X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chuckyy
    Początki nałogu
    • 2005
    • 482

Tworzenie studia

Mam w końcu miejsce, w którym mogę stworzyć swoje małe studio. Wymiary, mniej więcej to: 4,5x5 metra, wysokość ok 2,20. Jak na razie jest tam beton na ziemi i zwykły tynk na ścianach oraz suficie - tutaj pierwsze pytanie:

Jaką podlogę zrobić? wykładzina? Jeśli tak to jaka, w jakim kolorze?
    Jaki kolor nadać scianom i jaki sufitowi?

I sprawa najważniejsza - oświetlenie. Chodzi mi przede wszystkim o fotografię portretową.
    Jako światła głowne i wypełniające chciałbym coś takiego:

Teraz zostaje jeszcze sprawa świateł, które doświetlą tło i ewentualnie np. włosy modelki (od tyłu). Co tutaj najlepiej wybrać?

Na oświetlenie maksymalnie mógłbym wydać 1500 zł. Dodam, że mam lampę błyskowa, co widac w stopce, więc być może ona może służyć za głowny błysk i wtedy będzie można coś oszczędzić?
    | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
  • hroopek
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 34

apropos scian...

Współpracuje z fotoagencją z krakowa...ściany w studio pomalowane są na szaro..na czarne nie zgodzili się właściciele budynku... wiec sciany ciemne. Na podłodze jest parkiet...nie za szczęsliwie...ciemna wykładzina jednolita dobrze się spisuje. Napisze jeszcze ze przez jakis czas pracowałem w zawodowym studio w paryzu, tam sciany a raczej ich kawalki, były przygotowane pod względem faktury jak i kolorów pod różne sceny. Czyli masa różnych teł, jedno koło drugiego... Do portretów polecam Ci beauty disha, rewelacja do małych pomieszczeń, (samoróbka z metalowych misek z tesco swietnie sie nadaje i zostaje nieco kasy w kieszeni...) pamiętaj że na tak małej powierzni i niskiej będzie Ci się odbijało wszystko od wszystkiego... ale da się nad tym zapanować, po prostu próbuj z ustawieniami lamp, wrazie co służe pomocą, poczytaj też freemana, jest tam masa ciekawych podpowiedzi...
    Polecam tez halogeny, sam uzywam, nawet ostatnio coraz częsciej niz błysku, do tego folie filtrujące w różnych kolorach...
    Polecam też scianki styropianowe białe bądz z płyty gipsowej do odbijania światła... rewelacja...
    serwus
    Duża Puszka i

Komentarz

• chuckyy
      Początki nałogu
      • 2005
      • 482

beauty dish - co to?

poza tym samoróbki mnie nie interesują - nie mam zacięcia majsterkowicza i nie mam do tego zdolności )
      | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• popi
        Początki nałogu
        • 2007
        • 390

http://tinyurl.com/25qrf

sigpic

Komentarz

• chuckyy
          Początki nałogu
          • 2005
          • 482

Dzieki za linki, chociaz pierwszy byl zbedny i mogles go sobie podarowac. Nadal jednak nie padly odpowiedzi na najwazniejsze dla mnie pytania - czyli lampy... Az wierzyc sie nie chce, ze nikt nie zna na nie odpowiedzi...

Komentarz

• kami74
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1492

Jak już chcesz inwestować w lampy studyjne, to lepiej w takie ktore maja rózne tryby pilota (żarówki modelujacej). Delicacy nie mają takiej mozliwości. Jak ostatno byłem w Eltecu to troche pomacałem sobie lampy Fighter 300 i całkiem miłe wrażenie jak na chińszczyznę na mnie wywarły (580 PLN sztuka) ale masz tam wszystko co potrzeba i mocy więcej bo z tego co weim to ktos gdzieś robił test i Delicacy z deklarowanych 180WS mialy coś około 100. A 580tkę śmiało możesz wykorzystać do tła albo włosów IMVHO.
            5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
            MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• popi
              Początki nałogu
              • 2007
              • 390

softboxy jak masz czas mozesz zrobic sam... ten jest odjechany na MAXXXA:

sigpic

Komentarz

• chuckyy
                Początki nałogu
                • 2005
                • 482

