X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewg
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1079

Też miałem taki okres: po latach focenia prosto, przez miesiąc czy dwa tak krzywiłem, że aż winiłem aparat (z pion. gripem). Na szczęście wystarczyła świadomość problemu i szczególne zwracanie uwagi... i przeszło. Z tego wynika, że robiłem się powoli niechlujny. Teraz już znowu na to nie zwracam szczególnej uwagi a kadry wychodzą proste, czasem nawet co do piksela.

Co do pionów dolnych, to zdecydowanie kobieca domena (oraz mężczyzn wychowanych pod ich nadmiernym wpływem, żeby nie powiedzieć zniewieściałych). Nie wiem dlaczego tak jest ale jest. Dodam, że u mnie taki układ nadgarstka niemal wyklucza precyzję palca do spustu. Jakoś mi krew wtedy nie płynie czy coś nerwy uciska i po dłuższym wygięciu nadgarstka ręka cierpnie nawet bez obciążenia. No ale wiadomo, że panie są bardziej elastyczne i doskonałej konstrukcji.

Komentarz

• najeli
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 992

Może to jest kwestia... W każdym razie ja nie mam takiej "buły" żeby mi ręka nie odpadła przy trzymaniu od góry ;-)
      www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
      C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• sten
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 27

Kolego jeżeli możesz to zainwestuj w grip, raz spróbujesz i nie będziesz już mógł wrócić do klasycznego sposobu robienia zdjęć pionowych.
        300V, 30D, 7D, 10-22 usm, 24-105 usm is L4, 70-200 2.8 usm is, 85 1.8 usm, dwa kity,
        580 EX II, 420 ex...cdn...

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

Zamieszczone przez najeli
          Może to jest kwestia... W każdym razie ja nie mam takiej "buły" żeby mi ręka nie odpadła przy trzymaniu od góry ;-)
          Ależ najeli, przecież od góry się nie trzyma, wtedy zgoda, że byłoby trochę niestabilnie.
          Zestaw podtrzymuje się lewą ręką trzymając pod obiektywem, tą rękę można oprzeć o tułów. Prawa, ta od góry, służy do wyzwalania i zmiany parametrów. Jedyną sytuacją kiedy ona przejmuje częściowo ciężar zestawu jest moment zmiany ogniskowej. Nie wyobrażam sobie inaczej, bo tak jest naturalnie i wygodnie.
          Ale czasem wygodnie dla kogoś może być inaczej.
          C-F-K - forever

Komentarz

• zonk
            Bywalec
            • 2007
            • 203

Ja często sprawdzam pion/poziom w ten sposób, że porównuję brzeg wizjera z czymś co jest pionowe/poziome np. mając budynek w kadrze patrze czy róg budynku jest równoległy do ścianki wizjera. Metoda dość prosta a i kadry nie bardzo skrzywione ;-)
            >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Zamieszczone przez zonk
              czy róg budynku jest równoległy do ścianki wizjera.
              Dopóki obiektyw (wyłączając typ "tilt/shift") jest idealnie wypoziomowany, metoda dobra. Jednak w większości przypadków się nie sprawdzi. Jak bardzo się nie sprawdzi zależy zwłaszcza od ogniskowej. Perspektywa...

Komentarz

• zonk
                Bywalec
                • 2007
                • 203

Mogą być też inne punkty odniesienia! horyzont, drzewo, lampa, kosz na śmieci, psia buda ;-)...
                Wiadomo, że do wszystkiego się nie nada, ale ja często tak sprawdzam kadr, tyle, że ja największą ogniskową jaką używam narazie to 50mm
                Pozdrawiam
                >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• najeli
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 992

Zamieszczone przez Mellan
                  Ależ najeli, przecież od góry się nie trzyma, wtedy zgoda, że byłoby trochę niestabilnie.
                  Zestaw podtrzymuje się lewą ręką trzymając pod obiektywem, tą rękę można oprzeć o tułów. Prawa, ta od góry, służy do wyzwalania i zmiany parametrów. Jedyną sytuacją kiedy ona przejmuje częściowo ciężar zestawu jest moment zmiany ogniskowej. Nie wyobrażam sobie inaczej, bo tak jest naturalnie i wygodnie.
                  Ale czasem wygodnie dla kogoś może być inaczej.
                  Tylko problem jest w tym, że ja obiektyw trzymam od góry/z boku -- nie jestem w stanie zmieniać ogniskowej trzymając obiektyw od dołu -- jest to jakoś maksymalnie nienaturalne ;-)
                  C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• michal_sokolowski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1159

