X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

no to a propos podejscia producenta do klienta i forum internetowych...

wlasnie dostalem mailem zaproszenie na EOSDag 2010, czyli spotkanie forum internetowego uzytkownikow czerwonego byka (bylo nie bylo, jestem zarejestrowany i czytam). poza tym, ze juzerzy zorganizowali workshop z 10 dupciami i kilkoma starymi brykami do obfocenia, to jest informacja jak byk, ze "Canon Nederland zal de gehele dag aanwezig zijn", co z polskiego na nasze znaczy, ze krajowy przedstawiciel bedzie na imprezce. nie ma szczegolow na czym dokladnie ta obecnosc ma polegac, ale na tle numeru wycietego przez Nikona to chyba juz samo z siebie zalicza sie na plus

jakby ktos chcial sie podomyslac o co kaman podklejam linka do wici:
    www albo tez flickr

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Zamieszczone przez micles
      To w jakich ty sklepach pomagasz znajomym w zakupach, że mają 200/2 na stanie ^^
      No właśnie w takich, żeby nie mieli i sobie poszli..

Zamieszczone przez akustyk
      dupciami i kilkoma starymi brykami do obfocenia, to jest informacja jak byk, ze "Canon Nederland zal de gehele dag aanwezig zijn", co z polskiego na nasze znaczy, ze krajowy przedstawiciel bedzie na imprezce.
      Aha.. Na ostatniej imprezce, na której byłem i pojawił się oficjalny przedstawiciel CPL, to przywiózł ze sobą do testów uszkodzone 1Ds3 z nieostrym i koszmarnie aberrującym 24L II. Więc o ile nie będzie różnic wynikających z lokalizacji, to nie wiem, czy jest się z czego cieszyć.
      Jarek

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

jechac osobiscie nie jade. focenie dup mnie nie kreci (wole ogladac efekty jesli juz ) a 28 EUR wpisowego moge inaczej wydac.
        ale znajac autochtonow, to zrobia to z glowa. 500/4 bym nie oczekiwal, ale jakies 200/1.8 moga przywiezc, bo tam bedzie target takiego lensa. a znajac ich (Holendrow) organizacje, to na pewno nie ma mowy o czyms niesprawnym czy zle zorganizowanym. nadmiaru fantazji i spontanicznosci im sie nie da zarzucic (zaslyszane od Polek: pojecie spontaniczny seks wg Holendra nie wyklucza zlozenia ubrania w kosteczke ), ale tam gdzie chodzi o organizacje i liczenie szmalu to nie ma od nich lepszych zawodnikow.
        www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

skosnoocy na moje oko zwyczajnie nie kumaja, ze swiat nie stoi w miejscu i ....
          Sądzę że skośnoocy nieraz już udowodnili jak pragmatycznie potrafią podchodzić do biznesu. I nie sądzę żeby nie obserwowali tzw. trendów. Natomiast posiadając (dla nas niedostępną) wiedzę na temat sprzedaży, segmentacji rynku itd. mogą wyciągać zupełnie inne wnioski niż my. Dlatego daleki byłbym od takich generalizujących ocen.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• mc_iek
            Uzależniony
            • 2008
            • 790

Myślę, że problemem jest raczej fakt, iż świat międzynarodowego biznesu, postrzega Polskę ciągle jako miejsce, gdzie po ulicach chodzą białe niedźwiedzie, a prezydent zginął w wypadku dwupłatowca w czasie pierwszych prób oderwania się od ziemi. Dlatego centrale niektórych wielkich korporacji podchodzą do swoich przedstawicielstw i ich obsady, bardziej jak do faktorii kolonialnych, niż do poważnych instytucji. Stad sobiepaństwo i tumiwisizm tychże, spowodowane brakiem kontroli korporacyjnej.
            Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

w tej dyskusji jedna rzecz mi się skojarzyła - jakiś rok temu albo trochę więcej waliliśmy w "Żytnią" pewnie nawet bardziej niż nikoniarze w "postępu", po czym na naszym forum pojawiła się p. Magda Lokajczyk z Canon Polska którą prawie żywcem pożarto - ona zamiast się obrazić poprosiła o uwagi - i co mi się rzuciło w oczy - od tego czasu praktycznie nie było narzekań na serwis na Żytniej - jeśli już to na ceny ale ogólnie przez ten sądząc po opiniach tu wygłaszanych zrobiło się szybko (w porównaniu do tego co było) -z większością w tydzień się wyrabiają, a i obsługa jakby milsza i kompetentniejsza.. czyli jak się chce to można..
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mini21
                Bywalec
                • 2007
                • 125

Co tu dużo mówić, nikon polska robi sobie kuku na własne życzenie.

Jestem użytkownikiem sprzętu taj marki od ponad 5 lat i (tfu, tfu, odpukać) nie miałem tej (nie)przyjemności korzystania z serwisu Nikona, poza czyszczeniem matrycy.

