X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • milko
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 48

komunia grupowa

hej
    właśnie dostałem propozycję fotografowania komunii - około 30 dzieci
    problem w tym że nie mam doświadczenia w fotografowaniu takiej ilości dzieci jednocześnie.
    prosiłbym osoby którym zdarzyło się fotografowanie podobnej imprezy o podzielenie się doswiadczeniami i udzielenie kilku wskazówek - czego unikać i na co zwrócic uwage - z góry dziękuję
    pozdrawiam
  • unicorn78
    Bywalec
    • 2005
    • 135

Nie do końca rozumiem ale jeśli chodzi o grupowe to kiedyś dostałem fuche na studniówke i tam grupowe było 60-70 osób (z osobami towarzyszącymi) dysponowałem wtedy jedynieEOS 30d + EF-S 17-85mm f/4-5,6 IS USM + EX 580 i zadałem podobne pytanie na innym forum, odpowiedz brzmiała tak i u mnie wyszło zaje.... a sala ciemna była
    "60 osob to 4 rzedy po 15 sztuk... ze szkłem 28mm i 580ex nie widze zadnego problemu z oswietleniem takiej sceny w koncu to zdjecie grupowe, nikt tam nie bedzie sie doszukiwałdetali/plastyki oswietlenia... 400 iso f 5,6 - 8, najdłuszy czas do utrzymania z reki i luz... bez paniki dasz rade z tym co masz, tylko ustaw ludzi z głowa ;-) " Pochwal się potem jak poszło;-) Uważaj w kościele abyś nie okazał się główną atrakcją, no i jeśli sam moment przyjęcia komunii również spoczywa na Twoich barkach to żeby Ci się "klisza" nie skończyła w nieodpowiednim momencie bo Cie ojce zaszlachtują!
    Ostatnio edytowany przez unicorn78; 3510.

Komentarz

• pawel-foto
      Początki nałogu
      • 2008
      • 342

Grupowe robisz w "biały tygodniu". Zazwyczaj nie ma kiedy go zrobić w "ten dzień". Musisz pogadać z księdzem jak udziela komuni-czasami jest to dwójka dzieci jednocześnie-np. chłopiec i dziewczynka. Wtedy bez pomocy ani rusz bo się nie wyrobisz. Oprócz komuni, to sporo portrecików w ławkach i rozdanie chlebków.Są zazwyczaj nawet fajniejsze od samej komuni. Jeśli w tym kościele jest np. tydzień wcześniej I Komunia, to warto iść i podejrzeć co i jak. Powodzenia.
      1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• tdrul
        Bywalec
        • 2006
        • 132

a propos komunii tu jest fajny wątek

sam na niego trafiłem szukając wskazówek bo na mnie też padło że muszę focić na komunii. Generalnie po przeczytaniu wątku nie wiem czy czasem nie zrezygnować

A pytanie do tych co już to przeżyli albo fotografowali w kościołach. Idze sobie poradzić bez zewnętrznej lampy ? Nie bardzo mi sie widzi na szybkiego kupować lampę tylko na tę jedna imprezę. W krajobrazie mi sie raczej nie przyda. Ale może z Tamronem 17-50 f2.8 dam rade bez ?
        30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Komentarz

• milko
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 48

dzęki za pomoc pozdrawiam

Komentarz

• Kliniak
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 32

Robiąc reportaż z I Komunii Św. warto uwiecznić wszystkie momenty Liturgii, w którym udział biorą dzieci pierwszokomunijne, czyli czytania, modlitwa wiernych, procesja z darami na "Ofiarowanie", czy podziękowania. Trochę zdjęć dzieci w ławkach też nie zaszkodzi, najlepiej jeśli światło na to pozwoli, z przymkniętą przysłoną, aby uzyskać większą głębię ostrości; bo póżniej będziesz musiał się gęsto "tłumaczyć" i odpowiadac na zapytania "dlaczego moje dziecko jest rozmazane, a te z przodu nie". Najbardziej stresującym momentem do fotografowania jest oczywiście moment udzielania Komunii Św. Jeśli dzieci przystępują do Komunii pojedynczo, sytuacja jest komfortowa. Jeśli zaś w rzędzie po 2. 4 lub więcej osób trzeba się trochę nagimnastykować, aby uzyskać dla wszystkich dobre kadry i ujęcia. Ale nie ma co panikowac; jeśli tylko ksiądz nie narzuci super tempa udzielając Komunii, to dasz radę. Co do światła to lepiej używać bezpiecznych czasów i dopalać lampą, niż za wszelką cenę /ryzykując poruszenie/ robić kluczowe momenty tylko i wyłącznie na świetle zastanym.

Komentarz

Pracuję...