Zamieszczone przez najeli
                    Tylko problem jest w tym, że ja obiektyw trzymam od góry/z boku -- nie jestem w stanie zmieniać ogniskowej trzymając obiektyw od dołu -- jest to jakoś maksymalnie nienaturalne ;-)
                    czas podejść profesjonalnie do fotografii i przejść na stałki ;-)
                    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

Zamieszczone przez zonk
                      Ja często sprawdzam pion/poziom w ten sposób, że porównuję brzeg wizjera z czymś co jest pionowe/poziome np. mając budynek w kadrze patrze czy róg budynku jest równoległy do ścianki wizjera. Metoda dość prosta a i kadry nie bardzo skrzywione ;-)
                      e tam, znacznie lepiej, jeśli środek zdjęcia jest prosto, a nie jego róg
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• najeli
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 992

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                        czas podejść profesjonalnie do fotografii i przejść na stałki ;-)
                        lotto nieżyczliwe ;-)

Komentarz

• Tezet-gdynia
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1283

Alez najeli, masz calkowita racje Jednak, cos mi tu nie pasuje :P Prawa trzymasz gripem w dol. Tu rozumiem, sam tak czasami robie jak nie potrzebuje sie rozpychac - tak, to sluzy do zminimalizowania miejsca obok siebie :P Ale lewa dlon, zawsze trzymam od dolu. Wtedy oba lokcie oparte sa praktycznie o cialo. Jednak zdecydowanie wole trzymac prawa u gory - wtedy lokiec leci w bok, co daje troche miejsca :P A lewa od dolu - klasycznie. Trzymajac prawa od dolu, a lewa od boku - trzymasz kciukiem i wskazujacym do siebie, czy od siebie ? Stawiam ze do siebie Chcac chwycic od siebie - trzeba cala reke przesunac w dol, prawie w pionowa linie i da rade nawet gdy prawa tez jest od dolu Ale kobiety z tym maja niestety gorzej z wiadomych powodow :P
                          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• mareqm
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 75

Kurcze,nie wiedziałem ,że od prawie 40 lat robię zdjęcia "po damsku".
                            A tak na poważnie to musisz nad tym po prostu przez pewien czas popracować.Podczas fotografowania " świadomie" pilnuj pionu a za kilka tygodni czy miesięcy będziesz robił to automatycznie.

Komentarz

• najeli
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 992

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                              Trzymajac prawa od dolu, a lewa od boku - trzymasz kciukiem i wskazujacym do siebie, czy od siebie ? Stawiam ze do siebie Chcac chwycic od siebie - trzeba cala reke przesunac w dol, prawie w pionowa linie i da rade nawet gdy prawa tez jest od dolu Ale kobiety z tym maja niestety gorzej z wiadomych powodow :P
                              No obiektyw trzymam tak jak butelkę z piwem, z której piję -- nie wiem jak to lepiej zobrazować

Jeżeli od dołu to wtedy "od siebie", ale mi się niewygodnie operuje z tak wygiętym nadgarstkiem. Generalnie w czasie zmiany ogniskowej/ostrzenia ciężar aparatu spoczywa na prawej ręce, dopiero potem podpieram obiektyw. Może to być też spowodowane tym, że często lecę na P i "bardziej" zmieniam ogniskowe niż nastawy aparatu ;-)

Komentarz

• ewg
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1079

A wszystko jest tak ładnie narysowane w instrukcji aparatu - nawet nie trzeba czytać!

Porównanie do trzymania butelki bardzo mi się spodobało i kto wie czy nawet takiego trzymania obiektywu nie tłumaczy!? No ale to już jest wyższa psychologia...

Komentarz

Pracuję...