X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oxydum
    Bywalec
    • 2009
    • 230

Zamieszczone przez pank
    Zara, zara, analfabetą przestaje się być jak się człowiek pisać i czytać nauczy, prawda?
    Prawda, ale czy wiedza o sztuce jaką posiedliśmy upoważnia nas do stwierdzenia, że umiemy czytać i pisać??
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• Slider
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1052

Zamieszczone przez pank
      Zara, zara, analfabetą przestaje się być jak się człowiek pisać i czytać nauczy, prawda?
      Owszem, ale oxydum pisał o artystycznym analfabetyźmie, rozumiejąc przez to, że ludzie odbierają sztukę zbyt dosłownie, przez co mogą jej nie rozumieć.. Po częsci ma rację, bo w zasadzie nie dominuje to tylko na płaszczyźnie fotografii, czy malarstwa. również muzyka jest tego dobrym przykładem.. Czy słuchanie muzyki potocznie nazywaną "pop" jest świadectwem wyszukanego gustu? No właśnie..

Czy istnieje taki termin jak "artystyczny analfabetyzm", to już temat na inną dyskusję..:wink:

Pozdrawiam

Komentarz

• pank
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1502

Zamieszczone przez oxydum
        Prawda, ale czy wiedza o sztuce jaką posiedliśmy upoważnia nas do stwierdzenia, że umiemy czytać i pisać??
        No i znowu ci my. Nie wiem jak z tym u Ciebie, ale u mnie na poziomie pozwalającym do niezobowiązujących dyskusji na forum.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Zamieszczone przez Slider
        Owszem, ale oxydum pisał o artystycznym analfabetyźmie, rozumiejąc przez to, że ludzie odbierają sztukę zbyt dosłownie, przez co mogą jej nie rozumieć..
        Polemizował bym, oxydum napisał, cytuję, "Edukacja większości z nas skończyła się w podstawówce na malowaniu domku z kominem( z dymem do nieba oczywiście) słońcem w lewym górnym rogu itd.". Czyli miał raczej na myśli to co ja myślę że miał na myśli. No chyba że się mylę i miał na myśli zupełnie co innego.
        Ostatnio edytowany przez pank; 15979. Powód: Automerged Doublepost
        Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Slider
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1052

Zamieszczone przez pank
          Czyli miał raczej na myśli to co ja myślę że miał na myśli. No chyba że się mylę i miał na myśli zupełnie co innego.
          Glowy nie dam, ale Tobie raczej chodzi o wykształcenie, czy też pojmowanie sztuki przez samego artystę. Oxydum pisząc "my" miał na myśli analfabetyzm odbiorców.. Czyli miał raczej na myśli to co ja myślę że miał na myśli. No chyba że się mylę i miał na myśli zupełnie co innego

Komentarz

• pank
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1502

Trochę się pogubiłem i już nie bardzo ogarniam co kto miał na myśli.
            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• iREM
              Uzależniony
              • 2005
              • 951

Zamieszczone przez pank
              Trochę się pogubiłem i już nie bardzo ogarniam co kto miał na myśli.
              Jak to w sztuce :-D
              Wszystko można zrobić lepiej.
              www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

kot ma otwarty dziób więc do mnie przemawia

Komentarz

• bebesky
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1231

No i wczoraj znajoma skomentowała:
                  "bo teraz takie czasy że zwykłe g...o w porcelanie zaczyna być sztuką"

Komentarz

• iREM
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 951

Zamieszczone przez bebesky
                    No i wczoraj znajoma skomentowała:
                    "bo teraz takie czasy że zwykłe g...o w porcelanie zaczyna być sztuką"
                    Jak się będziemy dobrze prowadzić to jeszcze dożyjemy czasów że i krasnale ogrodowe będą sztuką :-)
                    Wszystko można zrobić lepiej.
                    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• bebesky
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1231

Zamieszczone przez iREM
                      że i krasnale ogrodowe będą sztuką :-)
                      No przecież są

Komentarz

• xmartyx

Hehe, to jest syndrom dzieci cyfry! Ludzie wystawiaja zdjecia na tym czy innym forum, gdzie jeszcze inni zachwycaja sie nad ich pracami, wszystko to odbywa sie wirtualnie, i potem jeden z drugim dziwi sie, jak to mozliwe, ze wszyscy kochaja moja zdjecia, a jakis inny autor zrobil nieostre zdjecia i jeszcze wystawili mu to to w galerii...

