X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Zamieszczone przez K2_verti
    W ciągu tygodnia zrobił ok. 5 tys. zdjęć.

Czy ktoś z was liczył ile to wychodzi średnio na minutę.Cały tydzień to 604800 sekund. Przyjmijmy że koleś spał przez 7 dni max po 7 godzin. Czyli zajęło mu to 176400 sekund. Zostaje 428400 sekund. Przyjmując standardowo że siusiu, żarełko, dojscie do placu zajmuje dziennie ok. 3 godzin to zajmuje znów 75600 sekund, to nieszczęśnikowi zostaje 352800 na wyrobienie normy. Ufff.. ;-) dużo liczenia. Ja bym nie wytrzymał przez 14 godzin, jeszcze jakiś fajek, albo i dwa. Coś tam trzeba przesłać do gazety przez ftp, poskrobać w PS . Przyjąłem standardowo że zajmuje mu to od 2,5 do 3 godzin dziennie. Zeby łątwo liczyc przyjąłem 52800 sekund na te czynności.
    Zostało więc 300000 sekund dzieląc przez 5000 fotek wychodzi, że robi jedną fotkę na minutkę . Tak przez ok. 10 godzin statystycznie dziennie. Niezła koncentracja Nie dziwię się że nosi kotwice, trzeba się czymś bronić gdy opadnie z sił po tak wyczerującym dniu
    Ale to wcale nie jest tak dużo. Zresztą to trochę inaczej wygląda. Co do spania to założyłeś bardzo optymistycznie bywało że i cztery godziny się nie udawało. Najwięcej czasu to (np. w wypadku fot na pielgrzymkach) to się traci na czekanie, a nie na robienie zdjeć /niestety/ i to nawet jak się ma bardzo dobrego pool-a. A jak już przyjdzie co do czego to palec na spust i .... . Co do jedzenia i siusiu to lepiej nie mówić.
    Z tymi kartami to też różnie. Niektóre redakcje życzą sobie Raw-y i wtedy 1G to wcale nie zbyt duża karta. Jeden mój znajomy to gigówkę w 5D wykręcał w kilka minut.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

Zamieszczone przez asterix
      Minusem jest pogoda ktora porpostu jest do du**py
      Czyli slonce swieci?
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Jeden mój znajomy to gigówkę w 5D wykręcał w kilka minut.
        No to już masz dwóch takich znajomych
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

Zamieszczone przez muflon
          No to już masz dwóch takich znajomych
          albo nawet trzech
          Instagram

Komentarz

• tumidajski
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 41

Wysyla sie zgrywajac na laptopa i wysylajac albo przez komorke, albo przez karte na PCMCIA - mamy do dyspozycji GPRS< EDGE lub UMTS. Niestety najczesciej GPRS a to jest gdzies kolo 2KB/sek przy wysylaniu. Czasami stosuej sie wysylanie z palmtopa (sam tak kiedys robilem, ale laptop jest wygodniejszy - ale wiekszy i ciezszy).

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez Jac
              albo nawet trzech
              To witam w klubie.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• zanussi
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1696

edge jest już dostępny w niezbyt dużych miastach... niestety w każdej sieci jest limit tranferów i po 1 gb prędkośc może się zmniejszyć... co niestety się zdarza....
                Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• tumidajski
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 41

Zamieszczone przez sail0r
                  skoro tak to trzeba jakas przystawke wykombinowac do puszki, ktora bezposrednio z aparatu przez wifi / umts / gprs wysyla fotki do redakcji... cos jak przekaz live tv... nie widze problemow technicznych.... dodac tylko jeden przycisk "wyslij" i tyle
                  Ktos juz kiedys na tym forum pisal, ze takie cos maja np. fotografowie na meczach w USA> CO jakis czas fotki przegywane sa automatycznie do agencji.

