X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Skipper
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1112

a nie mozesz olac? wiesz czasem lepiej odpuscic cos co i tak nic nie wnosi.. a jak sie panowie pokaza kiedys na planie to delikatnie wytlumaczyc ze maja spierd... bo Ty tu pracujesz i po temacie

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Ciosna
      Bywalec
      • 2007
      • 162

Takie sytuacje na pewno są irytujące. Można umówić się (za twoją zgodą) na udzielenie kilku wskazówek, ale nie pchać się "w buciorach" by "podłapywać" twoją technikę. Czasu nie wrócisz. Trzeba wyciągnąć wnioski i na przyszłość obgadać tą kwetie z młodymi. Mnie osobiście taka sytacja sflustrowałaby, bo co innego oglądać finalny produkt w postaci fotografii, a co innego podpatrywać bez mojej zgody jaką technikę wykorzytuję, parametry itd.
      Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Komentarz

• c42
        Początki nałogu
        • 2005
        • 266

kamery oferuja takze tryb foto wiec kamerzysta kamerujac Twoja sesje jest wstanie mlodym popchnac zdjecia. naprawde sam bylem swiadkiem jak szef pozwolil kamerowac w studio i skonczylo sie wyborem 3 pozycji bo i po co wiecej ja mam zasade zero pstrykaczy malpka za mna, kamerzysta kreci kamera jedna pozycje i koniec kropka.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez marekb
          co robicie, gdy na siłe wciska się wam na plener (w innym dniu) kamermistrze a najgorzej że za pośrednictwem młodych.Na moje protesty młodzi odpowiadają że oni tylko się z ciekawości przyglądać się będą
          Dopisz odpowiedni punkt w umowie...

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

Zamieszczone przez Vitez
            Dopisz odpowiedni punkt w umowie...
            mam w umowie, że dopuszczam przy uroczystości inych foto i kamerzysty (sesja to już raczej nie uroczystość), ale tutaj nie chodzi o sprzeczanie się tylko żeby w miłej atmosferze dokończyć zlecenie...

Komentarz

• Kreon
              Bywalec
              • 2006
              • 122

marekb Ja na Twoim miejscu zadalbym sobie pytanie: ile lat sie uczylem fotografi? A nastepnie wytlumaczylbym mlodym, ze tyle a tyle lat uczylem sie, kosztowalo mnie to duzo i prosze wybaczyc, ale nie chce zadnych uczniow w plenerze, bo to mnie rozprasza, chyba, ze ci uczniowe (znaczy podgladacze), beda rowniez na fotkach z mlodymi

P.s. Do tej pory robilem tylko raz foty na slubie i mi sie zdazyla pani, ktora malpka "robila" zdjecia i przez pewien czas pytala mnie o "tajniki". Po kilku jej pytaniach, wytlumaczylem grzecznie, ze teraz pracuje, a ucze fotografi (co jest bzdura) w tygodniu, jesli ma ochote, to moge jej wyznaczyc termin... Kobieta grzecznie podziekowala i... dala mi spokoj

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

dzieki wszyskim i myslę, że argument o wieloletniej nauce, rozpraszaniu itp bedzie najlepszy... zobaczym jutro..

Komentarz

• Max_im
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 668

no a tak naprawdę to nie rozpraszali by Ciebie
                  ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 255

To są tajemniece i nie wiem czy wiesz ale jest chyba takie pojęcie jak przestępczośc przemysłowa czy cuś...
                    Ano widzisz. Z tą IP czyli własnością przemysłową to trochę nie tak. To dotyczy raczej zarejestrowanych produktów i marek. U Ciebie (u Nas) to raczej prawa autorskie choć i z tym w Polsce nie tak łatwo.

Generalnie trzeba mieć dobrą umowę i to jest podstawa to późniejszej walki. Ale bądźmy szczerzy. W Polsce to jesteśmy jeszcze 100 lat za murzynami w sprawie procesowania się o swoje prawa autorskie
                    Mordo Ty moja !

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

Zamieszczone przez Max_im
                      no a tak naprawdę to nie rozpraszali by Ciebie
                      szczerze...?? wqr..li by mnie..!!

Komentarz

• Max_im
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 668

szczerze...?? wqr..li by mnie..!!
                        czyli poniekąd rozpraszali
                        to znaczy mówiąc o tym młodym będziesz szczery
                        do dobrej współpracy potrzebny jest komfort po obu stronach

tak naprawdę podglądanie jest i będzie - podgląda się najlepszych
                        ale wciskanie sie na chama burzy krew
                        ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• marekb
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2273

sprawe wyjasniłem i młody jest tego samego zdania, bo zauważył, że strasznie naciskali by uczestniczyć w plenerku.
                          dla spokoju umówilismy sie tak że oni przyjadą jak my bedziem konczyć....
                          dzieki wszystkim za pomoc i pozdr.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

dla spokoju umówilismy sie tak że oni przyjadą jak my bedziem konczyć....
                            I myslisz ze tak bedzie? "A bo nam szybciej zeszlo" .

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

no ja sie umówiłem na 15tą a oni mają przyjechać na 17tą no to jak...??
                              strzeli sie przy nich fotki typu: profi jak tu i bedzie...
                              Ostatnio edytowany przez marekb; 4878.

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

no ja sie umówiłem na 15tą a oni mają przyjechać na 17tą no to jak...??
                                No kurde normalnie - przyjada wczesniej jesli im bardzo zalezy popodgladac "a bo tak nam wyszlo ze wczesniej sie wyrobilismy" .

Komentarz

Pracuję...