To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mc_iek
    Uzależniony
    • 2008
    • 790

Prawa autorskie przede wszystkim są zbywalne i niezbywalne. Autorstwo zdjęcia to jest prawo niezbywalne i żadna umowa nie jest w stanie tego zmienić. Przenieść można tylko prawa zbywalne, a do tych zaliczają się prawa majątkowe, czy prawo dysponowania dziełem.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• LukasS
      Bywalec
      • 2004
      • 217

Ten par. nie ma żadnej mocy prawnej, aby przekazać autorskie prawa majątkowe (osobistych jak wyżej koledzy powiedzieli - zrzec się nie da) potrzebna jest umowa i podpisy stron.

Druga sprawa, nawet po przeniesieniu praw majątkowych autorowi przysługuje możliwość żądania wyrównania (nie wiem czy to dobre słowo), głównie w przypadku, gdy autor uważa we aktualny właściciel zapłacił mu za mało, zwłaszcza w stosunku do tego jakie korzyści otrzymuje z tych utworów.
      10D + Stuff

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Zamieszczone przez LukasS
        Druga sprawa, nawet po przeniesieniu praw majątkowych autorowi przysługuje możliwość żądania wyrównania (nie wiem czy to dobre słowo), głównie w przypadku, gdy autor uważa we aktualny właściciel zapłacił mu za mało, zwłaszcza w stosunku do tego jakie korzyści otrzymuje z tych utworów.
        Ciekawe... Poprosze o wskazanie podstawy prawnej. Dziekuje

Komentarz

• jaś
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2601

Zamieszczone przez Kolaj
          Też uważam że taki paragraf nie jest skuteczny : polecam poczytać ustawę z przypisami, brak wymienionych pól eksploatacji - a takie przeniesienia nie są skuteczne - były wyroki w takich sprawach - jak pisałem kilka postów wyżej po pierwsze trzeba umieć pisać (po polsku) a po drugie wiedzieć co się pisze, ale żeby to stwierdzić z całą pewnością trzeba by przeczytać całą umowę.
          Jestem szumofobem
          S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
          Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• pawciolbn
            Uzależniony
            • 2010
            • 653

Zamieszczone przez LukasS
            ...Druga sprawa, nawet po przeniesieniu praw majątkowych autorowi przysługuje możliwość żądania wyrównania (nie wiem czy to dobre słowo), głównie w przypadku, gdy autor uważa we aktualny właściciel zapłacił mu za mało, zwłaszcza w stosunku do tego jakie korzyści otrzymuje z tych utworów.
            Zamieszczone przez Kolaj
            nie przysługuje.. ustawa określa to poprzez "wynagrodzenie w wysokości 5% ceny dokonanych zawodowo odsprzedaży oryginalnych egzemplarzy" i jak czytamy dalej ceny te są "cenami po odliczeniu podatku od towarów i usług należnego z tytułu dokonanej odsprzedaży".. więc chyba tylko na podstawie tego "utworowi przysługuje możliwość żądania wyrównania"

.
            5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• bolszewik
              • 2008
              • 5

Witam
              Nie chce tworzyć nowego wątku bo z tego co poczytałem to na różne sposoby był już omawiany i mam nadzieje że miejsce dobre wybrałem

Sprawę mam następującą:
              Duża instytucja zajmująca się kulturą i sztuką zamieściła na stronie internetowej zdjęcia mojego autorstwa bez mojej wiedzy i zgody.
              Jak na razie lekko się odcinają ale mam nadzieje że wejdą na prawidłową ścieżkę
              W związku z tym pytanie -
              - czy ktoś z Was miał do czynienia w ostatnim czasie z postępowaniem odszkodowawczym w podobnej sprawie?
              - jaką kwotę można zażądać od sztuki

Pozdrawiam
              Eos 20 D, Eos 350 D, 430 EX II, Sigma 70-200 2,8, Tamron 28-75 f 2,8, KIT

Komentarz

• MM-architekci
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2227

Konkrety , bo na czym tu się oprzeć żeby cokolwiek napisać ?
                no comment...

Komentarz

• maxon52
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 144

Zaproponuj im pokazanie umowy na zbycie Twoich praw majątkowych a przecież takich nie mają w/g Twojej wypowiedzi . Więc nie mogą publikować bez Twojej zgody.Co do kwoty sam musisz się określić ile jesteś wart.
                  edynki iątki eki i duperelki

Komentarz

• bolszewik
                    • 2008
                    • 5

Zamieszczone przez maxon52
                    Zaproponuj im pokazanie umowy na zbycie Twoich praw majątkowych a przecież takich nie mają w/g Twojej wypowiedzi . Więc nie mogą publikować bez Twojej zgody.Co do kwoty sam musisz się określić ile jesteś wart.
                    Umowy oczywiście nie mają - to już zostało wyjaśnione w rozmowie telefonicznej.
                    Że nie mogą publikować jest oczywiste.
                    Pytałem czy w ostatnim czasie ktoś z Kolegów miał postępowanie odszkodowawcze bo po dzisiejszej rozmowie z ich prawnikiem który ma ochotę na "polemikę, którą przedstawi w korespondencji" mam zamiar iść prosto do sądu.
                    Na ile się cenie wiem, aczkolwiek nie jest chyba wykroczeniem pytanie co do kwoty jakie zadałem.
                    Pozdrawiam

