X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pwicher
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 41

Wypożyczalnia

Witam Was,
    noszę się z zamiarem stworzenia w PL webowej wypożyczalni sprzętu foto, a z czasem posiadającej kilkanaście pkt stacjonarnych w PL do odbioru/oddania sprzętu.

Chciałbym się od Was dowiedzieć jak wg Was ten pomysł przyjmie się w PL i czy sami byście z chęcią korzystali z takiego narzędzia?

Będę wdzięczny za uwagi, podpowiedzi i Wasze zdanie.
  • mk

Odp: Wypożyczalnia

Szczerze mówiąc ja bym korzystał bo czasem potrzeba mi jakiegoś obiektywu a znajomi nie mają, ja nie mam kasy by kupić więc nie mam czym zrobić tak jak chcę, czy nawet jak bym chciał przetestować jakieś szkło a ze sklepu przecież nie wezmę na 2-3 dni obiektywu : )! Jak dla mnie bardzo fajna sprawa. W Nikonie korzystałem z programu NPS jak potrzebowałem czegoś : ))

Komentarz

• slocum
      Bywalec
      • 2011
      • 114

Jeśli ceny byłyby przystępne to myślę że każdy chętnie by skorzystał.

Komentarz

• pwicher
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 41

Ceny jak to ceny mają to do siebie, że mogą odstraszać lub przyciągać. Ja planuję zrobić to konkurencyjnie

Komentarz

• tmkwol
          Coś już napisał
          • 2005
          • 54

zdarza mi się korzystać z tego typu usług, więc jak najbardziej tak

Komentarz

• exile
            Coś już napisał
            • 2006
            • 65

pomysł bardzo ciekawy, co prawda kilka wypożyczali działa już i całkiem dobrze się spisują, ale popyt zapewne jest na tego typu wypożyczenia w atrakcyjnych cenach.
            -------------------------
            Dovie'andi se tovya sagain

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Podpatrz ceny konkurencji, będziesz mieć rozeznanie czy się opłaca.
              Ze znanych mi wypożyczalni aktualnie najkorzystniej cenowo wypada grztuś (photorent.pl)
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• pwicher
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 41

Znam ceny konkurencji. Wiem, że można taniej

Odnośnie sprzętu do z chęcią poznam Wasze zdanie, że dwa systemy C i N w pełni dostępne będą atrakcyjną ofertą?

Komentarz

• Adam71
                  Początki nałogu
                  • 2011
                  • 316

Ja bym skorzystał ale wiadomo że interesuję mnie głównie szkła za ok 5-10K zł. Czyli same L-ki ;-) I głównie w sumie po to żeby wypróbować przed kupnem a nie do konkretnego wydarzenia. Choć może czasem i do wyjazdu itp. Problemem na pewno jest sprawa kaucji. Musi być coś powiązane z kartą kredytową i w sumie samo Allegro - system komentarzy może coś pomóc chyba ... Przynajmniej ja bym brał to pod uwagę. Np ja mam konto od ponad 10 lat i chyba moje komentarze za 10 lat coś świadczą o mnie . Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy - poza BIK ;-)
                  A co do odbioru i wydania sprzętu to raczej umowa z kurierem bo po pierwsze dojazd często więcej kosztuje no i w W-wie niesamowita strata czasu - chyba że będzie czynne w niedziele.
                  Ostatnio edytowany przez Adam71; 41938.

Komentarz

• Qba1983
                    Coś już napisał
                    • 2010
                    • 86

mysle ze to kwestia ceny, sam juz nie raz szukalem czegos do wypozyczenia.
                    co moge doradzic jako klient.
                    1. zgodze sie by wplacic kaucje wieksza niz jest warty sprzet
                    2. cena... jak dla mnie gdyby byla nizsza o 50% od konkurencyjnych to masz u mnie klienta(mowie tu o obiektywach ktore sam szukalem jakis czas temu, np 85/1.2 czy 24/1,4)
                    3. celuj w drogie zabawki ktore klient taki jak ja raczej nigdy nie kupi.
                    G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
                    było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III

Komentarz

• pwicher
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 41

Jak najbardziej zgadzam się z Wami. Wydaje mi się, że Wasze uwagi są jak najbardziej do zastosowania. Myślimy jeszcze nad systemem zabezpieczenia sprzętu, na pewno też wiemy, że są to kwestie do rozwiązania.

Komentarz

• szambonur
                        Uzależniony
                        • 2011
                        • 712

Myślę że dużej części potencjalnych klientów nie będzie stać na takie rozwiązanie, na bezpiecznych warunkach dla podmiotu wypożyczającego... kaucja będzie stanowić barierę nie do przejścia...
                        Moje zdjęcia na canon-board.info
                        Facebook

Komentarz

• p0lish
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 366

jeżeli z kaucja to ja osobiście nawet nie podchodzę
                          zostawienie kaucji przewyższającej rzeczywista wartość sprzętu [90% wypożyczalni] skutecznie odstrasza
                          oficjalny dystrybutor canona jest w tym przypadku mistrzem świata
                          Blog

Komentarz

• Adam71
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 316

Z kaucja to tak jakbyś wypożyczał samochód i musiał zastawić jego wartość. Chyba sprawę kaucji załatwia odpowiednie ubezpieczenie.
                            Aczkolwiek był kiedyś artykuł w GW gdzie facetowi z wypożyczalni rąbnęli wszystkie samochody i g...o mógł z tym zrobić.
                            Ostatnio edytowany przez Adam71; 41938.

Komentarz

• p0lish
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 366

dokładnie tak do tego podchodzę
                              są umowy, dokumenty, podpisy, zabezpieczenie kartą kredytową, etc
                              przynoszenie 9-10k na stół żeby pożyczyc szkło to kretynizm
                              Blog

Komentarz

Pracuję...