Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

5D Mark II i co dalej z systemem EOS - wątek spekulacyjny

Ponieważ mój ulubiony Moderator zamknął wątek spekulacyjny pozwalam sobie (jeśli pozwolisz Vitez) w hydeparku tym razem założyć nowy.

Chcieliśmy tylko AF i dostaliśmy wszystko oprócz autofokusa.
    Chcieliśmy/my 35II dostaliśmy 24II.

Co dalej???

Co wyróżnia dziś dany system? Wielkie Dżi. Obiektywy to tu to tam takie same, brak rodzynków typu 50/1 itp, tylko ja tęsknię za Canonową implementacją Nikonowego CLS'a w 5DII?
    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
    the silence is deafening
  • Viracocha
    Uzależniony
    • 2004
    • 853

Zamieszczone przez gietrzy
    Chyba nie wszyscy, bo ja np. chciałem przede wszystkim matrycę z Ds-a.

Komentarz

• djtermoz
      Uzależniony
      • 2004
      • 988

Szczerze? Niewiele mnie obchodzi co dalej będzie z systemem EOS bo w obecnej formie nie widzę w nim nic ciekawego.
      Ja chcę tylko robić zdjęcia nie rezygnując z jakości obrazu 5D. Ale do tego potrzeba aparatu. A naprawdę nie mam ochoty nosić ze sobą wszędzie tej cegły i równie ciężkich dodatków. Dlatego mam nadzieję że nastąpi wkrótce ten dzień kiedy lustro w aparacie nikomu do szczęścia potrzebne nie będzie a naprawdę porządna cyfrówka będzie niewiele większa od np. Canoneta G-III. Do tego kilka małych szkiełek i cegły będzie można sprzedać na budowie.

A czy to będzie Canon, Nikon czy Electrolux to już naprawdę nie ma znaczenia.
      djtermoz@pbase

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

szczerze, to z mojego punktu widzenia 5D mkII jest logicznym rozwinieciem pierwszego 5D i poza kilkoma detalami jest dla mnie aparatem perfekcyjnym. te braki to przekleje, zeby nie klepac ponownie

jesli to co Canon nazywa uszczelkami jest w 5DII sensowne (a jestem mocno sceptyczny, ze Canon sie tu wysilil) to praktycznie dla mnie pozostaje dorzucic kurtynke
        do celownika i jest aparat o kilka drobnych ficzerow od mojego idealu. a te ficzery sa
        poki co z gatunku science-fiction dla zwyklego Kowalskiego, wiec Canon nie ma zadnej
        zachety, zeby je w najblizszym dziesiecioleciu dodac

mam tu na mysli czytnik RFID (zeby sobie nakleic czipek na filtry i miec w exifie
        zapisane np. jakie polowki byly uzywane), slot na karte z pelnym interfejsem SD
        (backup albo karta bezprzewodowa wifi), wbudowany serwer sftp i odpowiedni
        software smigajacy na netbookach klasy Eee do sciagania zdjec z aparatu na
        zywo... to tyle...

z marzen to mogloby byc natywne ISO 25 i wiecej pol AF. ale na chwile obecna
        to tylko marzenia...
        cena poki co poza moim zasiegiem (nie zeby body bylo tak czy siak dostepne), ale moze z czasem...

poki co z cisnien hardware'owych to moje 30D dostanie 50/1.4 do fot w zastanym, 70-200 konwerter 1.4 dla wydluzenia zasiegu, a Sherpa mala glowice kulkowa i w tym momencie robie "a teraz drogie misiaczki mam to wszystko w d... i ide sobie na piwko" klatka pelna pikseli musi widac poczekac :-D
        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
        www albo tez flickr

Komentarz

• Viracocha
          Uzależniony
          • 2004
          • 853

Zamieszczone przez djtermoz
          Szczerze? Niewiele mnie obchodzi co dalej będzie z systemem EOS bo w obecnej formie nie widzę w nim nic ciekawego.
          Ja chcę tylko robić zdjęcia nie rezygnując z jakości obrazu 5D. Ale do tego potrzeba aparatu. A naprawdę nie mam ochoty nosić ze sobą wszędzie tej cegły i równie ciężkich dodatków. Dlatego mam nadzieję że nastąpi wkrótce ten dzień kiedy lustro w aparacie nikomu do szczęścia potrzebne nie będzie a naprawdę porządna cyfrówka będzie niewiele większa od np. Canoneta G-III. Do tego kilka małych szkiełek i cegły będzie można sprzedać na budowie.