Komentarz

• maxon52
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 144

Polemizować to oni będą a nóż klient zrezygnuje . Prawdopodobnie po twoich wyjaśnieniach bez prawnika się nie obejdzie .Trzeba się tylko zastanowić czy kwota jaką zażądasz jest realna i czy warta gra świeczki ( Twój czas , pieniądze i nerwy) Duże firmy mają to do siebie, na krzyk , swoją pewność a nuż
                      mały zrezygnuje.Mam sprawę podobną toczy się już 2 lata ( biegli , rzeczoznawcy ) a końca na razie nie widać .Życzę cierpliwości.
                      edynki iątki eki i duperelki

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

To poczekaj na tą polemikę bo pisząc cokolwiek przyznają się na piśmie do wykorzystania zdjęć i masz z głowy udowadnianie że je wykorzystali
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• BRS
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 116

nie mialem takiej sytuacji jeszcze ale znajomy mial..
                          prawnik sam mu polecil skorzystac z cennika przyjetego
                          przez zwiazek...
                          tu chyba jest http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
                          Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
                          http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• bolszewik
                            • 2008
                            • 5

Dzieki wszystkim za informacje, z newsów powiem parę ciekawostek:
                            Sprawa dotyczy 2 dużych instytucji poznańskich wspólnie organizujących coroczną imprezę
                            Do promocji tej imprezy oczywiście stworzyli stronkę.
                            Instytucja nr 1, która jak sądziłem jest o tyle bliższa tematu że na jej terenie odbywała się impreza nie reagowała na maile i telefony. Jedyną reakcją z ich strony było skasowanie galerii zdjęć. Po kilku dniach odezwał się w ich imieniu jakiś mecenas- o czym wcześniej Wam pisałem, który koniecznie chciał mi wysłać pismo ale jakoś do dzisiaj tego pisma nie widać.
                            Instytucja nr 2 jak się okazało po kilkudniowym dobijaniu się telefonicznym jest głównym organizatorem tej imprezy. W końcu sam pan dyrektor łaskaw był rozmawiać ze mną, na wstępie poprosił o streszczenie sprawy bo "może nie wszystko wie". Jak już się dowiedział pyta: "no i co?" ręce opadają. Instytucja zajmująca się organizacją koncertów, wystaw itp a jej dyrektor pyta - no i co
                            Pan dyrektor zachęcał do spotkania osobistego po długim weekendzie ale jeszcze przed napisał maila /zachęcany przeze mnie aby złożyć propozycje rozwiązania sprawy/ ale chyba chciał się okazać sprytnym pisząc ze mam mu przedstawić udokumentowane roszczenie.

Doczytałem w między czasie że art. 115 Ustawy o prawie autorskim przewiduje ściganie z urzędu takich spraw, wybieram się dziś do Policemajstrów złożyć zawiadomienie o przestępstwie. Może to się okaże prostszą drogą.

Komentarz

• MM-architekci
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2227

Na policji bedzie ciezko, malo wiedza o prawie autorskim itp , mi doradzil zeby odrazu zlozyc zawiadomienie w prokuraturze ( o ile doszlo do przypisania praw itp spraw podlegajacych karze pozbawienia wolnosci ).

Ale.

Na twoim miejscu wpierw do inst. ktora dala ciala wyslal listem poleconym wezwanie do zaplaty odszkodowania , argumenty , za co i dlaczego tyle , powolac sie na praw autorskiej , dac 7 dni na odpowied i wtedy w wypadku brak odpowiedzi sprawe dalej ciagnac. Maile i telefony to sobie mozna darowac , strata czasu.

Pozniej takie cos ci zaprocentuje bo gdyby doszlo do tego ze sprawa trafi do sadu , to masz papier ze wyraziles chec dogadania sie itd itp.

Jesli ta inst. glupia nie jest i maja madrego prawnika , zaplaca i dogadacie sie , a jesli nie to coz , dorzuc 50% do rozszczenia za straty moralne , i tak bekna bo do zlamania prawa doszlo juz , kwesti ile bekna.
                              no comment...

Komentarz

• fotomoto
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 74

Życzę powodzenia ale nie widzę tego zbyt różowo. Miałem podobną sprawę jakiś czas temu , wykorzystanie moich zdjęć w katalogu reklamowym dużej firmy , złożyłem zawiadomieniena policji ,wszystkie dowody, orginały zdjęć ,zrzuty ze strony, żadnych wątpliwośći.
                                I co ... po kilku miesiącach przyszło umorzenie. Można było się odwoływać , ale sobie odpuściłem bo sprawę prowadzi prokaratura właściwa dla miejsca zamieszkania pozwanego , czyli sprawy w drugim końcu polski i ciężko się przebić przez lokalne układy.

Komentarz

Pracuję...