X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

w czasach ogolniakowych i wczesnostudyjnych mialem okazje pracowac w roznych sklepach komputerowym. glownie jako serwisant ale tez jako sprzedawca. wiec troche znam sprawe z drugiej strony - od strony kogos, kto przy najszczerszych checiach chce dobrze dopasowac nietomnemu klientowi sprzet optymalny za mozliwie nieduze pieniadze. i kto regularnie ma do czynienia ze szczylami, ktorzy naczytali sie jakis madrosci w Chipie czy innym szmatlawcu i swiecie przekonani o prawidlowosci swojej (czysto papierowej zreszta) wiedzy z uwielbieniem krytykuja opinie sprzedawcy.

oczywiscie, ze sprzedawca chetniej wskaze sprzet do ktorego ma przekonanie, a jesli to mozliwe rowniez taki, na ktorym jego sklep lepiej zarabia. niejeden tez od czasu do czasu ozeni kit, zeby oszczedzic sobie dopytywania przez jelopow o szczegoly, ktorych i tak za diabla nie zrozumieja a tylko beda szukac dziury w calym. ale skoro jeden z drugim tutaj jest takim specjalista, to moze niech sam sie zatrudni w sklepie i doradza. to chyba najprostsze rozwiazanie, prawda?
    www albo tez flickr

Komentarz

• Entu
      Coś już napisał
      • 2008
      • 77

@magart

"Męczyznom" jestem wkradło się tam jedno "pani" ale nie ma edycji więc zostało , tytuł luźno nawiązywał do znanych wszystkim kawałów o babie

Dodam tylko że Pan bardzo przekonująco mówiła , reszta obsługi zresztą też, na tyle że przez tą chwilę tylko dwie alfy klientom sprzedali, nie ma to jak dobry marketing :P
      "Tylko dwie rzeczy są nieskończone , wszechświat i ludzka głupota.

A.Einstein

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Tak więc wszystko zależy na kogo trafisz i tyle; ludzie mają swoje teorie i preferencje i do nich namawiają.
        Ja w FJ byłem byłem tylko raz, by porównać NX10 z NEX-5. Obsługiwała mnie miła pani, prywatnie fotografująca 50D.
        C-F-K - forever

Komentarz

• Entu
          Coś już napisał
          • 2008
          • 77

Akustyk , jakby płacili lepiej niż u mnie w pracy ( w co wątpię ) to dlaczego nie.

A.Einstein

Komentarz

• myslidar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1010

Zamieszczone przez blazejs
            Jak ja kupowalem aparat w FJ to przy jakiejs tam luznej rozmowie o RAW vs JPG pani raczyla mnie poinformowac, ze nie ma sensu robic w RAWach, trzeba sie nauczyc tak zeby w JPG od razu wychodzilo ;-) Pelny profesjonalizm.
            Że niby RAW to profesjonalizm? Ciekawe, który reporter pracujący w gazecie robi w RAW

W pewnych dziedzinach to mogę się zgodzić z Panem z FJ.
            Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
            Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• blazejs
              Bywalec
              • 2009
              • 208

Zamieszczone przez myslidar
              Że niby RAW to profesjonalizm? Ciekawe, który reporter pracujący w gazecie robi w RAW

W pewnych dziedzinach to mogę się zgodzić z Panem z FJ.
              W pewnych. Powiedz to fotografom slubnym
              2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
              Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Komentarz

• myslidar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1010

Chyba, że tak Ale wielu jest przecież takich co dają zdjęcia prosto z puszki, ew. resize
                Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• magart
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 378

Zamieszczone przez Entu
                  @magart

"Męczyznom" jestem wkradło się tam jedno "pani" ale nie ma edycji więc zostało , tytuł luźno nawiązywał do znanych wszystkim kawałów o babie

Dodam tylko że Pan bardzo przekonująco mówiła , reszta obsługi zresztą też, na tyle że przez tą chwilę tylko dwie alfy klientom sprzedali, nie ma to jak dobry marketing :P
                  Hmm, specjalista (Pan) również jest "kobietom" ?
                  EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
                  www.magaczewski.blogspot.com
                  www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• Entu
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 77

Specjalista jest M

A.Einstein

Komentarz

• photolo
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 70

Temat jest prosty jak drut... wystarczy spojrzeć na aranżację wnętrza w FJ + ciuchy sprzedających - wszystko MADE IN SONY, prowizje od sprzedaży też są i to całkiem spore zważywszy, że Canon i Nikon nie dają żadnych...

