Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Gratuluję, niech tak pozostanie. Mój kolega wypala 2 paczki dziennie od 30 lat. Też czuje się świetnie.
... póki co
Bledne porownanie. Oko do pewnego wieku ciagle sie rozwija i jest podatne na wady. Jesli wada wzroku stoi w miejscu, lub jej nie ma do np 25 roku zycia, to juz jej raczej nie bedzie, nie rozwinie sie albo pojawi sie na starosc z przyczyn niezaleznych. Pluca bombardowane chemia rzeczywiscie moga kiedys kleknac i sie zapasc ze smutku.
Tez siedze duzo przy komputerze. Naprawde duzo. Duzo tez pracowalem przy komputerach. Poczawszy od CRT, teraz na LCD. O ile kineskopowe rzeczywiscie mialy piekne promieniowanie ze wzgledu na lampe wyladowcza, o tyle LCD jest podswietlane swietlowkami, ktore promieniowania prawie nie posiadaja Przy monitorach LED sytuacja spada do jeszcze nizszej rangi, poniewaz calkowicie znika problem wysokiego napiecia (CRT ok. 15-22KV, LCD ok. 600-700V, LED nie mialem okazji sprawdzac ale pewnie w granicy 5-12/18V).
O wiele bardziej szkodliwe jest czytanie ksiazki ktora posiada czarne litery na bialych kartkach w PELNYM sloncu. Biala kartka odbija bardzo duzo i moze uszkodzic wzrok bardziej od ekranu LCD/LED.
O kroplach... Visine testowalem, pogorszyly stan oczu, bolec nie bolaly, mokre byly, ale czerwien, krolik, zajac, biala myszka, czerwone do granic. Przeszlo po paru godzinach. Betadrin, raczej dla odpoczynku oka slabo, bardziej jesli chce sie miec oczy biale po nieprzespanej nocy nad zdjeciami a rano trzeba pokazac sie z jak najlepszej strony (obecnie na recepte). Pozostaja Starazolin do nawilzania, KeratoStill takze do nawilzania lub cokolwiek takiego przy stosowaniu soczewek. Warto przejsc sie do optyka i popytac, na pewno cos doradza
Bledne porownanie. Oko do pewnego wieku ciagle sie rozwija i jest podatne na wady. Jesli wada wzroku stoi w miejscu, lub jej nie ma do np 25 roku zycia, to juz jej raczej nie bedzie, nie rozwinie sie albo pojawi sie na starosc z przyczyn niezaleznych. Pluca bombardowane chemia rzeczywiscie moga kiedys kleknac i sie zapasc ze smutku.
Zanim wytkniesz mi błędy i zaczniemy głębszą polemikę o zdrowiu to spytam zapobiegawczo - masz / miałeś coś wspólnego z medycyną czy tak tylko sobie piszesz z doświadczenia własnego i kilku znajomych dookoła?
Oko do pewnego wieku ciagle sie rozwija i jest podatne na wady. Jesli wada wzroku stoi w miejscu, lub jej nie ma do np 25 roku zycia, to juz jej raczej nie bedzie, nie rozwinie sie albo pojawi sie na starosc z przyczyn niezaleznych./.../Tez siedze duzo przy komputerze. Naprawde duzo. Duzo tez pracowalem przy komputerach. Poczawszy od CRT, teraz na LCD.