Nikonowi nie spodobały się coraz to głośniejsze wyrazy sprzeciwu ze strony użytkowników, które to zaczęły się właśnie na forum Nikona.
                Powoli, powoli sprawa zaczęła się nagłaśniać, a powstanie PNS (Polish Nikon Serwis) przelało szalę goryczy.

Coraz to częstsze skargi i zażalenia klientów dotarły (w końcu) do ludzi z NP, więc ci postanowili coś zaradzić.
                Szkoda tylko, że w taki sposób.

Poszły listy do Japonii.
                Japończycy pogrozili palcem polskiemu oddziałowi, więc ten zaczął grać niezbyt czysto i wytoczył oficjalne pismo do jedynego w Polsce forum, które zrzeszało użytkowników marki Nikon i kazało im zmienić nazwę.
                Drugie takie pismo poszło do PNS.

Rozumiem powody, dla których administratorzy obu stron zmienili nazwy (bo po co ciągać się po sądach), jednak co miało to dać firmie Nikon?
                Może dzięki temu to oni będą na pierwszych pozycjach w wyszukiwarkach, ale takie postępowanie jeszcze bardziej gorszy.

Ciekaw jestem, czy takie serwisy jak Nikoncafe.com, Nikonrumors.com itp. też będą musiały zmienić nazwę?
                Bo w końcu to pismo wytoczone niby z Japonii, czyli tyczy się całości, a nie tylko Polski.

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

Nie wiem jakie w Polsce jest prawo, bo straszenie to jedno, a wyrok to co innego.

Ciekawe, czy ta strona poniżej też jest postrzegana przez korporację Nikon jako nieuczciwa konkurencja.

Na pewno nikt nie pomyśli, że jest sponsorowana przez Nikona.

W każdym razie, w wolnym kraju, mogą właścicielce tej strony skoczyć.

I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• GoRo3
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 29

Witam!
                    Temat dla Polskiej strony jest z góry przegrany. Polskie prawo nie opiera się na precedensach.Z wymienionych artykułów jasno wynika, że jeśli ktoś bez zgody właściciela "marki" lub "loga" używa go do celów komercyjnych(serwis) i/ lub społecznościowych(forum; a i przy dobrych prawnikach można udowondnić że forum również mogło być komercyjne) musi na rządanie właściciela marki odstąpić od wykorzystywania owego znaku lub zapłacić za licencję. Podejrzewam że w przypadku Nikona opłata licencyjna była by zabójcza dla danych podmiotów.
                    Zamieszczone przez mini21
                    Ciekaw jestem, czy takie serwisy jak Nikoncafe.com, Nikonrumors.com itp. też będą musiały zmienić nazwę?
                    Bo w końcu to pismo wytoczone niby z Japonii, czyli tyczy się całości, a nie tylko Polski.
                    Na pierwszy rzut oka tak, ale właścicielem marki jest Nikon corp. i mogą wybiórczo zezwalać na udostępnienie Loga. Polskie forum zaczeło narzekać to zakręcili kurek, inne serwisy będą grzeczne to wszystko będzie po staremu. Wolność Tomku w swoim domku.
                    Aczkolwiek Ja uważam że poprostu nowy prezes robi porządki. Nazwa Nikon jest tak szeroko rozpoznawalna że chcą mieć nad nią kontrolę, w końcu forum było prywatną inicjatywą i jak Nikon chciał by je cencurować to mogli by się na niego wypiąć. Zatem w ramach prewencji odcinają się pierwsi.

P.S. Albo może Nikon już przewidział że Kaczyński wygra wybory i prewencyjnie ucieka z polski...(wolna inwencja twórcza autora, nie bijcie).
                    Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

Nikon jako firma ma tu pewna racje bytu, bo rzeczy typu nazwa, logotyp itd. itp. sa chronione i obowiazuja tu dosc scisle reguly postepowania. polecam kiedys podpytac znajomkow z agencji reklamowych (albo PR duzej firmy) o tzw. ksiege identyfikacji wizualnej i zobaczyc z czym sie je chocby taka glupia rzec zjak uzycie logo firmowego na wizytowce, papierze firmowym czy nawet pamiatkowym papierze toaletowym (nawet tam nie zobaczy sie zielonego napisu Coca-Cola albo napisu Canon jakas czcionka bezszeryfowa! ).

natomiast sposob zalatwienia sprawy jest conajmniej nietaktowny i niedelikatny i pokazuje wyraznie, ze ktos w kraju przekwitlej wisni lub polskiej centrali Nikona nie rozumie jak wazne sa takie spolecznosci internetowe, szczegolnie na wyzszej polce.

