X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Toffic
    Bywalec
    • 2005
    • 235

Zamieszczone przez 1jac
    Co do normalności.
    Zawsze kupuję w dobrych sklepach, gdzie ceny są wyższe niż na Allegro o jakieś 25% (przeciętnie). Nigdy wysyłkowo. Zawsze w fabrycznie zapakowanym pudełku. Nigdy z witryny. Nie zdarzyło mi się trafić na jakikolwiek (!!!) feler. Aparaty ostrzą w punkt, obiektywy nie mydlą i nie "aberrują". Czy to normalne? Dla mnie tak. Bardziej cenię sobie wysoką jakość niż iluzoryczny zysk.
    Oczywiście, że to normalne. Jeśli masz pewność że ostrzą w punkt - widocznie jakoś to zauważyłeś i oceniłeś, podejrzewam że poprzez zrobienie iluś tam zdjęć. :smile: I teraz pytanie, czy te zdjęcia i później ich oglądanie to test sprzętu czy nie. No musiałeś się jakoś odnieść do zdjęć, by stwierdzić że wszystko w porządku.
    Fotografia

-

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Zamieszczone przez 1jac
      Co do normalności.
      Zawsze kupuję w dobrych sklepach, gdzie ceny są wyższe niż na Allegro o jakieś 25% (przeciętnie). Nigdy wysyłkowo. Zawsze w fabrycznie zapakowanym pudełku. Nigdy z witryny. Nie zdarzyło mi się trafić na jakikolwiek (!!!) feler. Aparaty ostrzą w punkt, obiektywy nie mydlą i nie "aberrują". Czy to normalne? Dla mnie tak. Bardziej cenię sobie wysoką jakość niż iluzoryczny zysk.
      Coś w tym chyba jest. Cały mój sprzęt został kupiony wysyłkowo. W dążeniu do minimalizacji ceny jest oczywiste ryzyko trafienia na bubel. Wszystkie kupione przeze mnie elementy mają jakieś pokrętne pochodzenie, jakieś niby gwarancje - trochę producenta, trochę sprzedawcy. Coś kupione w USA, coś w De, coś w HK reszta w Polsce ale nic nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji, posiada jakieś niby rachunki i jakąś niby gwarancję sprzedawcy. Wszystko w oryginalnych pudełkach, nowiutkie ale ani przez moment nie miałem poczucia, że dostaję sprawdzony sprzęt. Korpus po wyjęciu z pudełka ani zipnął. Odesłany i bez problemu wymieniony na nowy. Uczestniczę w jakichś "prywatnych" aukcjach Allegro, zamawiam obiektyw gdzieś przez komórkę - jedyne okno na świat sprzedawcy - w tle płacze dziecko... Samopoczucie takie sobie. Przyznam, że dopiero testy w akcji w różnych warunkach upewniły mnie że to na prawdę jest dobry sprzęt. Sam moment zakupu to wyłącznie ryzyko.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• bercow
        Bywalec
        • 2007
        • 226

Zamieszczone przez Malin
        Zawsze nosze portfel w prawej kieszeni a telefon w lewej kieszeni. Czy jestem normalny?
        Chyba nie te bo ja nosze wszystkie dokumenty z tylu, w prawej kieszeni klucze i drobne, a w lewej chusteczki
        Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
        dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
        nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• ewg
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1079

Zamieszczone przez bercow
          Chyba nie te bo ja nosze wszystkie dokumenty z tylu, w prawej kieszeni klucze i drobne, a w lewej chusteczki
          No to gdzie wkładasz dekielek?

Komentarz

• Toffic
            Bywalec
            • 2005
            • 235

Zamieszczone przez ewg
            No to gdzie wkładasz dekielek?
            Ja osobiście najchętniej dekielek umieszczam, w kolejności użycia (czyli dostępności):
            - torba
            - kieszeń kurtki
            - kieszeń koszuli
            Do kieszeni spodni jakoś nie lubie. Trudno mi ocenić czy to normalne
            Fotografia

-

Komentarz

• Yenox
              Początki nałogu
              • 2007
              • 291

O tak, miejsce umieszczenia dekielka jest kluczową sprawą.
              Mi się coraz częściej zdarza zapomnieć go zdjąć z szkiełka, gdy chcę fotografować...

@Chris_11 - robiłeś już zdjęcia przy f22, żeby sprawdzić jak bardzo uświnili matrycę w fabryce? Ja raz zrobiłem, nie mam zamiaru tego powtarzać...
              Pozdrawiam,
              Michał

Komentarz

• Chris_11
                Uzależniony
                • 2006
                • 572

Oczywiście, że tak. Posunąłem się nawet dalej... Poszedłem na f/32.
                Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez Chris_11
                  Oczywiście, że tak. Posunąłem się nawet dalej... Poszedłem na f/32.
                  To jednak jesteś normalny - można chyba zamykać wątek
                  EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez C80
                    ...
                    I jeszcze problemy z gwarancją. Wolę zamówić w moim mieście Szczecin i na naprawę gwarancyjną oddać do sklepu niż w internecie i wysyłać kurierem "na Żytnią".

Sklep i tak wyśle na Żytnią bo to jedyny autoryzowany serwis w PRL-u.

W którym sklepie w Szczecinie kupujesz - bo nie znam żadnego, który miałby towar "na składzie".

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

Zapytam inaczej czy to normalne ,że sprzęt renomowanych producentów , który kupujemy za "ciężkie" pieniądze ma wady w postaci np : wadliwego AF , problemy z BF/FF ?

