X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konsos
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 19

World Press Photo of the Year

Co myślicie o pierwszym miejscu? jak Wam się podoba zdjęcie ?

??:

• Fotograf1995
    Bywalec
    • 2008
    • 210

Coś dla szumofobów, 2 miejsce w reportażach ma zdjęcie absolutnie zaszumione A 3 miejsce w kategorii Życie Codzienne zdobyło zdjęcie Polaka.
    Ostatnio edytowany przez Fotograf1995; 18855.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• wojkij
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1915

Wg mnie bardzo słaby rok - zdjęcia w większości średnie, niektóre delikatnie mówiąc słabe. Chyba niewrażliwy jestem artystycznie...
      www.kwapisz.org

Komentarz

• Novaro
        Coś już napisał
        • 2007
        • 65

Szału nie ma,a pierwszego miejsca nie rozumiem wogóle

Komentarz

• rene
          Początki nałogu
          • 2006
          • 283

Przeglądam, przeglądam i trochę przeraża mnie ilość zdjęć wykadrowanych na środek. Zainwestowaliśmy tysiące w L-ki i MkIII, a nie zainwestujemy kilku $ w używaną książkę do fotografii i nie poczytamy o kompozycji.

Nie jestem tradycjonalistą, ale ten notoryczny centralny punkt jest delikatnie mówiąc irytujący

Komentarz

• Tomek_P
            Bywalec
            • 2008
            • 106

teraz widzę jak na dłoni, że nawet idiotyczne zdjęcie może zostać przez kogoś docenione, z drugiej strony mamy całą masę zdjęć, które moim zdaniem nie powinny się tu pojawić bo są zwyczajnie słabe i całą masę zdjęć, które chętnie powiesiłbym na elewacji swojego domu bo są warte pokazania. Najlepsze zdjęcie 2009 miało przynieść chyba tylko jeden skutek, dalsze gadanie kryzys to, kryzys tamto... . Zdjęcie musi być "na czasie" żeby być dobre? Bo innej cechy tego zdjęcia nie widzę.

w zakładce contest>since1955 mamy wszystkie wygrane fotografie. istnieje jakiś album, który zawiera je wszystkie?

Komentarz

• Zemun
              Coś już napisał
              • 2007
              • 97

Zamieszczone przez Tomek_P
              Najlepsze zdjęcie 2009 miało przynieść chyba tylko jeden skutek, dalsze gadanie kryzys to, kryzys tamto... . Zdjęcie musi być "na czasie" żeby być dobre? Bo innej cechy tego zdjęcia nie widzę.

Nie rozumiem pytania. Przecież to konkurs fotografii PRASOWEJ, więc logika nakazuje, że nagrodzone zdjęcia w większości przypadków będą dotyczyły aktualnych wydarzeń...

Co do ogólnego wrażenia. Faktycznie poziom tegorocznej edycji lekko odstaje od poprzednich. Aczkolwiek i tak trzyma wysoki poziom. Natomiast zdjęcie roku jest dla mnie świetne. Autor pokazał kryzys z drugiej strony. Strony, która mnie osobiście zaskakuje. Świetne zdjęcie i świetny cały reportaż (zachęcam zerknąć, wtedy ta fotografia roku nabiera jeszcze większej wymowy).
              Strona

Moje

Komentarz

• konsos
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 19

Widzę że podzielacie moją konsternację co do pierwszego zdjęcia... Po prostu nie rozumie co w nim może urzec ... Trzeb też pamiętać że to jest reporterka tam nie musi być idealnych kadrów i kolorów (powinien być przekaz)...
                Nie rozumiem pierwszego miejsca wiec pytam może wy coś zobaczycie ...

Komentarz

• Novaro
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 65

Bałagan :-D

Komentarz

• Zemun
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 97

Zamieszczone przez konsos
                    Widzę że podzielacie moją konsternację co do pierwszego zdjęcia... Po prostu nie rozumie co w nim może urzec ...
                    Nie rozumiem pierwszego miejsca wiec pytam może wy coś zobaczycie ...
                    Jest to zdjęcie wielowarstwowe, niedosłowne. Pokazuje kryzys inaczej, nie w postaci wykresów czy też maklerów trzymających się za głowę (częsty widok co zapewne dostrzegł każdy, kto czyta regularnie prasę), ale z punktu widzenia normalnej rodziny. Rodziny, której się nie poszczęściło. Nie masz pieniędzy, nie masz czym spłacić kredytu to wypad z własnego domu. Bez kasy i z długami jesteś zwykłym bandziorem, na którego można wyciągnąć broń. Genialne zdjęcie!

Ja to widzę na tym zdjęciu. Nie wiem z czego to wynika. Może inaczej postrzegam świat, a może po prostu patrzę na to zdjęcie z większą wrażliwością...
                    Strona

Moje

Komentarz

• giltoniel
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 97

wrażenie deja vu - to mi się nasuwa bo obejrzeniu galerii konkursowej.

Komentarz

• Novaro
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 65

A tak poważnie to przekaz na pewno jest,co autor miał na myśli wie tylko on ,być może przypadkowy pstryk i tyle,co do wyboru,przypadku już chyba nie ma być może poprostu nie rozumiemy tego przekazu.

Komentarz

• rauf
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 371

Zamieszczone przez Zemun
                          Jest to zdjęcie wielowarstwowe, niedosłowne. Pokazuje kryzys inaczej, nie w postaci wykresów czy też maklerów trzymających się za głowę (częsty widok co zapewne dostrzegł każdy, kto czyta regularnie prasę), ale z punktu widzenia normalnej rodziny. Rodziny, której się nie poszczęściło. Nie masz pieniędzy, nie masz czym spłacić kredytu to wypad z własnego domu. Bez kasy i z długami jesteś zwykłym bandziorem, na którego można wyciągnąć broń. Genialne zdjęcie!

Ja to widzę na tym zdjęciu. Nie wiem z czego to wynika. Może inaczej postrzegam świat, a może po prostu patrzę na to zdjęcie z większą wrażliwością...
                          Tak, tak...głębia, głębia i dalej sięga...

Jakby zdjęcia miało tytuł, dajmy na to, sierżant Boryczko poluje na Fifika, to jakżeby było uniwersalne...jakże...i humanitarne...

A widzimy, że trzecie miejsca w news i historii to jakby podobne? Ciekawe jakbym tam jeszcze ja był z rybim okiem....

I nie rozumiem tego pieprzenia, że reportaż to musi przekaz mieć a reszte można olać. Potem takie zdjęcia i nagrody się pojawiają...

No.1 to 3 miejsce w general news, kadr kosmos, wygląda jak zaarażowana na mgła
                          No.2 to 2 miejsce w people in the news, co za moment, bite w ciemno?
                          No.3 to cała seria Icons of war photography by Li Jiejun - zdecydowanie za pomysł, bo przecież nie timing
                          papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Komentarz

• Jarek Jaworski
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 335

Pierwsze miejsce i caly reportaz nie jest moze genialny, ale opowiada o najwazniejszym wydarzeniu 2008 r. i powiedzmy jest OK. Natomiast te materialy:

i

powiem szczerze, mnie przerazaja swoja banalnoscia.
                            Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• rene
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 283

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
                              Natomiast te materialy:
                              powiem szczerze, mnie przerazaja swoja banalnoscia.

Zabawne że najbardziej oryginalne reportaże zakwalifikowałeś jako banalne. Wg. mnie banałem jest cała reszta, a to są perełki którym oddaję pokłon, mimo że oglądanie męskich kroczy to nie moja działka

Komentarz

Pracuję...