A czy to będzie Canon, Nikon czy Electrolux to już naprawdę nie ma znaczenia.
          Lodówką chcesz zdjęcia robić? I jeszcze chcesz, żeby była poręczna?

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

Co dalej???
            A czego oczekiwałbyś? Każdy system "trwa mać, wróć, mać trwa, wróć, ma trwać!", a rewolucje temu nie służą
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Zamieszczone przez Viracocha
            Lodówką chcesz zdjęcia robić? I jeszcze chcesz, żeby była poręczna?
            No, w USA GE zaczął sprzedawać kompakty...
            Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• slawpl
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 28

Jak komus nie pasi dany system to go przecie zmienia na bardziej pasujacy. Jak nie znajduje zadnego i caly czas marudzi, to sprzedaje wszystko w cholere i zajmuje sie czyms innym (bo widocznie nie wie czego chce), albo zostawia i zamiast marudzic robi zdjecia i sie cieszy i bawi fotografią. Albo dla ochłonięcia kupuje manualny korpus.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Ponieważ mój ulubiony Moderator zamknął wątek spekulacyjny pozwalam sobie (jeśli pozwolisz Vitez) w hydeparku tym razem założyć nowy.

Co dalej???

Co wyróżnia dziś dany system? Wielkie Dżi. Obiektywy to tu to tam takie same, brak rodzynków typu 50/1 itp, tylko ja tęsknię za Canonową implementacją Nikonowego CLS'a w 5DII?
                Te systemy jak wejść w szczegóły to jednak różnią się bardzo. Poza tym my narzekamy na AF, a na forach Nikona co raz większy lament o Mpx. My wychwalamy, że mają CLS-a, a oni biadolą że nie mają niektóch szkieł, które z kolei ma Canon. Tak można w nieskończoność. Myślę że zawsze tak będzie, bo te firmy ewidentnie świadomie nie wchodzą sobie w drogę (zresztą pewna część akcjonariatu jest wspólna więc .....).

Co do tego co dalej. Pewnie będzie dalej nowe 500D na PMA prawdopodobnie z którymś z kolejnych wcieleń 1D może połączonych w jedną puszkę z zupełnie nowym AF-em. Może pojawi się linia aparatów pozbawiaona lustra do, których będą pasowały obiektywy EF. Pewnikiem będą wprowadzać stopniowo to o czym piszą na swoich stronach. OLED-y, nanotechnologie, ogniwa paliwowe. Mówi się też o stopniowym wprowadzaniu nowych wersji starszych szkieł.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Ponieważ mój ulubiony Moderator zamknął wątek spekulacyjny.....
                  Po pierwsze nie Vitez tylko inny moderator (nie byłem to tez ja)....
                  pozwalam sobie (jeśli pozwolisz Vitez) w hydeparku tym razem założyć nowy.
                  ...po drugie po to zamknął aby był zamknięty !

O wadach i zaletach 5D MkII oraz 24/1.4 L można podyskutować w odpowiednich wątkach tematycznych.
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Ponieważ mój ulubiony Moderator zamknął wątek spekulacyjny.....
                    Zamieszczone przez MacGyver
                    Po pierwsze nie Vitez tylko inny moderator (nie byłem to tez ja)....
                    i żeby nie było wątpliwości to zamknąłem go ja, widząc harce trolli i pOkEmOnów w ostatnich postach.

A że nie zdążyłem nic napisać, bo mi co chwilę wywalało "data base error" to w miedzyczasie wyręczył mnie Vitez.
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...