Jesli jak piszesz dużo siedzisz przy komputerze, to poczytaj zamiast tworzyć własne teorie i wprowadzać w błąd tych którzy je czytają. Mozesz zacząć od tego: http://nvision.pl/Wszystko-co-trzeba...details-2.html
:wink:
Mam, mialem, przez ponad 4 lata i naprawde duzo z tego wynioslem Nie, nie studiowalem, ale studiowala moja "była" ktorej pomagalem prawie codziennie przy nauce przepytujac ja o wszystko na studiach chemicznych, a pozniej polozniczych A ze potrafie sie szybko uczyc i przyswajac wiedze, to tylko skorzystalem Zrodel Ci nie podam, ale jeszcze wiele skanow na temat czlowieka poczawszy od stanu komorkowego, konczac na poznej starosci posiadam na dysku
Zamieszczone przez Sunders
Jesli jak piszesz dużo siedzisz przy komputerze, to poczytaj zamiast tworzyć własne teorie i wprowadzać w błąd tych którzy je czytają. Mozesz zacząć od tego: http://nvision.pl/Wszystko-co-trzeba...details-2.html
:wink:
Gdzie ja tworze teorie ? Pisalem o promieniowaniu jako najgorszym czynniku wplywajacym na wzrok, poniewaz ekrany CRT emitowaly nie tylko promienie ktore lubimy, ale takze te ktorych nie lubimy. Co innego napisali w artykule ? Ze LCD szkodliwe bo jasno swieca ? Ze czlowiek patrzy na ekran z jednej pozycji ? O swietle pisalem ze nawet biala kartka moze szkodzic, a zmiana pozycji jest taka sama jak w przypadku czytania ksiazki, albo ktos sie rusza cale zycie, albo siedzi jak kamien i rusza tylko reka podczas procesu czytania. To ze czytajac mamy wzrok w dol na LCD ? A ksiazke czytamy trzymajac u gory ? tez lezy na kolanach albo w inny sposob. Wtedy mozg nie odbiera tego jako mrugniecie wg teori z wyzej wymienionej strony ?
Jesli wada wzroku stoi w miejscu, lub jej nie ma do np 25 roku zycia, to juz jej raczej nie bedzie, nie rozwinie sie albo pojawi sie na starosc z przyczyn niezaleznych.
Ostatnio edytowany przez Sunders; 27139.
Powód: Automerged Doublepost
Nie, nie studiowalem, ale studiowala moja "była" ktorej pomagalem prawie codziennie przy nauce przepytujac ja o wszystko na studiach chemicznych
ok, to ja nie mam pytań
jeszcze tylko spytaj siostrze, dlaczego w przedziale wieku 30-36 lat wada wzroku pogorszyła mi się o 2dpi. oczywiście nie musisz odpowiadać, ja odpowiedź znam, jednak zanim wygłosi się tak oczywiste wnioski warto doczytać uważniej notatki swojej lubej
Widze ze probujesz sie przyczepic, niech bedzie ze pisze bzdury. Wada mogla sie poglebic ze wzgledu na bardzo duzo czynnikow. Jednak wiekszosc wad wychodzi do pewnego wieku i pozniej jest bardzo mala szansa ze wystapia lub sie poglebia. Wiadomo ze zadna regula nie dziala w 100% i sa wyjatki i rozne przypadki. Wiadomo ze jak bedzie sie katowalo oko jakimis ciezkimi czynnikami typu praca w kopalni w ciemnosci, to wada powstanie, ale my tu nie o tym przeciez rozmawiamy, tylko o tym jak na oko wplywaja monitory roznego rodzaju, prawda ?
Widze ze probujesz sie przyczepic, niech bedzie ze pisze bzdury. Wada mogla sie poglebic ze wzgledu na bardzo duzo czynnikow. Jednak wiekszosc wad wychodzi do pewnego wieku i pozniej jest bardzo mala szansa ze wystapia lub sie poglebia. Wiadomo ze zadna regula nie dziala w 100% i sa wyjatki i rozne przypadki. Wiadomo ze jak bedzie sie katowalo oko jakimis ciezkimi czynnikami typu praca w kopalni w ciemnosci, to wada powstanie, ale my tu nie o tym przeciez rozmawiamy, tylko o tym jak na oko wplywaja monitory roznego rodzaju, prawda ?
