu tak aby ustalic linie giecia kartki aby mozna ja bylo skladac i nosic w jakis etui... Niech mysla tegie glowy, zobaczymy co z tego wyjdzie
                            Łukasz Chyrek
                            canonowe puszki cyfrowe, szkła normalne, L'ki , stałki, filtry... i statyw też, wielka torba, plecak, speedlite'y, jakies zmiękczacze światła... no i jeszcze ściereczkę, pędzelek i wielką gruchę z apteki mam...

Mój fotoblog www.chyrek.com.pl

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

no dobra troche poszukalem w sieci....

w skrocie:
                              Can you get 256GB on an A4 sheet? No way!
                              Instagram

Komentarz

• Tomasz Golinski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 8623

W sumie to nie ma tam więcej, niż u nas w wątku

Komentarz

Pracuję...