Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Behemth

Reportaż ślubny?

Witajcie,

Poproszono mnie o mały reportaż ze skromnego ślubu (około 20-30 osób).
    Tematyką ślubną już interesowałem się wcześniej, ale brak odwagi zawsze mnie powstrzymywał, teraz mam okazję zrobić małe folio i powoli zacząć.
    Zdaję sobie sprawę, że mój obecny sprzęt (400d+50mm f/1.8+8mm f/3.5) nie jest sprzętem odpowiednim do tego typu reportażu.
    Słyszałem co nie co o wsparciu przez UE, jeśli młodzi zakładają firmy (jest to bodajże wsparcie w postaci 15 tys. zł na rozkręcenie biznesu). Wpadł mi pomysł do głowy pomysł aby zakupić FF i do tego kilka jasnych szkieł, tak na początek. Czy to w ogóle prawda, korzystał już ktoś z tego?
    Nawet jeśli taki plan nie wypali, to mam propozycje pożyczki na około 15 tys, bez odsetek.

Proszę was o również o pomoc w doborze szkieł, prawdopodobnie do 5d, interesują mnie tylko jasne stałki, do tego 430EX + zapasowe "body" jest już.
    Zależy mi na wypowiedziach osób doświadczonych w strzelaniu ślubów

Dzięki z góry za okazaną pomoc.
    Pozdrawiam.
  • mate00sh
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1312

No to masz do poczytania:
    - odnośnie dofinansowania: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=42911
    - odnośnie sprzętu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5085

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Zamieszczone przez Behemth
      Czy to w ogóle prawda, korzystał już ktoś z tego?
      Nawet jeśli taki plan nie wypali, to mam propozycje na około 15 tys, bez odsetek.

Proszę was o również o pomoc w doborze szkieł, prawdopodobnie do 5d, interesują mnie tylko jasne stałki, do tego 430EX + zapasowe "body" jest już.
      Korzystał, korzystał.. w Kielcach jest 17000 brutto, gdzie indziej czasem więcej czasem mniej ale tak około 17 000 +/- 1 500.. z tym że na FF plus kilka jasnych stałek to ta kasa raczej będzie mało bo 5d1 nie kupisz nowej nigdzie, 5d2 ponad 10000 a jasne stałki tez od 5000 w górę..
      a co do dofinansowania to już linki masz wyżej
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Behemth

No to nasuwa się pytanie, czy jest sens kupować tańsze modele Canona? Czy lepiej 5d + 1 stałka.. dalej będziemy myśleć?

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Do tego co masz 5d + 24/35 wedle uznania i 85 , lampa.

Na rezerwie to co masz + dodatkowe ogniskowe czasem w zaleznosci od szkielek

Przynajmniej ja tak to widze.

A poza tym , bez sensu jest powierzanie nam wyboru , sam pomysl jakie ogniskowe wolisz i potrzebujesz. Bo takie tematy jak ten byly i do niczego sensownego jednak nie prowadza.
          no comment...

Komentarz

• michal_sokolowski
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Zamieszczone przez arturs
            Korzystał, korzystał.. w Kielcach jest 17000 brutto, gdzie indziej czasem więcej czasem mniej ale tak około 17 000 +/- 1 500.. z tym że na FF plus kilka jasnych stałek to ta kasa raczej będzie mało bo 5d1 nie kupisz nowej nigdzie, 5d2 ponad 10000 a jasne stałki tez od 5000 w górę..
            a co do dofinansowania to już linki masz wyżej
            używka 5d - około 5 tys. (nie musi być nowy, możesz kupić używany - byle byś miał fakturę)

28 1.8 - 2 tys.
            85 1.8 - 2 tys.
            50 1.4 - 2 tys.
            back up 40d - 3 tys.
            lampa 430 EX - 1 tys.
            druga lampa back up - 1 tys.

photoshop elements 7 - około 350 zł
            zakładam że takowa osoba posiada już komputer.

17 tys. powinno wystarczyć.

pozdrawiam
            M.
            moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• MM-architekci
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2227

Zamieszczone przez michal_sokolowski
              używka 5d - około 5 tys. (nie musi być nowy, możesz kupić używany - byle byś miał )

28 1.8 - 2 tys.
              85 1.8 - 2 tys.
              50 1.4 - 2 tys.
              back up 40d - 3 tys.
              430 EX - 1 tys.
              druga lampa back up - 1 tys.

photoshop elements 7 - około 350 zł
              zakładam że takowa osoba posiada już komputer.