Prawa jest tez taka, ze tego typu fotografia ma swoja waska grupe odbiorcow, inna niz ta cala paplanina ktorej pelno w internecie, inni ludzie przychodza na takie wystawy, inni kupuja takie zdjecia, a jeszce inni wystawiaja. Ale to trzeba znac to srodowisko, interesowac sie sztuka, nie odbierac wszystkiego jak widzimi, tylko zaglebic sie, pozna druga strone, porozmawiac z autorem, zobaczyc zdjecie na papierze...
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 26513.

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

Zamieszczone przez robgr85
                          Ciekawi mnie [bez urazy] jakie by były komentarze forumowiczów widzących w powyższych tworach sztukę z przekazem, ładunkiem, gdyby jakiś inny forumowicz prędzej podpisał się pod nimi (lub podobnymi, mniej znanymi dziełami sztuki) i poddał ocenie w dziale 'galerie użytkowników'...
                          To jeszcze nie zauważyłeś, że opinie w dziale galerie użytkowników są totalnie do niczego? Przecież tam nikt nie szuka przekazu i walorów artystycznych zdjęcia, za to szuka się CA, ostrości, szumów, odstających kłaków, uciętego włosa i wszystkiego co nie jest rzemieślniczo poprawne. Tylko, że rzemiosło ma mało wspólnego ze sztuką. Ale to takie forum

Komentarz

• BuRton
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 675

Zamieszczone przez allxages
                            To jeszcze nie zauważyłeś, że opinie w dziale galerie użytkowników są totalnie do niczego? Przecież tam nikt nie szuka przekazu i walorów artystycznych zdjęcia, za to szuka się CA, ostrości, szumów, odstających kłaków, uciętego włosa i wszystkiego co nie jest rzemieślniczo poprawne. Tylko, że rzemiosło ma mało wspólnego ze sztuką. Ale to takie forum
                            Dlatego nie zamieściłem tu żadnych swoich zdjęć choćby trochę bardziej ambitnych niż dotychczas zamieszczone. Nie planuję tego również w przyszłości. Jednak to jest forum sprzętowe więc już mnie to tak bardzo i często nie razi (najczęściej techniczne, "rzemieślnicze" komentarze zdjęć).
                            Leica MP, Ultron 28/2 asph. II, Nokton 35/1.5 asph. ll, Ultron 75/1.9 MC

Komentarz

• allxages
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2549

Dlatego i ja tutaj nie zamieszczam zdjęć, bo nie widzę większego sensu
                              Niestety komentarze techniczne są mało interesujące, bo takie wady potrafię sam odczytać...

Komentarz

• x-mac
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 285

Dobre spostrzeżenie. Widziałem niektóre Twoje prace z koncertów (pod wrażeniem!, nie powiem), podobnie rzecz się ma z reporterką sportową a nawet ślubną, gdzie kluczową rolę odgrywa ukazanie różnego rodzaju ludzkich emocji. W tych dziedzinach waga przekazu stoi dla mnie na pierwszym miejscu, walory artystyczne - z tym to różnie bywa, w sporcie pojawiają się rzadziej Tym niemniej, jakiego przekazu powinienem się doszukiwać np. w fotografii architektury (takie zboczenie zawodowe)? - tam aspekt techniczny jest o wiele ważniejszy i pozostawia mało miejsca na artyzm.

Co do rzemiosła - tak jak pisałem wcześniej - chyba już trzeba mówić w czasie przeszłym, bo miało wiele wspólnego ze sztuką, a wręcz było z nią zintegrowane. Ktoś kto nie był dobrym rzemieślnikiem, nie mógł stać się wielkim artystą, tylko dlatego że miał "wizję" - teraz może

"Zaświecę" swoim skromnym przykładem - wyznaję klasyczny pogląd na sztukę, chciałbym więc opanować warsztat do tego stopnia, że fotografia stanie się równie naturalna jak oddech a każdy kadr będzie malowany światłem, do tego z przekazem! Ale to może za życia moich wnuków, podobnie jak wrocławskie drogi?...

Streszczenie: nie ma artysty bez (dobrego) warsztatu

1 2 3

Komentarz

Pracuję...