Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Wypuszczenie czegoś takiego oznaczało by chyba nadchodzące ogromne zmiany w fotografii - jakieś noktowizoro-3d-14ev-sensory które jeszcze dodatkowo robiły by kawę.

Bo w obecnej technologii co można by było zmienić w takim aparacie? Ideał i strzelenie sobie w kolana przez zabicie sprzedaży w przyszłości.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Mnie to nawet wyszło, że Canon nie musi nic nowego wymyślać, żeby mieć przebój. Wystarczy z tego co ma w inwentarzu wziąć:
      • lustro półprzepuszczalne
      • mikrosoczewki pokrywające cały piksel
      • migawkę zwykłą i elektroniczną
      • ECF

I dostajemy puszkę za którą płacimy tradycyjnie już $4000, a przy tym:
      • Normalny "fazowy" AF w trybie foto i video - "za darmo" (w tym tryb "ECF - oko paparazziego" - "za darmo")
      • Cichy (szacuneczek!) tryb do teatru, opery, filharmonii - "za darmo"

I tak dalej, i tak dalej...

PS
      Dlatego cytowana przez Kolekcjonera specyfikacja rozczarowuje jak na dream camera
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamiast EC dają 'face detection' . No porąbało ich. A jak ktoś chce śledzić samolot/ptak/samochód to na kij mu 'face detection' ?

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez Vitez
          Zamiast EC dają 'face detection' . No porąbało ich. A jak ktoś chce śledzić samolot/ptak/samochód to na kij mu 'face detection' ?
          spoko,spoko.. zgodnie z ich marketingiem w kolejnych modelach dadzą plane/bird/car detection
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez Bahrd
            Dlatego cytowana przez Kolekcjonera specyfikacja rozczarowuje jak na dream camera
            Mnie w tej specyfikacji najbardziej nie leży ta matryca. No bo w takiej sytuacji Ds by kompletnie stracił sens. Chyba że równocześnie pokazaliby nowego Ds-a - ale to równie mało prawdopodobne.

Z drugiej strony opracownie kolejnej matrycy 21 mln na bazie tego co już mają jest na pewno dużo tańsze niż tworzenie nowych wafli. Do tego kombinacja zmiennych cropów w połączeniu z różnymi wielkościami sRaw-ów dawałby na prawdę spore możliwości "urobienia" takiego korpusu do konsystencji przewidzianej przez użytkownika 8). Nie mówiąc już o tym co już jakiś czas temu zapowiadali czyli praktycznie dowolnemu programowaniu przez użytkownika wszystkich pokręteł, przycisków i ustawień. I taki mały killerek (na miarę możliwości ) by może wyszedł.

Oczywiście możliwe jest też (o czym wspominałeś) - EVF w jakiejś rozwiniętej formie (np. z OLED) tylko, że to by IMHO miało sens wyłącznie wtedy gdyby umożliwiło wywalenie lustra - czyt. zastosowanie całkiem nowej technologii ustawiania AF.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• jagular
              Początki nałogu
              • 2007
              • 422

Ehh...wystarczyło by, gdyby stworzyli sprzęt który by zadowolił takich przykładowo Polaków i już to byłaby to dream-machine koszący wszystko inne na rynku
              Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• Bahrd
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 3053

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Oczywiście możliwe jest też (o czym wspominałeś) - EVF w jakiejś rozwiniętej formie (np. z OLED) tylko, że to by IMHO miało sens wyłącznie wtedy gdyby umożliwiło wywalenie lustra - czyt. zastosowanie całkiem nowej technologii ustawiania AF.
                A gdyby tak z tym półprzepuszczalnym pokombinować i wysłać normalny AF w okolice pryzmatu?
                Nic by już wtedy nie ruszało się - nawet to dodatkowe od AF...

PS
                Piszą, że Canon wygrał proces o patenty na SED. Piszą też, że teraz to musztarda po obiedzie...
                EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• pani_od_kotów
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 45

Kurczę, ja zwykły 400D mam, więc mi trudno cokolwiek porównać ze starszymi wersjami 1D. Na pewno o zdjęciach, jakie będzie się dało tym zrobić jak się dobre szkoło dokupi, to nie mam co marzyć. Ale ogólnie to mnie dziwią, czy wręcz irytują te dodatki.
                  WiFi i GPS? No powiedzmy, że to drugie się przyda jak się ktoś zgubi w plenerze i będzie szukał najbliższej uczęszczanej drogi Jak raz koledze z kompaktem pozazdrościłam, że ma wszystko, to zaczęliśmy żartować, że pewnie nawet dostęp do internetu, telefon i budzik.
                  Movie mode? Myślałam że to jest aparat dla profesjonalistów, a który profesjonalista nagrywa filmy aparatem?
                  Face Detection - nie widzę potrzeby posiadania takiego czegoś. Jak dla mnie też zabawka dla laików i na co to komu w lustrzance?
                  to moze faktycznie jeszcze ekspres do kawy proszę

