Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxdanish
    Uzależniony
    • 2005
    • 632

Rany....
    Wyszedłem na spacerek, wracam i zastaje przeszło 100 postów lektury.

Tomek myśle że Twoje "krwawe dławienie manifestacji" nie przyniosłyby żadnego efektu.
    Byłoby tak jak gdzieś na początku napisał Muflon.
    Nie powstrzymałbyś za cholere akcji protestacyjnych, bo one zawsze były, są i będą.
    A dodatkowo na swoim sumieniu miałbyś setki a może i tysiące ofiar, z których zaledwie mały ułamek stanowili by ludzie naprawde na to zasługujący (o ile można o kimś powiedzieć że zasługuje na śmierć)
    5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
    RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• birez
      Uzależniony
      • 2005
      • 609

Zamieszczone przez muflon
      No nareszcie... bo już myślałem, że wszystkim się wydaje, że ja i Tomek chcemy wysyłać komandosów na babcie wymachujące w parku laskami i narzekające na polityków ;-)
      No nie. Tylko co poniektorzy (ja ) uwazaja ze chcecie ich wysylac na _kazda_ zadyme. Podczas gdy 99.99999% z nich da sie "obsluzyc" metodami niesmiertelnymi.

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez birez
        co poniektorzy (ja ) uwazaja ze chcecie ich wysylac na _kazda_ zadyme. Podczas gdy 99.99999% z nich da sie "obsluzyc" metodami niesmiertelnymi.
        Tak. Wysłać i mieć nadzieję, że akurat ta zadyma nie okaże sie jedną z 0.00001% i bron bedzie potulnie rdzewieć w kaburach.
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• mxdanish
          Uzależniony
          • 2005
          • 632

Tak. Wysłać i mieć nadzieję, że akurat ta zadyma nie okaże sie jedną z 0.00001% i bron bedzie potulnie rdzewieć w kaburach.
          Ale patrzac na to z drugiej strony nie można też z góry zakładać, że ta akurat zadyma okaże się krwawą i od razu na wejście strzelać
          5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
          RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez mxdanish
            Ale patrzac na to z drugiej strony nie można też z góry zakładać, że ta akurat zadyma okaże się krwawą i od razu na wejście strzelać
            A rozróżniasz "wysłać" i "kazać strzelać"? Często sam widok broni (w połączeniu ze świadomością, że w razie rzeczywistej potrzeby policja nie zawaha się jej uzyć) wystarczy. Niestety akurat z tą świadomością to u nas jest odwrotnie... wszyscy doskonale wiedzą co policja może i dlaczego tak mało :-(

Edit: to mi się m.in. podoba w Szwajcarii. Tuz przed tym jak tu przyjechałem miała miejsce akcja przeciwko jakiejś melinie nielegalnych imigrantów (bynajmniej wcale niedużej, ot tak w porywach kilkanaście osób tworzących zorganizowaną szajkę, poziom powiedzmy początkującego Pruszkowa). Imigranci najwyraźniej nie wiedzieli co znaczy policja w .CH - no i się trochę zdziwili. Środek nocy - wojsko (na setki), transportery opancerzone, helikoptery, ciężki sprzęt. Rzecz odbyła się ponoć bez jednego wystrzału :-)

Komentarz

• mxdanish
              Uzależniony
              • 2005
              • 632

A rozróżniasz "wysłać" i "kazać strzelać"? Często sam widok broni (w połączeniu ze świadomością, że w razie rzeczywistej potrzeby policja nie zawaha się jej uzyć) wystarczy. Niestety akurat z tą świadomością to u nas jest odwrotnie... wszyscy doskonale wiedzą co policja może i dlaczego tak mało :-(
              No fakt to niestety, że policja za wiele nie może w Polsce, a ludzie doskonale o tym wiedzą.
              A powiedz mi kto miałby decydować kiedy nastąpi rzeczywista potrzeba?