Nie , nie chcę się przyczepić, dyskutujemy tylko zaciekle
Mylisz jednak pewne sprawy - "różnego rodzaju monitory" nie mają znaczenia przy zmęczeniu wzroku/pogłębianiu się wad. Istotą zagadnienia jest tu bezustanne wlepianie wzroku w tę samą płaszczyznę przez co oko się "rozleniwia". Prowadzi to do zwiotczenia mięśni gałki ocznej, a co za tym idzie do problemów z akomodacją i pogorszenia wzroku. Jest to powód, dla którego zaleca się robienie krótkich, ale dość częstych przerw w pracy przy komputerze o czym pisałem powyżej.
To właśnie najbardziej męczy i degraduje wzrok, nie mniej dbałość o poprawne naświetlenie, unikanie refleksów jest nie mniej ważne, i wszelakie krople nafaszerowane konserwantami jako środek doraźny niewiele tu na dłuższą metę pomogą.
Nie , nie chcę się przyczepić, dyskutujemy tylko zaciekle
No dobra, wierze ;-)
Zamieszczone przez nowart
Mylisz jednak pewne sprawy - "różnego rodzaju monitory" nie mają znaczenia przy zmęczeniu wzroku/pogłębianiu się wad. Istotą zagadnienia jest tu bezustanne wlepianie wzroku w tę samą płaszczyznę przez co oko się "rozleniwia".
A widzisz, i tu mozemy nie dojsc do porozumienia ;-) Tak jak pisalem, jedni sa "sztywni", a inni "rozbiegani". Ja nigdy nie potrafilem czytac majac ksiazke w jednym miejscu. Nigdy nie potrafilem usiedziec w jednej pozycji dluzej niz pare sekund przed monitorem. Moja glowa zmienia co chwile polozenie. Ma to takie znaczenie jak zmiana polozenia np gazety. Sam zauwaz ze glowa sie rusza co chwile. Promieniowanie polaczone z czestotliwoscia crt, mialo bardzo duze znaczenie. Niektorzy mowili ze powyzej 85Hz nie widac roznicy. Ja mialem zawsze 120Hz ustawione na monitorze i widzialem kolosalna roznice w stosunku do 85Hz. Promieniowanie tez robi swoje, poniewaz monitory LCD/LED nie produkuja promiowania chociazby UV ktory ma bardzo silny wplyw na wzrok. A nawet jesli produkuja, to w stopniu znikomym.
Prowadzi to do zwiotczenia mięśni gałki ocznej, a co za tym idzie do problemów z akomodacją i pogorszenia wzroku. Jest to powód, dla którego zaleca się robienie krótkich, ale dość częstych przerw w pracy przy komputerze o czym pisałem powyżej.
Z tym sie zgodze. Najlepiej jest powiesic strone tytulowa jakiejs gazety na scianie, i co jakis czas czybkie czytanie tytulow naglowkow. To pozwala trenowac wzrok by sie nie lenil.
To właśnie najbardziej męczy i degraduje wzrok, nie mniej dbałość o poprawne naświetlenie, unikanie refleksów jest nie mniej ważne, i wszelakie krople nafaszerowane konserwantami jako środek doraźny niewiele tu na dłuższą metę pomogą.
Czy aby najbardziej meczy i degraduje to nie wiem, ale sa tez i inne czynniki, ktorych wyeliminowania pozwala utrzymac wzrok w dobrej formie, ktore zostaly tu wymienione, czyli jasnosc w stosunku do pomieszczenia, refleksy ktore tworza duszki na siatkowce, zbyt nasycone kolory, czestotliwosc odswiezania, i wiele innych.
Jesli ktos potrafi czytac godzinami ksiazke i oczy go nie bola, to i z monitorem nie powinno byc problemow jesli wykluczy sie wiekszosc bledow.
A co do samej ochrony wzroku, to jako czlowiek z nad morza, moge polecic wszelkiego rodzaju bioluteine, oraz oczywiscie, przepyszne rybki, ktore maja dobry wplyw na oczy, a nie posiadaja konserwantow ;-) Dla kierowcow takze polecana jest bioluteina na oczy ;-)
Z tym sie zgodze. Najlepiej jest powiesic strone tytulowa jakiejs gazety na scianie, i co jakis czas czybkie czytanie tytulow naglowkow. To pozwala trenowac wzrok by sie nie lenil.