pozostaje pozdrowic wlodarzy i zyczyc im poprawy podejscia do klienta. i zyczyc niewolnikom tej marki pomyslnego rozwiazania sprawy.

pozdrawiam pieszczac moje pelnoletnie juz 300/4 (UG0400) ktoremu, byc nie moze, zadne gumy nie odchodza
                      www albo tez flickr

Komentarz

• GoRo3
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 29

Nikon jako firma ma tu pewna racje bytu, bo rzeczy typu nazwa, logotyp itd. itp. sa chronione i obowiazuja tu dosc scisle reguly postepowania. polecam kiedys podpytac znajomkow z agencji reklamowych (albo PR duzej firmy) o tzw. ksiege identyfikacji wizualnej i zobaczyc z czym sie je chocby taka glupia rzec zjak uzycie logo firmowego na wizytowce, papierze firmowym czy nawet pamiatkowym papierze toaletowym (nawet tam nie zobaczy sie zielonego napisu Coca-Cola albo napisu Canon jakas czcionka bezszeryfowa! ).
                        No tak masz rację, tylko że sprawa się rozbiła o użycie loga bez licencji a nie zmianę jego kształtu, czy kolorów. Dalej uważam że Nikon może przymknąć oko na jedne serwisy a innym zakazać bo to jest jego logotyp i może z nim robić co chce.
                        Nie podważam sensowności jego postępowania, bo sam bym tak zrobił. I prawda jest taka że cała sprawa rozejdzie się po kościach, a i tak nikt z tego powodu nie przejdzie na inny system.
                        Pozatym jest to typowy punk widzenia korporacji na sprawę małych społeczności, gdyby im się taki ruch nie opłacał to by go nie wykonali. Zapewniam że jest sztab ludzi którzy przeanalizowali czy warto czy nie warto...

W takim razie życzę 100 lat twojemu 300/4

Pozdrawiam
                        Canon EOS400D + Sigma 24-60 f:2,8 EX DG + ef 50mm f1:1,8 MKII + Tamron 55-200mm f1:4-5.6 Di II MACRO+ Grip JENIS C400DP + plecak Lowepro

Komentarz

• Quadrifoglio
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 364

Zamieszczone przez mc_iek
                          Myślę, że problemem jest raczej fakt, iż świat międzynarodowego biznesu, postrzega Polskę ciągle jako miejsce, gdzie po ulicach chodzą białe niedźwiedzie, a prezydent zginął w wypadku dwupłatowca w czasie pierwszych prób oderwania się od ziemi. Dlatego centrale niektórych wielkich korporacji podchodzą do swoich przedstawicielstw i ich obsady, bardziej jak do faktorii kolonialnych, niż do poważnych instytucji. Stad sobiepaństwo i tumiwisizm tychże, spowodowane brakiem kontroli korporacyjnej.

Aczkolwiek wg pani od PR Nikona to efekt "porzadkowania stron www".
                          w wolnym tłumaczeniu - na te które piszą o nas dobrze i te które nie mają prawa w ogóle o nas pisać

Przepraszam - trzeba być debilem by myśleć, że w internecie da się kogoś zakneblować. Na sposób znajdzie się inny sposób. Jakoś mnie to nie martwi, tylko właściciele nikonów jakoś tak oklapli,... oni tacy profesjonalni, łatwopalni, całym sobą za firmą ni con a dostali pałą przez łeb by zrozumieli kto tu rządzi i kto jest dla kogo JAk by cię ukochana żona zdradziła z windziarzem.
                          http://praca-magisterska.info
                          http://alfetta.pl

Komentarz

• KMV10
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2320

Zamieszczone przez oskarkowy
                            Ci panowie, czy ich lubimy czy nie wiedzą co robią. Kilka dni temu zaczepił mnie na treningu kolega, który miał niejasne wrażenie, że coś tam pstrykam. Właśnie zamierzał kupować d90 z jakimś szkłem, choć nie wiedział z jakim, to wiedział, że dają kartę 8gb gratis. Godzinę mu tłumaczyłem co ma przeczytać, na co zwracać uwagę, w telefonie powypisywałem mu adresy tanich sklepów itp.. Co głąb zrobił? Polazł do tego fotojoke'a i wyszedł z d90 z kartą. Nawet teraz nie wie, jakie ma tam szkło.
                            (...)
                            Ciekawe czy to przypadłość ludzi z treningów? U mnie też taki sam "muł" na treningu się trafił. Efekt? Nikon d90 + tamron 17-50.
                            A zdjęcie? Do bani, panie, do bani...

Komentarz

• rurzowy_rzufff
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 25

http://forum.nikoniarze.pl/

No i chyba będzie draka:
                              5D mkII_ 24/1.4 _ 85/ 1.8 _ EX580

Komentarz

• Sergiusz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2708

Jakie Forum takie draki.
                                Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

Pracuję...