Jako ze zainteresowal mnie ostatnio temat kalibracji monitorow, chcialbym zapytac jaka macie ustawiona temperature kolorow? W przypadku sprzetu nieskalibrowanego, to co wyswietla OSD monitora moze nie do konca byc prawdziwe, wiec w sondzie dalem osobne odpowiedzi.
X
-
Jaka macie temperature kolorow?
62powyzej 9300K0%29300K i podobne (monitor skalibrowany)0%39300K i podobne (wg OSD monitora)0%46500K i podobne (monitor skalibrowany)0%276500K i podobne (wg OSD monitora)0%245000K i podobne (monitor skalibrowany)0%25000K i podobne (wg OSD monitora)0%0ponizej 5000K0%0Tagi: Brak -
chyba powinno sie ustawiac w zaleznosci od pomieszczenia itp.Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228) -
-
Noo w koncu jestes, chcialem Cie popytac ale cos na ircu sie nie pojawiasz.
Co do OSD to wiem, moj CRT po ustawieniu na 6500 ma wg eyeone jakies 6900. Tak czy siak, roznica pomiedzy 5000-6500-9300 jest znaczna a ciekawilo mnie w jakich trybach ludzie pracuja. Ja do tej pory mialem raczej zimne kolory, szczerze mowiac po skalibrowaniu na 6500 wszystko wydaje mi sie jakies takie zolto-zielonkawe... :/
A tak z innej beczki, kto kalibruje kalibratory?
Komentarz
-
6500K jest w sam raz (tzw. standart) - trzeba sie tylko do tego przez jakis czas przyzwyczaic ;-), jesli po np tygodniu wrocisz do "starych" ustwien wyswietlania - gwarantuje ci ze w ciagu 10min wrocisz do ustwein z profilem ;-)
kalibrator sam sie kalibruje przed kazdym pomiarem na specjalnej referencyjnej podkladce ( z nr seryjnym ;-) ) - przynjamniej moj tak robi - sprzet ma certyfikat dokladnosci no i pewnie raz na jakis czas (moze rok moze dwa lata) wypadalo by go wyslac na sprawdzenie
przynajniej ja tak planuje zrobic
Komentarz
-
A widzisz, a w eyeone nic takiego nie widzialem, po prostu przyczepia sie do monitora i ma dzialac.
Jak Ty tak kalibrujesz monitory u ludzi, to u kazdego instalujesz soft? Czy odpalasz np. kalibrator z notebooka? Ale wtedy moze byc tak, ze karta graficzna notebooka da troche inny sygnal niz ta z komputera?
No i co wtedy, gdy dany monitor po prostu nie jest w stanie wyswietlic poprawnego obrazu? Np. ma wypalony ze starosci luminofor i nie daje odpowiedniej jasnosci czy kontrastu?Komentarz
-
ja mam eye one pro, tak wyglada razem z ta podstawka do kalibracji
instaluje soft - inaczej sie nie da tego zrobic poprawnie
jesli monitor jest wypalony mozna podbic jasnosc (pdczas ustawiania temp) podciagajc skladowe kolory RGB np w okolice 70%-80% wtedy da sie go jeszcze wyciagnac troche... jesli to nie pomoze no to juz nic nie pomoze ;-) - kalibrator nie przeskoczy mozliwosci monitora ;-) - to nie cudotworca a jedynie kalibratorKomentarz
-
A moj monitor obok roznych temperatur ma tez opcje 'sRGB' i ta mam wlaczona, temperatury wtedy wybrac nie moge. Czemu jej nie ma w ankcieie?
Komentarz
-
-
U mnie obok 6500K mam sRGB w jednej lini opcji
tak tez mam ustawiony LCD, niestety nieskalibrowany ;(Komentarz
-
ja też korzystam z sRGB przy LCD (Eizo PlexScan L557, matryca PVA) przy tym ustawieniu nie ma juz co regulować przy kolorach. Moje pytanie brzmi czy jak mam ustawiony w windows profil sRGB w PS też, to moge wierzyć we w miare "sensowne" odwzorowanie barw ??Komentarz

Komentarz