Zamieszczone przez popi
                softboxy jak masz czas mozesz zrobic sam... ten jest odjechany na MAXXXA:

http://www.diyphotography.net/studio...t-softbox-ever
                Pisałem juz wyżej, że nie interesuje mnie robienie czegokolwiek samemu :/
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez kami74
                Jak ostatno byłem w Eltecu to troche pomacałem sobie lampy Fighter 300 i całkiem miłe wrażenie jak na chińszczyznę na mnie wywarły (580 PLN sztuka) ale masz tam wszystko co potrzeba i mocy więcej bo z tego co weim to ktos gdzieś robił test i Delicacy z deklarowanych 180WS mialy coś około 100. A 580tkę śmiało możesz wykorzystać do tła albo włosów IMVHO.
                Rozumiem, że 580 zl sama lampa, tak? To zdecydowanie ponad mój budżet - jeśli dorzuce do tego statywy i softboxy...
                Ostatnio edytowany przez chuckyy; 3891. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Zamieszczone przez chuckyy
                  Rozumiem, że 580 zl sama lampa, tak? To zdecydowanie ponad mój budżet - jeśli dorzuce do tego statywy i softboxy...
                  2 X 580 = 1160 lampy
                  2 X 75 = 150 statywy
                  2 x 139 = 278 softbox 120x 80 (duzo wiekszy od tych z Twojego zestawu)
                  Łącznie 1588 PLN

Przekracza nieznacznie a korzyść z lepszych lamp. Bezcenna
                  Ostatnio edytowany przez kami74; 2315. Powód: błąd w obliczeniach

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Statywy polecam marki Quantuum, a konkretnie taki komplet za 199 zł:

Mają powietrzną amortyzację i są bardzo solidne. Szkoda, żeby lampa za kilka stówek się roztrzaskała spadając z byle jakiego stojaka. Różnica w cenie nie taka wielka.

Komentarz

• chuckyy
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 482

Zamieszczone przez kami74
                      2 X 580 = 1060 lampy
                      2 X 75 = 150 statywy
                      2 x 139 = 278 softbox 120x 80 (duzo wiekszy od tych z Twojego zestawu)
                      Łącznie 1488 PLN

Przekracza ???
                      Tak, bo to dopiero 2 lampy A ja chciałem mieć łącznie 4. Dodatkowo dwie małe, oświetlające włosy i tło.

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Z dwiema lampami już możesz trochę pokombinować, a pozostałe sobie za jakiś czas dokupisz. Nie ma co marnować kasy na lipną tandetę. Chyba, że Cię na to stać.

Komentarz

• kami74
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1492

OK Twoja kasa i Twoje studio. Ja w Twoim przypadku brałbym Np Fightery albo inne lampy z kilkoma trybami żarówki modelujacej i wieksza mocą, na tło np 580 EX a do włosow żarówka blyskowa za 70 PLN. OK ja swoje powiedzialem. Powodzenia w tworzeniu studia.

Komentarz

• chuckyy
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 482

Zamieszczone przez Kolaj
                            Z dwiema lampami już możesz trochę pokombinować, a pozostałe sobie za jakiś czas dokupisz. Nie ma co marnować kasy na lipną tandetę. Chyba, że Cię na to stać.
                            W zasadzie to i racja, ale... jestem tylko amatorem )) Lubię dobre rzeczy, sęk w tym, że nie wiem czy naprawdę musze wyrzucić kilka tysięcy na światło, żeby byc zadowolonym z efetków
                            Przeglądałem stronę quantum i widzę coś takiego:

Softbox - nie wiem jakiej wielkości bedize odpowiedni? 40x80? 80x120? 60x60?
                            I statyw: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=27&lang=pl&curr=PLN

Do tego mógłbym jeszcze używać mojej lampy błyskowej, ale chyba potrzebne jest jeszcze jakieś mocowanie, dzięki któremu umieszczę lampę błyskową na statywie??

Faktycznie z czasem mogę dokupić kolejne lampy

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez chuckyy
                              Do tego mógłbym jeszcze używać mojej lampy błyskowej, ale chyba potrzebne jest jeszcze jakieś mocowanie, dzięki któremu umieszczę lampę błyskową na statywie??
                              Speedlighta to najłatwiej umieścić na statywie fotograficznym. Nawet jeśli masz tylko jeden, to i tak w studiu raczej nie będziesz go wykorzystywał do stawiania aparatu.

Komentarz

Pracuję...