Komentarz

• Loome
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1008

sony jest duzo lepsze od canona i nikona razem wzietych..
                        marketingowo

co do specjalistów z FJ - narazie w kazdym mnie namawiali do Sony.
                        w Avansie sprzedawca sie chwalił, że sony zabiera ich na kurs foto i bedą akty.

i jak tu taki sprzedawca ma nie promowac sony? nawet nie trzeba go namawiac

Komentarz

• Entu
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 77

Zamieszczone przez Loome
                          w Avansie sprzedawca sie chwalił, że sony zabiera ich na kurs foto i bedą akty.
                          To w takim razie się już nie dziwię że z takim zapałem zachwalają

A.Einstein

Komentarz

• jac+
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 842

Dwa słowa na temat sprzedawców z działu foto jednego z Media Marktów. Wpadłem tam dwukrotnie chcąc "obmacać" raz puszkę, raz szkiełko. Muszę przyznać, że podczas wizyt miałem szczęście do sprzedawców, którzy mieli jakie takie pojęcie o fotografii, a dodatkowo chcieli naprawdę sensownie doradzić w kwestii ulokowania mojego "nadmiaru gotówki". I tu im chwała. Innym razem zajrzałem tam po prostu "pozglądać". Wiecie jak to jest - żona na ciuszki, ja na moje zabawki. Miałem wtedy okazję przysłuchać się takiego marketingowego bełkotu, że o mało się nie pokłóciłem. Otóż pani sprzedawczyni dopadłszy pewnego niezorientowanego klienta próbowała go skusić/zmusić na zakup jednej jedynej słusznej marki - S O N Y. Argumenty, których używała kompletnie nie trzymały się kupy, a wszelkie pytania na temat innych firm natychmiastowo były torpedowane. No cóż - premia to premia - nie ma sentymentów...
                            Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• rycerz
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 227

Zamieszczone przez blazejs
                              pani raczyla mnie poinformowac, ze nie ma sensu robic w RAWach, trzeba sie nauczyc tak zeby w JPG od razu wychodzilo
                              to taki OT, ale ja bym chciał robić tak dobre zdjęcia od razu żebym mógł je wykonywać tylko w jpg !
                              miałbym więcej czasu na fotografowanie i inne zajęcia zamiast siedzieć przed monitorem
                              nx100

Komentarz

• Bialy_92
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 125

Ja też muszę się pochwalić. Kupowałem Canona 50D, ponieważ w moim wypadku używka nie wchodziła w grę. No i body wybrałem, Pan go polecił, chodź też były próby z Sony. Przyszło do obiektywu jaki chcę zakupić. Powiedziałem, że chcę kupić sam korpus z kartą pamięci, bo kupię później tylko Kita, ponieważ uważam iż w tej cenie to najlepsze wyjście. Niestety Pan się bardzo przejął moim wyborem i chęci odradzenia kupna Kita. Padły takie argumenty jak: W 50D jest tyle pixeli, że ten obiektyw przy nim zginie, jakoś to będę miał jak z telefonu komórkowego (oczywiście tego trochę lepszego) No i jakbym chciał zrobić zdjęcie w ciemnych warunkach to nawet lampa nie pomoże żadna A nie wspominając o wywołaniu tych zdjęć heh No i pytam co Pan by potem polecił zażenowany a on powiedział no prawdziwa jakość to 17-85. Nie ma nic lepszego. A czemu zapytałem? Odpowiedź padła bo nie ma. I na tym moja rozmowa się zakończyła. Czym śpieszno dokonałem formalności i szczerze uciekłem

Komentarz

Pracuję...