17 tys. powinno wystarczyć.

pozdrawiam
              M.
              Nie kupi od tak uzywanego sprzetu z kasy na dotacje , z tym jestr troche zabawy , umowe tez wchodzi w gre nie koniecznie faktura

PS elements do czego ? do ogladania zdjeci to podglad w windowsie wystarczy , to sie nie nadaje do niczego...
              no comment...

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

Zamieszczone przez MM-architekci
                .....
                PS elements do czego ? do ogladania zdjeci to podglad w windowsie wystarczy , to sie nie nadaje do niczego...
                Nie kazdy musi od razu pelna wersje Photoshop'a kupowac. W PSE jest tez Camera RAW, nie jest taki wcale zly (poza tym ze to kolowanka). Ja bym raczjej proponowal Lightroom lub Lightroom + PSE

Komentarz

• xsardas
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 731

A koszt witryny i/lub bloga to co ? a to też jest nie mała kaska

Komentarz

• tplewa
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 135

Zamieszczone przez xsardas
                    Nie musisz od razu robić witryny z tysiącem zdjęć które zjedzą ci transfer i pojemność konta. Na początek ładnie zrobiona witryna (bez zbytnich bajerów - bo wodotryski najczęściej kiepsko wyglądają) spokojnie wystarczy.

A to znowu nie są wielkie koszty, jeśli chodzi o domenę to obecnie jest sterta promocji dla firm, sam ostatnio dostałem za free na rok jedną .pl i jedną .eu...

Zresztą nie zawsze to jest konieczne - zależy od wielkości miasta. Nie raz lepiej zainwestować w jakieś ogłoszenie w lokalnej gazecie lub TV Kablowej...

Komentarz

• blavod
                      • 2009
                      • 10

Zamieszczone przez Behemth
                      Nawet jeśli taki plan nie wypali, to mam propozycje pożyczki na około 15 tys, bez odsetek.
                      Z pożyczkami bez odsetek trzeba uważać - każda pożyczka powyżej 5 tys powinna być zgłoszona w Urzędzie Skarbowym jeśli się nie mylę, a ten może potraktować brak odsetek jako Twój "dochód" który powinieneś doliczyć w rozliczeniu podatkowym. Wiem, że brzmi to śmiesznie, ale tłumaczą to w ten sposób, że pożyczając pieniądze w banku zapłaciłbyś odsetki itd.

Komentarz

• michal_sokolowski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Zamieszczone przez MM-architekci
                        Nie kupi od tak uzywanego z kasy na dotacje , z tym jestr troche , umowe tez wchodzi w gre nie koniecznie faktura

photoshop elements ? niezły program. pracowałeś na tym ? czego Ci tam brakuje ? Jeśli ktoś nie pracuje w przestrzeni CMYK, to elements wystarczy.
                        Masz tam większość narzędzi z duzego PS - pędzelki, stempelki, warstwy korekcyjne - do których możesz przypisać maski, unsharp mask.... mam wyliczać dalej ?
                        Poza tym jeśli ktoś zaczyna zarabiać na fotkach to kupowanie softu za duże pieniądze mija się z celem.
                        też bym wolał dużego PS, ale na początek elements jest OK.

Komentarz

• zuczek
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 282

przyda Ci się jeszcze
                          - 10-20 , lub pod ff 17-40
                          - lightroom 2,4 .. da rade na 1.6 celeronie, tylko przy eksportowaniu można udać się na dłłłłługi spacer
                          www.fotoadam.eu
                          FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• michal_sokolowski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1159

Zamieszczone przez xsardas
                            co to znaczy koszt witryny ?
                            Witrynę średnio inteligentny homo sapiens sam sobie może zrobić.
                            Można jedynie mówić o koszcie za hosting na serwerze - około 100 zł rocznie.
                            Plus opłata za domenę - około 100 zł rocznie (pierwszy rok zazwyczaj taniej).

blog to np. Marcinkiewicz miał dobry. z nim trzeba by pogadać.

Komentarz

• MM-architekci
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2227

Sam serwer/domen to moze 50-100 zl rocznie , tyle co nic , zrobienie podstawowej strony 300-500 zl , wiec nie ma tragedii.
                              no comment...

Komentarz

Pracuję...