Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Szkoda, że drewniany kołek jest bardziej rozgarnięty niż te nauczycielki. Zamiast nieść kaganek oświaty, wciągają nas w mroczne średnowiecze, panie chybą głęboko tkwią w poprzedniej epoce. Choć za komuny ostro narozrabiałem, zanim wyrzucili mnie ze szkoły średniej. Po tygodniu przyjęli ponownie
Wielkie brawa za zdjęcia. Trzymajcie się dziewczyny, nie dajcie się i powodzenia na maturze.
To szalenie ryzykowne iść na udry ze szkołą... Dziewczyny wygrają, ale "uwalą" je z chemii czy innego przedmiotu.
Coś wiem na ten temat, bo na początku lat 80-tych walczyłem o prawo noszenia długich włosów. Maturę (z wysoką notą) skończyłem w trzeciej szkole.
hehe u mnie w technikum dyro tez rzucił mi kilka razy textem że mam ściać włosy albo nie podejde do matury, ale twardo odpowiadałem zawsze ze nie zetne.
wiem ze pod koniec szkoły znudziły mi się długie wlosy i zaczałem je dość mocno skracac ale i tak były długawe i tak przystapiłem w dłuższych włosach do matury która zdałem dosć dobrze.
a dodam ze szkoła mundurowa
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Szkoda, że drewniany kołek jest bardziej rozgarnięty niż te nauczycielki. Zamiast nieść kaganek oświaty, wciągają nas w mroczne średnowiecze, panie chybą głęboko tkwią w poprzedniej epoce.
Bo zamiast kaganka oświaty - niosą kaganiec oświaty i próbują w niego ubrać uczniów
A ta akcja to jaka pomylka, wyglada to jak nadinterpretacja wielu rzeczy przez wlasna zazdrosc. Najczesciej wlasnie wynika wszystko z zazdrosci. Mnie kocili - bede kocil. Ja musialam chodzic w mundurkach - to i innym nie pozwole na odrobine luzu. I temu podobne sytuacje. Teraz - jesli padlo A - musi pasc B - niech zarzad szkoly (przeciwny takim zdjeciom) - wejdzie na nasza-klase - i wyloni wszystkich laureatow do zmiany szkoly. Przeciez nie mozna traktowac jednych rowno, a drugich "rowniej". Ale jak wiadomo - ktos musi byc rowniejszy. Dodatkowo, pewnie na te nauczycielki tez znalazlo by sie duzo rzeczy ktore dyskwalifikuja je w tym zawodzie. Ciekaw jestem jak ta sprawa sie rozwinie - ale mam nadzieje ze nie rozejdzie sie to bez porzadnego echa. Z takiej szkoly sam bym uciekl. Nigdy w szkole nie bylem swiety, ale mialem naprawde w porzadku nauczycieli z ktorymi mozna bylo porozmawiac na kazdy temat - nawet z tymi najbardziej "z pozoru dretwymi".
Mnie to wcale nie dziwi, sam pracuję w tym środowisku i czasem ręce opadają. Człowiek sam się zastanawia skąd ludziom przychodzą takie pomysły do głowy. Dyrektorka po prostu starała się zaistnieć nic więcej, jak dla mnie zwykła zazdrość jeśli nie mają tego zastrzeżonego w statucie (a pewnie nie mają - no bo niby w jaki sposób)) to może sobie grozić. Żal i już,pewnie dziewczyny wystąpiły "przed szereg" i zostały skarcone, bo to musi być jak dawniej wszystko szare i równe. Śmiech
pozdr
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
Te dziewczyny mają talent, są twórcze i pomysłowe a te zdjęcia są według mnie na wysokim poziomie. Żyjemy w republice bananowej gdzie każdemu chce się pokazać miejsce w szeregu szarej codzienności. Wstyd mi za TAKICH pedagogów, machina podłości i zazdrości próbuje zgnieść talent młodych ludzi zamiast pomóc w ich rozwoju. Przez takich ignorantów marnuje się wiele talentów, bo są inni, bo chcą coś robić, bo są twórczy itd. I dziwią się ci idioci że młodzi, utalentowani ludzie opuszczają nasz kraj. Trzymam kciuki za te dziewczyny, może kiedyś zobaczę wystawę fotografii, spektakl lub film z udziałem któreś z tych dziewczyn pod warunkiem ze nikt nie zniszczy w nich ducha kreatywności. Tyle ode mnie bo zacznę przeklinać. Jak ktoś zna tę fotografkę to niech zaprosi na forum tu nie zginie.
