X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominikb
    Coś już napisał
    • 2007
    • 98

Fotografowanie tylko dla umysłów ścisłych?

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
    Mam takie troche prozaiczne i banalne pytanie. Ale czy nie sądzicie, iż osoby, które w szkole miały ogromne problemy z matematyką i przedmiotami ścisłymi... choćby nawet miały niezwykle wrażliwy umysł i wyczucie estetyki to nigdy nie będą dobrymi fotografami? (mam na myśli wykonywanie zdjęć w trybie manualnym np uroczystości... tam nie ma czasu na zastanawianie się nad zależnością między przesłoną a czasem naświetlania itp).
  • dinderi
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 3028

Nie sądzę. Wrażliwość i poczucie estetyki, to nie inwalidztwo, ktore nie pozwala nauczyc się kilku prostych reguł. Co więcej, uważam że "niezwykle wrażliwy umysł i wyczucie estetyki", to klucz do zrobienia dobrej fotografii.
    Ostatnio edytowany przez dinderi; 28157.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• dominikb
      Coś już napisał
      • 2007
      • 98

Niestety podczas ceremonii zaślubin trzeba operować pełnym zakresem ustawień więc osoba mająca problemy z logicznym przeliczaniem nie poradzi sobie.. no chyba, że wejdzie w opcję "przesłony", ale i tak jej zdjęcia nie będą poprawnie naświetlone lub będą nieostre - wrażliwość więc nie wystarczy.
      Ostatnio edytowany przez dominikb; 13499.

Komentarz

• Wats0n
        Uzależniony
        • 2006
        • 996

Zamieszczone przez dominikb
        Niestety podczas ceremonii zaślubin trzeba operować pełnym zakresem ustawień więc osoba mająca problemy z logicznym przeliczaniem nie poradzi sobie.. no chyba, że wejdzie w opcję "przesłony", ale i tak jej zdjęcia nie będą poprawnie naświetlone lub będą nieostre - wrażliwość więc nie wystarczy.

Jako umysł ścisły muszę powiedzieć, że to chyba jedno z najgłupszych twierdzeń jakie padło kiedykolwiek na tym forum.
        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• dominikb
          Coś już napisał
          • 2007
          • 98

Zamieszczone przez Wats0n
          Jako umysł ścisły muszę powiedzieć, że to chyba jedno z najgłupszych twierdzeń jakie padło kiedykolwiek na tym forum.
          Możesz uściślić swoje stwierdzenie?

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Nie rozumiem Ciebie. Według mnie (amatora) albo lecisz na manualu z lampą albo na Av z zastanym. I koniec filozofii, regułki do osiągnięcia prawidłowo naświetlonego zdjęcia są proste. A już żeby ono było ładne to akurat przydaje się zupełnie co innego niż ścisły umysł, co moim zdaniem jest zagadnieniem dużo trudniejszym niż nauczenie się paru zasad.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• dinderi
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3028

Jeśli szukasz wymówki, żeby nie robić zdjęć, to wystarczy "nie interesuje mnie fotografia".
              To co napisałeś, to nieprawda. Tak samo nieprawda, jak twierdzenie, że ziemia jest płaska.
              Możesz sfotografowac całą ceremonię na jednym ustawieniu i mieć nadal 99% trafionych zdjęć.
              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• jadeit
                Początki nałogu
                • 2004
                • 466

Przytocze zdanie które niegdyś było skierowane do mnie osobiście. Pomijam ocene moich fotek, a podkreślam ocene konfrontującą fotki z moim umsyłem ścisłym raczej(technik mech., mgr. inż. systemów komp. )
                "Nie podejrzewałam że informatyk może robić takie fajne zdjęcia" <lol>

pozdrawiam
                un point c'est toi
                fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Krzychu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3611

Możesz uściślić swoje stwierdzenie?
                  Bo jest dokładnie odwrotnie - przykład - kobiety - jest masa kobiet która w ogóle nie czai technikaliów, biorą aparat i robią zdjęcia. Tysiąc razy lepsze od gości którzy się brandzlują korpusami, szumami, fps i obiektywami...
                  Pozdrowienia,
                  KZ
                  KZ Aviation Photography

Komentarz

• dominikb
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 98

Ja właśnie czytałem pewien wątek (nie będą pisać na jakiej stronie aby nie krzywdzić ludzi dla których "onanizm sprzętowy" to pewnie pasja życiowa) po którego lekturze stwierdziłem, że dobre zdjęcie to tylko na pełnym manualu a "tryb przesłony" lub "czasu naświetlania" nie nadaje się do "łapania emocji"

Komentarz

• poszukiwacz2006
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 824

Do autora wątku - idąc Twoim tokiem rozumowania, to większość wypadków spowodowały osoby mające kłopoty z matematyką, gdyż nie widziały zależności między zwiekszającą się prędkością a wydłużającą się drogą hamowania.
                      Uważam, że zależności pomiędzy "trójcą" - ISO, czas, f -nie wymagają ponadprzeciętnych zdolności matematycznych.
                      A tak na marginesie, to wątek właściwy do Hydeparku.
                      Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                      hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• szandor
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 624

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
                        Mam takie troche prozaiczne i banalne pytanie. Ale czy nie sądzicie, iż osoby, które w szkole miały ogromne problemy z matematyką i przedmiotami ścisłymi... choćby nawet miały niezwykle wrażliwy umysł i wyczucie estetyki to nigdy nie będą dobrymi fotografami? (mam na myśli wykonywanie zdjęć w trybie manualnym np uroczystości... tam nie ma czasu na zastanawianie się nad zależnością między przesłoną a czasem naświetlania itp).
                        Przepraszam za ostre słowa, ale ten tekst pachnie mi prowokacją, chłopie jak nie będziesz miał OKA w buty możesz sobie wsadzić nawet Nobla z matematyki.
                        Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                        R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• rekin
                          Zablokowany
                          • 2009
                          • 253

Fotografia jest dla ludzi z powołaniem.

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

Ciekawy wątek. Można wziąć pod uwagę najlepszych fotografów (najsławniejszych fotografów?) i prześledzić jakie mają wykształcenie. Wtedy moglibyśmy wysnuć jakieś wnioski.
                            Z podobnym tematem zetknąłem się kiedyś jeśli chodzi o muzykę rockową (konkretnie rock progresywny). Co ciekawe znaczna większość najważniejszych osób tworzących ten gatunek muzyki miała wykształcenie ścisłe.

Komentarz

• poszukiwacz2006
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 824

podobnie z himalaistami - większość to inżynierowie, po szkołach technicznych.
                              Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                              hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

Pracuję...