X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Premol
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 38

Ostrość obiektywów

Ostatnio dużo piszecie (piszemy) o tym, że jeden obiektyw jest ostry a inny nie. Ciekawi mnie jednak jak ta jakość przekłada się na jakość odbitek. Wiem, że na ekranie monitora jest widoczna różnica pomiędzy dobrym i złym obiektywem - jednak na papierze jest już gorzej to zobaczyć. Zwłaszcze, że lab labowi nie równy i nie wszędzie mają szkła w naświetlarkach jakości L (w naszej nomenklaturze) tak aby przenieść jakość pliku na papier.
    Ja osobiście większość zdjęć robie w formacie 20x30, najlepsze 30x45. Korzystam z kilku labów w Szczecinie (np. Agfa ProCenter) i nie mogę potwierdzić znacznej zmiany jakości odbitki zależnie od użytego obiektywu. Z kolegą robiliśmy testy i przy 20x30 nie mogliśmy wyłapać różnicy pomiędzy odbitką z KITu i Tamrona.
    Ciekawi mnie jak to jest u Was - zwłaszcza posiadaczy "L".
    Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
    Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam
  • Harnash
    Coś już napisał
    • 2005
    • 94

Zamieszczone przez Premol
    Ja osobiście większość zdjęć robie w formacie 20x30, najlepsze 30x45. Korzystam z kilku labów w Szczecinie (np. Agfa ProCenter) ...
    Możesz podać namiary?

Pozdrawiam.

Komentarz

• Premol
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 38

Zamieszczone przez Harnash
      Możesz podać namiary?
      Pazim Center plac Rodła - to jedyny lab w Szczecinie z certyfikatem Agfa ProCenter. I naprawdę jakość nie porównywalna do innych w Szczecinie.
      Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
      Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam

Komentarz

• Aszu
        Uzależniony
        • 2004
        • 707

Często dokręca się do obiektywu diltr UV, tak tez było w moim przypadku.

Po dokręceniu go jakość zdięć - nie wszystkich- spadła.

a i ostrość zaczeła kuleć.

Tak więc szkło szkłem, ale dokręcenie badziewiastego HAMMSKIEGO filtru UV za 60 zł nie jest dobrym rozwiązaniem.
        //mj

Komentarz

• Harnash
          Coś już napisał
          • 2005
          • 94

Zamieszczone przez Premol
          Pazim Center plac Rodła - to jedyny lab w Szczecinie z certyfikatem Agfa ProCenter. I naprawdę jakość nie porównywalna do innych w Szczecinie.
          Dzięki.

Komentarz

Pracuję...