Dajecie się wkręcać "wybiórczej", redaktor szuka podtekstów i sensacji,a tak zgodnie z obowiązującymi przepiami oświatowymi dyrektorka tym dziewczynom nie może nic zrobić, co najwyżej postraszyć i właśnie to robi.
(W kontakcie z uczniem nauczyciel jest na straconej pozycji, wystarczy wygadana mama, wizyta w kuratorium, i pani dyrektor stanie się "malutka". Obecnie jest walka o każdego ucznia i nikt się ich nie pozbywa, przypomnijcie sobie "wielkie" afery w szkołach i jakie kary ponieśli uczniowie? -trochę szumu medialnego i powrót do codzienności)
SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2
Nie jestem pewien czy w tym przypadku daję się wkręcać. Sądzę, że kolejność była następująca: zdjęcia - fotoblog - szkolny sąd kapturowy - artykuł w gazecie. Nie sądzę, aby zdarzenie zostało zainspirowane przez redaktora szukającego sensacji. I nie bagatelizowałbym problemu, że p. wice próbuje jedynie postraszyć dziewczyny bo nie ma przepisu na usunięcie ich ze szkoły. Jeśli nie ma takiego przepisu (czytałem status szkoły zamieszczony na ich stronie www) to nie może być przyzwolenia na zastraszanie uczniów. No chyba że w tej szkole p. wice może stawiać się ponad prawo.
Zamieszczone przez AMMarshall
Słuchajcie - może napiszemy parę listów do p. dyrektor i body pedagogicznego??
No jest nas troszkę...
Ja wyszukałem stronę www tej szkoły na której podane są kontakty email do szkoły i szkolnego rzecznika praw ucznia już do nich napisałem. Podany jest tam także nr tel. do szkoły, ale również do dyrektora i wicedyrektora. Jeśli podeślemy im, tak popularne w necie, zdjęcia roznegliżowanych "foczek" to grono powie, że to nie ich uczniowie czyli mało ich to obchodzi. Zresztą nie jest istotne czy takich zdjęć jest dużo czy mało. Najważniejsze jest to czy dyrekcja nie wybiega przed szereg próbując ukarać za nie uczennice. Czy mają do tego prawo, może pójdą dalej i będą karać uczniów wyrzuceniem ze szkoły za przechodzenie na czerwonym świetle, deptanie trawników itp.
Po lekturze statutu szkoły wydaje mi się, że trzeba wykazać się sporą kreatywnością żeby naginając jego zapisy udowodnić założoną tezę: trzeba smarkuli utrzeć nosa. Oburzamy się jeśli ktoś zabrania nam fotografowania w miejscach publicznych chociaż dobrze wiemy, że nie ma ku temu podstawy prawnej. Tu również nie widzę podstawy, a jednak mało kto chce zareagować.
Na gazeta.pl już napisali, że za uczennicami wstawiło się kuratorium i wiceprezydent Łodzi d/s oświaty. W rozmowach z nimi dyrekcja twierdzi, że wcale nie chciała "zachęcić" dziewczyn do zmiany szkoły
Pozdrawiam, Zmaku. Canon 40d + Tamron 28-75 f/2.8 i trochę innych gratów
A nawet jest kupiec na zdjęcia! Nieźle, czyli trzeba robić szum.
z gazeta.pl "Do redakcji zgłosiło się też kilka osób ... a także Czytelniczka, której zdjęcia tak się spodobały, że chce je kupić."
Ja dalej twierdzę że chodzi tylko o szum medialny i zaistnienie. Na tej sytuacji skorzystali wszyscy i dzieci, i szkoła (damowa reklama), a trzymając się obowiązującego prawa - z czym w Polsce jest ogromny problem - sprawy by nie było.
SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2
Komentarz