X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wabo
    • 2007
    • 14

Nikon i Sony dościgają Canona w sprzedaży aparatów...

...ale w segmencie z wymiennymi obiektywami nadal Canon is King. Prawie połowa – bo 44,5% rynku.
    źródło: http://www.dfv.pl/wiadomosci/articles/9934.html
  • dziobolek
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2634

To chyba raczej do HydeParku się nadaje.

Poza tym nic nowego i nic dziwnego...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• airhead
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2495

no i coś z tego wynika? coś, co mogło by interesować nas, użytkowników a nie inwestorów?
      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• wabo
        • 2007
        • 14

Wynika tyle że Canon nie jest jeszcze przyciśnięty do muru w segmencie lustrzanek i dalej będzie prowadził politykę wciskania kiepskiego AF w aparacie za 7K

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez airhead
          no i coś z tego wynika? coś, co mogło by interesować nas, użytkowników a nie inwestorów?
          Nie wiem na ile można wierzyć tym cyferkom ale jeśli to prawda to Canon może spać spokojnie. 44% do 29 a niedawno się jeszcze mówiło, że Nikon jest numerem 1 w dslr-ach. Ciekawe co im tak winduje tę sprzedaż? Na pewno dla nas zbyt dobra wiadomość to to nie jest.

BTW: przy okazji przeniosłem do Hydeparku
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Franek_
            Bywalec
            • 2009
            • 206

Bo Canon najpopularniejszy. Na Sony ludzie ciągle krzywo się patrzą, zaś Nikon te same rozwiązania oferuje kilka procent drożej. Największą sprzedaż Canonowi, Nikonowi czy Sony robią amatorzy, nie profesjonaliści. A amatorzy nie kupują świadomie, co powoduje, że różnica w cenie pomiędzy 5dII a d700 jest wystarczającym argumentem na korzyść Canona. Prawda zaś jest taka, że wybór Canon / Nikon jest kompletnie bez znaczenia. Dobre zdjęcia da się robić i tym i tym. Ja na Canona zdecydowałem się z powodu wcześniejszych doświadczeń - gdzieś wcześniej widziałem, coś wcześniej fotografowałem i tak zostało. Optyka czy cyfrowe puszki to ta sama liga przecież. Canon moim zdaniem ma delikatną przewagę jeśli chodzi o obiektywy stałoogniskowe, Nikon produkuje chyba lepsze zoomy. Ale produkty żadnej z tych firm nie przeszkadzają robić dobrych zdjęć. Zaś sprzedaż aparatów fotograficznych w porównaniu do pozostałych dziedzin aktywności C i N to małe piwko=)

Fakt, iż Canon jest na pierwszym miejscu w sprzedaży nie jest jednak dobrą wiadomością dla jego użytkowników - przydałoby się, by panom dyrektorom zapaliło się pod tyłkami, gdyż części szkieł przydałoby się odświeżenie, które zapewne (wskutek podanych przez Ciebie wyników) szybko nie nastąpi.

Komentarz

• wabo
              • 2007
              • 14

True, true. Duża konkurencja jest po prostu dobra dla konsumentów. Jak nie mają się o co bić to jest stagnacja i podnoszenie cen. Problem w tym że jak jest za duża konkurencja to zaczyna się spadek jakości i pęd na ilość a nie jakość. Fotografia biznes jak każdy inny.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez Franek_
                Bo Canon najpopularniejszy.
                No jest najpopularniejszy bo najwięcej sprzedaje - bezapelacyjnie . Tyle że to nie o to chodziło tylko o to co konkretenie ciągnie im tak dobrze sprzedaż że jeszcze niedawno mówiło się o nieiwlkiej przewadze Nikona 39/38% a teraz ponad 10% przewagi. Jeśli wierzyć tym cyferkom to jest chyba dwóch kandydatów 550/500D i jakiś tam udział 1000D.

Zamieszczone przez Franek_
                Zaś sprzedaż aparatów fotograficznych w porównaniu do pozostałych dziedzin aktywności C i N to małe piwko=)
                Hmmm.. u Canona to bodaj 30% sprzedaży (dslr-y z obiektywami to ok.10%),
                a u Nikona ok. 70% więc..... czy to tak mało - chyba że w ciągu roku tak się to zmieniło.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Pinek
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 122

pare razy czytając gdzieś tam jakieś forum foto natchnąłem sie na zapytanie amatora/początkującego na pytanie jaki aparat by był najlepszy dla niego. ludzie pisali że właśnie Sony bo niby najłatwiejsze menu i obsługa tych aparatow itd
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  dlatego rozwijająca się fotografia wśród młodych ludzi którym rodzice kupią lustrzanki, a ktorzy nie chca zbędnych ceregieli kupuja takie Sony....a i przy okazji wiekszosc mysli ze aparat/lustrzanka zrobi za nich zdjecie...
                  Ostatnio edytowany przez Pinek; 32248. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...