X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

Hitachi i 1TB

Dzisiaj Hitachi wypuscilo na rynek nowy dysk HDD 1 Terabyte (1Tbyte), ehh az lezka sie w oku kreci jak wspomne mojego pierwszego TWARDZIELA w pierwszym OPTIMUSIE ktory mial szalone 540MB HDD i 8MB pamieci

Together, Hitachi GST and its competitors are expected to drive HDD capacities to the 10Tbyte level in late 2014

... zaraz, zaraz a jaka jest jednostka po TB ?
    Ostatnio edytowany przez miszaqq; 5976.
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

540MB? ja miałem 40MB
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• miszaqq
      Uzależniony
      • 2006
      • 678

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      540MB? ja miałem 40MB
      pozno wszedlem w PC, najpierw byl C64 pozniej jedna amiga i kolejna a zaraz po niej wysniony i wymarzony OPTIMUS z Pentium 75 i wlasnie 540MB HDD (ktory zreszta dziala nadal)

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

mój też miał 40Mb a dodatkowo jak mi brakło miejsca podpiąłem używanego odkupionego 20Mb jako drugi napęd. Ale o i tak było magic, mój pierwszy komp - Atari 64 miał 64 kb pamięci operacyjnej, żadnego dysku, nawet stacji nie miał tylko magnetofon I nigdy nie zapomnę jak go znalazłem w pudełku.

1Tb, hmm jeszcze chcę cenę zobaczyć, bo takie dyski to już dawno były, tylko do zastosowań specjalnych.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• miszaqq
          Uzależniony
          • 2006
          • 678

Zamieszczone przez Kubaman
          1Tb, hmm jeszcze chcę cenę zobaczyć, bo takie dyski to już dawno były, tylko do zastosowań specjalnych.
          no tak, mowimy tutaj oczywiscie o 1 na rynek masowy, a cena mysle ze nie bedzie az tak straszna, 500MB tez Hitachi kosztuje na wyspach 120Ł wiec ponizej 1000zl, oczywiscie nie mozna mowic o prostym mnozeniu ze 1TB bedzie kosztowal 240Ł ale mysle ze w 400Ł sie zamknie, pytanie narazie tylko po co ? bo ciezko mi jak narazie zapelnic moj 320GB zewnetrzny a co dopiero mowic o 1TB

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez miszaqq
            no tak, mowimy tutaj oczywiscie o 1 na rynek masowy, a cena mysle ze nie bedzie az tak straszna, 500MB tez Hitachi kosztuje na wyspach 120Ł wiec ponizej 1000zl, oczywiscie nie mozna mowic o prostym mnozeniu ze 1TB bedzie kosztowal 240Ł ale mysle ze w 400Ł sie zamknie, pytanie narazie tylko po co ? bo ciezko mi jak narazie zapelnic moj 320GB zewnetrzny a co dopiero mowic o 1TB
            Na razie tak, ale jak się pojawią cyfrowe małpki z matrycą 20MPX (pewnie za całkiem niedługo) to takie dyski zapełniać się będą raz, dwa ;-)
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Wiesz to zależy. W jednym kompie mam w sumie 0,5TB i jest już ciasnawo . Także wcale nie od rzeczy bedą takie pojemności. A jak zrobią rawy 16 bit o rozpiętości tonalnej przekraczającej wszelkie możliwe wyobrażenia to gdzieś je trzeba będzie trzymać.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Ale to nie jest jakaś specjalna rewolucja (poza psychologiczną ;-)) Pojawiły się dyski 500MB.. 750MB.. a teraz 1TB A i tak najlepszy współczynnik cena/pojemność mają ciągle 320GB :-D
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• SebaWolf
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 324

wspomienia wróciły jak to bylo ze na dysku 200MB człowiek pomieścił windows 3.11, wordperfect, corela v3, 50 gier i masę nikomu niepotrzebnych programow a wszystko to działało z 4MB ramu i kartą graficzną TRIDENT 512kB, kolejne komputery to kolejne dyski 2GB, 20GB, 120GB obecnie 320GB wychodzi na to ze kolejny to wlasnie 1TB

Komentarz

• gregor40
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 65

Dzisiaj Hitachi wypuscilo na rynek nowy dysk HDD 1 Terabyte (1Tbyte), ehh az lezka sie w oku kreci jak wspomne mojego pierwszego TWARDZIELA w pierwszym OPTIMUSIE ktory mial szalone 540MB HDD i 8MB pamieci
                    ... zaraz, zaraz a jaka jest jednostka po TB ?
                    To jest rewolucyjne o tyle ze upchneli ten TB na 1 dysku (fizycznie). Sama ilosc miejsca nie jest juz ajkos powalajaca. W domu mam 0.25 TB, w pracy 1TB na macierzy RAID a backupy leca do instytucji ktora ma pamieci tasmowe powyzej 1PB (to wlasnie ta wielokrotnosc o ktora pytales - po Terabyte jest Petabyte, o ile sie nie myle :P )

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez gregor40
                      To jest rewolucyjne o tyle ze upchneli ten TB na 1 dysku (fizycznie).
                      Eee, ale na pieciu talerzach Byly juz chyba 500GB z dwoma...
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• strus_pedziwiatr
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 191

Panie i Panowie,
                        nie ma się co rozdrabniać:

2TB to już na jakiś czas może starczyć
                        Tylko niecałe 833 Euro.

Komentarz

Pracuję...