Od dobrej lustrzanki oczekiwać należy, że będzie robić dobre zdjęcia. Faktycznie, poszliby w jakieś usprawnienia czysto fotograficzne, których inne cyfry nie mają, a nie jakieś dodatki, które się fajnie nazywają.
                  Ostatnio edytowany przez pani_od_kotów; 19013.
                  "Deliver me from being perfect and complete"

http://innerlands.deviantart.com | www.ibudzynska.pl

50D | 400D | C 50 f/1.8 mkI | C 18-55 f/3.5-5.6 | C 70-300 IS USM f/4-5.6 | Spedlite 580ex | Helios 58 f/2 i różne pierdoły do makro

Komentarz

• mate00sh
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1312

GPS nie służy w aparacie do wskazywania drogi, ale do zapisywania w EXIFie współrzędnych geograficznych aparatu w trakcie robienia zdjęcia. WiFi też ma jakiś sens, podobno reporterzy z tego korzystają.

Komentarz

• jagular
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 422

I dla filmów z dslr też można znaleźć pro zastosowania - na jakieś króciutkie filmiki z wyjścia p.osłów z obrad kolejnej komisji jak znalazł :>
                      Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• pani_od_kotów
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 45

Zamieszczone przez jagular
                        I dla filmów z dslr też można znaleźć pro zastosowania - na jakieś króciutkie filmiki z wyjścia p.osłów z obrad kolejnej komisji jak znalazł :>
                        To tylko czekaż aż się pojawią takie gazety z ruchomymi obrazkami, jak na Harrym Potterze Reporterzy z portali może czasem coś złapią przypadkiem, reszta nie dla filmików aparaty nosi.

A mate00showi dzięki za oświecenie i przepraszam za ignorację. Piszę, ze w ręku nie miałam niczego podobnego, tylko mnie się wydaje kuriozalna taka ilość dodatków.
                        "Deliver me from being perfect and complete"

http://innerlands.deviantart.com | www.ibudzynska.pl

50D | 400D | C 50 f/1.8 mkI | C 18-55 f/3.5-5.6 | C 70-300 IS USM f/4-5.6 | Spedlite 580ex | Helios 58 f/2 i różne pierdoły do makro

Komentarz

• mate00sh
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1312

No niestety do tego doszło, że teraz nowy produkt musi mieć masę wodotrysków, bo inaczej nie będzie czego reklamować. Wyścig megapikseli przerodził się w wyścig ficzerów - lustrzanki już mają obecnie wszystkie funkcjonalności kompaktów - filmy, liveview, itp, kompakty zuyskują wymienną optykę. Wszystko się strasznie miesza.Będzie musiało to także dotknąć najwyższej półki, choć patrząc na Nikona D3x jeszcze tego nie widać, więc może jeszcze nie teraz. Moim zdaniem Canon czekał na konkurencję i teraz zaprezentuje dużo słabszą puszkę niż miał przygotowaną - po prostu odświeżonego Marka III.

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Aparat z WiFi i zapisem małe JPG + RAW, do plecaka laptop z WiFi i internetem bezprzewodowym. Na laptopie postawiony serwer ftp lub zainstalowany jakiś mądrzejszy program. Koleś foci, zdjęcia lecą na laptopa w czasie rzeczywistym po WiFi, agencja czy gazeta oglądają sobie małe JPGi i wybierają zdjęcia, które potrzebują. Ściągają RAWy, obrabiają, wrzucają. Są pierwsi. Zarabiają.

Komentarz

• Laminat
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 110

Zapomniałeś jeszcze o modnym GPS, zrobiona fotka i widać na dzwoni szybko w którym miejscu. :-D

Komentarz

• mate00sh
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1312

Zamieszczone przez Laminat
                                Zapomniałeś jeszcze o modnym GPS, zrobiona fotka i widać na dzwoni szybko w którym miejscu. :-D
                                A mógłbys przetłumaczyc na nasze

Komentarz

Pracuję...