Myślę ,że gdyby kupowany sprzęt był w przeważającej większości : 99,9 % właściwej jakości i pozbawiony błędów nie było by pytania czy my jesteśmy normalni testując lub nietestując sprzęt ?

Komentarz

• Biperek
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 593

Nawiązując do początkowego pytania - jeśli wziąć pod uwagę kryterium statystyczne, to niestety chyba jesteś NIENORMALNY
                        Pozdrawiam
                        Marek/Biperek

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Czyli wszystko ok mieszczę się: w 0,01 % :wink: a już myślałem ,że ze mną źle .

Komentarz

• m_o_b_y
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1095

Zamieszczone przez marfot
                            Coś w tym chyba jest. Cały mój sprzęt został kupiony wysyłkowo. W dążeniu do minimalizacji ceny jest oczywiste ryzyko trafienia na bubel. Wszystkie kupione przeze mnie elementy mają jakieś pokrętne pochodzenie, jakieś niby gwarancje - trochę producenta, trochę sprzedawcy. Coś kupione w USA, coś w De, coś w HK reszta w Polsce ale nic nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji, posiada jakieś niby rachunki i jakąś niby gwarancję sprzedawcy. Wszystko w oryginalnych pudełkach, nowiutkie ale ani przez moment nie miałem poczucia, że dostaję sprawdzony sprzęt. Korpus po wyjęciu z pudełka ani zipnął. Odesłany i bez problemu wymieniony na nowy. Uczestniczę w jakichś "prywatnych" aukcjach Allegro, zamawiam obiektyw gdzieś przez komórkę - jedyne okno na świat sprzedawcy - w tle płacze dziecko... Samopoczucie takie sobie. Przyznam, że dopiero testy w akcji w różnych warunkach upewniły mnie że to na prawdę jest dobry sprzęt. Sam moment zakupu to wyłącznie ryzyko.

Masz mocne nerwy.
                            Zakupy drogiego sprzętu na Allegro, od kontrahenta typu no name, to prawdziwa loteria i czasem można się nieźle przejechać.
                            Ja kupowałem wyłącznie w sklepach a teraz wyłącznie od Towersa.
                            I (odpukać), jak do tej pory wszystko OK.
                            Pozdrówka
                            m_o_b_y
                            --------------------------------------------------------

Komentarz

• C80
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 855

Zamieszczone przez Janusz Body
                              Sklep i tak wyśle na Żytnią bo to jedyny autoryzowany serwis w PRL-u.

W którym sklepie w Szczecinie kupujesz - bo nie znam żadnego, który miałby towar "na składzie".
                              Sprzęt zamawiam przez stronę Euro RTV AGD z odbiorem w sklepie. Mam farta bo to chcę maja w ofercie na stronie. Sigmę 17-70 mm f/2.8-4.0 miałem po dwóch dniach od złożenia zamówienia (zamówiona po południu w czwartek w poniedziałek do odbioru). Canon 70-200mm f/2.8 L USM jest ściągany na zamówienie, ale mogę poczekać.

Parę razy już reklamowałem sprzęt z wysyłki i nie chcę więcej. Dlatego cieszę się, że to sklep wyśle na Żytnią a nie ja. Do mnie należy jedynie złożenie sprzętu w sklepie wraz z opisem uszkodzenia, więcej mnie nie interesuje.
                              [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Chris_11
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 572

Zamieszczone przez koraf
                                Zapytam inaczej czy to normalne ,że sprzęt renomowanych producentów , który kupujemy za "ciężkie" pieniądze ma wady w postaci np : wadliwego AF , problemy z BF/FF ?

Myślę ,że gdyby kupowany sprzęt był w przeważającej większości : 99,9 % właściwej jakości i pozbawiony błędów nie było by pytania czy my jesteśmy normalni testując lub nietestując sprzęt ?
                                Ja podchodzę do sprawy troche inaczej... Jestem amatorem, nie zarabiam na zdjęciach, nie mam i nie potrzebuję eLek (choć nie powiem, że chciałbym mieć )... Jednym zdaniem mówiąc - jak 75% użytkowników tego forum.
                                Nie robię testu na bateryjkach, kartach, płotach, murach... bo szkoda mi na to czasu i nerwów. Zamiast tego, wolę wyjść w plener i tam okaże się, czy: aparat ma BF/FF, czy obiektyw ma kiepski AF i czy faktycznie przeszkadza mi to aż tak bardzo, żebym musiał wymieniać/kalibrować. W końcu mam na to rok gwarancji.
                                A czytając to forum, naprawdę mam wrażenie, że ludzie kupują sprzęt za, jak to napisałeś, "ciężkie" pieniądze i chcą sobie, producentowi, sprzedającemu i innym użytkownikom na siłe udowodnić, że sprzęt ma wady już jak wychodzi z fabryki. Nie popadajmy w paranoje.
                                Ilu z nas tak naprawdę jest potrzebna superszybka, superostra eLka w połączeniu z xxD, xD, jeśli tak naprawdę większość zdjęć nigdy nie ujrzy papieru fotograficznego, a jeśli już to w formacie 10x15, gdzie nie ma już znaczenia, czy robisz 17-55 f/2.8, czy znanym kitem, bo i tak różnicy nie będzie widać.

Stąd moje przemyślenia odnośnie normalności...
                                Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

Pracuję...