No to w najważniejszej kwestii doszliśmy do konsensusu - tego niech ludzie pilnują a większość problemów z oczami przed ekranem minie
Natomiast co do crt, które przytoczyłeś to oczywiście nie miałem ich na myśli z racji prostego faktu, że nie są już od dawna produkowane i nie sądzę, żeby ktoś parający się fotografią jeszcze takowe zabytki miał na biurku.
No nieważne - do sedna sprawy doszliśmy
Czy aby najbardziej meczy i degraduje to nie wiem, ale sa tez i inne czynniki, ktorych wyeliminowania pozwala utrzymac wzrok w dobrej formie, ktore zostaly tu wymienione, czyli jasnosc w stosunku do pomieszczenia, refleksy ktore tworza duszki na siatkowce, zbyt nasycone kolory, czestotliwosc odswiezania, i wiele innych.
Jak ma się częstotliwość odświeżania do męczenia się wzroku? Mój monitor na rozdzielczości natywnej ma zabójczo dużo możliwości ustawień - 59 i 60 Hz wiec pytam raczej z ciekawości...
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0 Paweł Postaleniec fotoBLOG
Natomiast co do crt, które przytoczyłeś to oczywiście nie miałem ich na myśli z racji prostego faktu, że nie są już od dawna produkowane i nie sądzę, żeby ktoś parający się fotografią jeszcze takowe zabytki miał na biurku.
Aaaa, widzisz, ja jeszcze dosc niedawno mialem belinee 24" crt ktora kolorami, kontrastem, jasnoscia, czernia i wszystkimi parametrami (w tym bezproblemowe odswiezanie 120Hz przy 1600x1200 albo nawet wyzszej) bila wiekszosc tanich lcd Gdy padl i musialem podlaczyc na szybko stara 15" ktora wyciagala max chyba 65Hz przy 1024x768 zeby kupic nowy monitor, to niestety oj oczka bolec zaczely ;-) Mam tez kilka osob znajomych ktore ciagle uzywaja monitorow CRT i takze nie narzekaja (85Hz minimum) i nie maja zamiaru zmieniac monitora do czasu az padnie Takze, nie byl bym taki pewien czy odeszly juz na stale do lamusa, ale przyznaje, jest ich juz mniejszosc
Zamieszczone przez Pelson
Jak ma się częstotliwość odświeżania do męczenia się wzroku? Mój monitor na rozdzielczości natywnej ma zabójczo dużo możliwości ustawień - 59 i 60 Hz wiec pytam raczej z ciekawości...
Zamieszczone przez gavin
Nie ma to znaczenia w LCD
Dokladnie, tutaj piksele sie wyswietlaja jako siatka ktora swieci i liczy sie czas zapalenia i gaszenia piksela w ms. Jesli monitor ma slabe parametry czasu reakcji to wystepowac bedzie smuzenie (tak jak w starych lcd), przez co takze beda oczy bolec
W duzym skrocie mozna wiec przyjac ze odswiezanie przy lcd oraz led nie ma znaczenia Duzo wieksze znaczenie ma jasnosc i tak jak wspomnial nowart patrzenie na jedna plaszczyzne. Ja przy swoim monitorze moge siedziec nawet 8-12 godzin dziennie przez tydzien i nie odczuwam zadnego bolu, zaczerwienienia itp. Ale moze rzeczywiscie ja sie krece, wierce, patrze na rozne rzeczy dookola (maly pokoj, wszystkiego duzo) i to jest sukces tego wszystkiego Zreszta, przy obrobce, zamiast czasami cos zoomowac na ekranie, wole przyblizyc sie i oddalic od monitora zeby wylapac roznice Wydaje mi sie ze mozna juz z tego tematu wyciagnac pewne trafne wnioski i uporzadkowac je w liste zeby kazdy mogl przeczytac konkretne info
Komentarz