X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

Zamieszczone przez damon
    Ciekawe w której białej elce uzytkownicy spotkają się z wycierającą się biała powłoką, a tym samym kiedy na rynku wtórnym pojawi się np czarne 300/2.8 :P
    nie wiem czy w kazdej bialej, ale w moim 300/4 pod spodem nie ma czarnej farby, a jest po prostu goly metal.

de facto, to oryginalna canonowska biala farbe do retuszu szkla mozna zanabyc droga kupna od samego Canona
    o czerwonych paskach od ubytkow niestety nie slyszalem
    www albo tez flickr

Komentarz

• galekeg
      Bywalec
      • 2008
      • 167

Zamieszczone przez Hubolsky
      Dawno się tak nie uśmiałem ;-)
      Jedyny problem to odsprzedaż - ale kto by sprzedawał L-kę?!!!
      to cel powstania tego wątku, obiektyw (jak cały stary sprzęt, oprócz nikona)
      pozostaje ze mną i dalej będzie dawał dużo zabawy w moim hobby.:-D
      SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• swnw
        Początki nałogu
        • 2005
        • 275

Dawno temu w USA za najlepsze hasło reklamowe uznano "Ogłaszamy, że się nie ogłaszamy", czyli jesteśmy tak dobrzy, że nie musimy się reklamować.

Proponuję nową modę. Właściciele "L" z paskiem czerwonym, pozbądźcie się go! Wasz obiektyw i tak jest najlepszy .

Pozdrowienia, swnw

Komentarz

• tomfoot
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2277

Przecież nie jest żadną tajemnicą, że obiektywy L są najczęściej podrabianymi w Szanghaju szkłami fotograficznymi, w związku z czym odpadające czerwone paski lub wypadające soczewki nie powinny nikogo dziwić.
          Co więcej, głównym rynkiem na którym się te podrabiane szkła sprzedaje jest właśnie Polska, gdzie podobno 95% szkieł to podróbki.
          Podobno z tego powodu producent zamierza czerwony pasek zamienić niebawem na różowe futerko, które technologicznie jest o wiele trudniejsze do podrobienia!!!

Komentarz

• KrzysK
            Bywalec
            • 2007
            • 203

Witam bardzo serdecznie wszystkich tutaj zebranych!

Z analiz spektrofotometrczynych wynika, że nic się nie stało, ponieważ czerwony pasek montowany w obiektywach firmy Canon... NIE JEST CZERWONY! Tym samym użytkownik obiektywu nie straci nic w oczach biedniejszej gawiedzi, która i tak nie wie czy i po co teże pasek tam był. Z naszych doswiadczeń wynika, że należy teraz obiektyw bardzo zarsować a dokładnie jego obudowę, zapuścić długie włosy, ubrać się ekstrawagancko, lecz nie do końca czysto i wyruszyć w plener.
            Nasz obiektyw na pewno zwróci uwagę płci pięknej zafascynowanej zużytym już, ale dalej sprawnym instrumentem. Podczas takich spotkań koloru naprawdę czerwonego nabiera intensywnie... hmmm,.. To może o tym w następnym spotkaniu przy szkle.

Antonina Daltonista
            Fotografik Kolorysta

Komentarz

• ahaed
              Bywalec
              • 2007
              • 146

Zamieszczone przez hekselman
              Widziałem bardzo podobne w kolorze gumki- recepturki.

O kurde, że tez na to nie wpadłem.

Idę poszukać po sklepach. Jak założę na 17-55 to od razu zyskam na lansie i jakości fotek. Wreszcie się skończy temat, że to nie eL-ka a tyle kosztuje.

A co do 24-105 to może nowy pasek w jakimś innym kolorze? Np: fiolet. Powiesz wtedy, że to seria "XL-el" czyli L-eka na sterydach.
              fotografia
              akwarystyka

Komentarz

• PNC
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 26

Zamieszczone przez damon
                Ciekawe w której białej elce uzytkownicy spotkają się z wycierającą się biała powłoką, a tym samym kiedy na rynku wtórnym pojawi się np czarne 300/2.8 :P
                czarne 300/2.8 już jest. :-)

Tak odnośnie gumki recepturki na obiektywach... na siatkówce w Dąbrowie Górniczej spotkałem chłopaka który na pasku od Canona 50D wydrapał/zamalował sobie cyfrę "0" dzięki czemu zrobił mu się Canon 5 D ;-)

Komentarz

• yanovitz
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 99

Zamieszczone przez PNC
                  czarne 300/2.8 już jest. :-)

Tak odnośnie gumki recepturki na obiektywach... na siatkówce w Dąbrowie Górniczej spotkałem chłopaka który na pasku od Canona 50D wydrapał/zamalował sobie cyfrę "0" dzięki czemu zrobił mu się Canon 5 D ;-)
                  Bylo gdzies zdjecie tego 5d nawet...
                  Fotki na CB

Komentarz

• jaś
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2601

nie przejmuj się L-ki są już passe (powoli to widać we wpisach)
                    Jestem szumofobem
                    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Matt_K-K
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 322

Ten czerwony pasek odpowiednio modyfikuje światło przez niego przepływające. Możesz sobie z wersji prokuratorskiej zrobić sędziowską [ fioletowy ] albo adwokacką [ zielony ]. Ale wówczas efekty zdjęciowe mogą być skrajnie różne

Komentarz

• tito86
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 116

Cytat:
                        Napisał PNC Zobacz post
                        czarne 300/2.8 już jest.

Tak odnośnie gumki recepturki na obiektywach... na siatkówce w Dąbrowie Górniczej spotkałem chłopaka który na pasku od Canona 50D wydrapał/zamalował sobie cyfrę "0" dzięki czemu zrobił mu się Canon 5 D
                        Bylo gdzies zdjecie tego 5d nawet...
                        byli też tacy, co nikonowe d700 pozbawiali zera. jedni niedowartościowani muszą sobie dodawać, inni bojaźliwi odejmować...
                        http://michalwloch.blogspot.com/

Komentarz

• MaciekH
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 662

Ja bym proponował w ten rowek zamontować czerwonego... neona U mnie na uczelni żadna ze "służbowych" elek (właśnie 24-105) nie ma tego paska..
                          20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

Pracuję...