Komentarz

• dominix
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 103

A ja troche poteoretyzuje, chociaz niekoniecznie, bo juz cos takiego robilem. Podstawowy problem tobyc w miejscu z dobra infrastruktura telekomunikacyjna/teleinformatyczna. w takiej np. Korei, gdzie hot-spotow jest wiecej niz lisci na drzewach (fakt ze drzew tu niewiele, ale to ciagle dobre porownanie). Robisz zdjecia do momentu az ci sie zachce wyslac, wyjmujesz CF z aparatu i wkladasz nastepny pusty. W miedzyczasie pelny CF wkladasz do palmtopa (np. do Della Axim x51v) oczywiscie juz polaczonego na wi-fi z pierwszym lepszym hot-spotem, no i ciag dalszy juz dowolny, albo ftp albo cokolwiek innego. W miedzyczasie przez skype do sluchawki buetooth gadasz do redakcji komentarz, czy jakies tam instrukcje. Zwazywszy na to jakie gabaryty i jakie mozliwosci ma palmtop, mysle ze niedluga droga do polaczenia kilku patentow z dslr w jedno reporterskie urzadzenie. Poza tym chyba IXUS SD430 ma wi-fi na pokladzie, wiec coraz blizej do cyfrowej-bezprzewodowej przyszlosci.

Pozdrawiam
                    Dominik
                    EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
                    100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

Ta.. ale jak narazie wi-fi w kompaktach nie sprawdza sie - ma to od jakiegos czasu Nikon i swiata nie zwojowal.. po prostu nie ta grupa odbiorcow

Komentarz

• Atris
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 79

A moze telefony stana sie narzedziem pracy. Dzisiaj znalazlem news o tym jak Macquarie National Newsroom w Australii zaczyna uzywac Nokia N93 do zbierania newsow (zdjecia, video, dzwiek). Taki telefon ma szybki transfer po wszystkich mozliwych access pointach (GPRS,EDGE,UMTS,WiFi), pozostaje tylko sparawa dobrego aparatu foto w sluchawce ale to tez juz jest kwestia czasu, bo nowe modele nadchodza
                        galeria zdjęć na >>> aroundmyhead

Komentarz

• Czacha
                          fotograf
                          • 2004
                          • 4868

To ze komorki zastapia kompakty typu point&shot wiadomo od kilku lat i kolejne miesiace zdaja sie to potwierdzac. Specjalisci twierdza iz w sprzedazy pozostana aparaty typu ultrazoom, male kieszonkowe "plaszczaki" ktore beda bardziej prestizowe niz uzyteczne.. no i lustrzanki. Cala reszta Powershotow, Cybershotow i innych przejdzie do lamusa bo to samo bedziemy mieli w komorce.

Fotoreporterzy zapewne takich urzadzen (bo sam nie wiem czy to nadal telefon czy moze juz urzadzenie multimedialne z funkcja dzwonienia) na codzien do pracy uzywac nie beda.. ale dziennikarze jak najbardziej.

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Chuck Westfall w jednym z wywiadów mówił, że canon obecnie pracuje nad systemem, który ma umożliwić fotoreporterom przesyłanie zdjęć prosto z body do redakcji. Nawet karty nie będzie potrzeba.
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• adamek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2265

Z tego co wiem, to pokio co ida foty na laptopa i stamtad do redakcji --> nie wyobrazam sobie pominiecia elementu wyboru zdjecia.
                              Miłego dnia
                              adam jastrzębowski
                              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                              tu tu

Komentarz

• Oakhallow
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 258

Zamieszczone przez adamek
                                Z tego co wiem, to pokio co ida foty na laptopa i stamtad do redakcji --> nie wyobrazam sobie pominiecia elementu wyboru zdjecia.
                                Ja tez nie. Bo jak fotografuje procesje i pstrykam dodatkowo zdjecie jakiejs fajnej szatynki dla siebie, to bym wolal zeby to nie szlo od razu do redakcji

Oakhallow

Komentarz

Pracuję...