Komentarz

• mxdanish
                Uzależniony
                • 2005
                • 632

to mi się m.in. podoba w Szwajcarii.
                Nie wiem jak jest w Szwajcarii bo bywam tam 1-2 razy w roku na krótko, ale uważam że ciężko jest porównywać Szwajcarów i Polaków. To jest chyba zupełnie inna mentalność (tzn tak mi się wydaje) i inny poziom życia.
                Powiedz ile razy tam się odbywają takie większe demonstracje spowodowane kiepskimi warunkami bytowymi?

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

A powiedz mi kto miałby decydować kiedy nastąpi rzeczywista potrzeba?
                  Kompetentny, odpowiednio przeszkolony komendant oceniając sytuację. Pod tym pojęciem rozumiem.... hmm może inaczej: niedawno w Polsce weszły przepisy pozwalające w pewnej sytuacji zestrzelić samolot pasażerski próbujący np. powtórzyć w Warszawie "manewr dwie wieże" (bardzo szeroko zresztą dyskutowane na p.r.l). Nie znam szczegółów, ale na pewno jest dokładnie określone, kto taką decyzję podejmuje - i to szybko, w przeciągu max. kilkunastu minut - czyli raczej nie na szczeblu ministrów.

To jest chyba zupełnie inna mentalność (tzn tak mi się wydaje) i inny poziom życia. Powiedz ile razy tam się odbywają takie większe demonstracje spowodowane kiepskimi warunkami bytowymi?
                  Ostatnio często ;-) Ale mi zupełnie nie o to chodziło - podałem to tylko jako przykład, gdy sam widok odpowiednio uzbrojonej i zdecydowanej do interwencji policji powoduje natychmiastowe uspokojenie temperamentów. Przełóż sobie to teraz na górników rzucających płytami chodnikowymi widzących taki oddział i wiedzących że jeśli przegną, to będzie źle.

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Zamieszczone przez mmsza
                    Muflon, a ty zdajesz sobie sprawę kto służy w policji? Znasz stopień edukacji, IQ tych krawężników, którzy są wysyłani na takie akcje?
                    Patrz wyżej. Bynajmniej to nie krawężnik decyduje o użyciu broni. Ani nawet nie plutonowy :-)

Komentarz

• mxdanish
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 632

Ostatnio często ;-) Ale mi zupełnie nie o to chodziło - podałem to tylko jako przykład, gdy sam widok odpowiednio uzbrojonej i zdecydowanej do interwencji policji powoduje natychmiastowe uspokojenie temperamentów. Przełóż sobie to teraz na górników rzucających płytami chodnikowymi widzących taki oddział i wiedzących że jeśli przegną, to będzie źle.
                      Ok
                      Dobry przykład podałeś
                      Tyle że nie porównywałbym takiej zorganizowanej akcji policji na jak to powiedziałeś kilkanaście osób tworzących zorganizowaną szajkę do zupełnie niespodziewanej akcji na manifestantów

Komentarz

• mxdanish
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 632

Zamieszczone przez mmsza
                        Wiesz co wtedy będzie? Krwawa jadka.
                        Tak to straszyć można Czechów czy Szwajcarów :wink:
                        "Waleczny" Polak odeprze atak ze zdwojoną siłą - polecam kilka książek o tematyce historycznej
                        Taka nasza (Polaków) mentalność - praw fizyki nie zmienisz :wink:
                        I właśnie o tym Muflon pisałem wcześniej
                        To są inni ludzi których nie można porównywać

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Tyle że nie porównywałbym takiej zorganizowanej akcji policji na jak to powiedziałeś kilkanaście osób tworzących zorganizowaną szajkę do zupełnie niespodziewanej akcji na manifestantów
                          Niespodziewanej? W sensie, ze manifestacje wyrastaja tak same z siebie w ciagu chwili-moment, jak siniaki po uderzeniu policyjna pala? :-) Nie pamietam manifestacji o ktorej nie pisaliby w wyborczej na kilka dni przed "godzina zero".

Zamieszczone przez mmsza
                          Tak to straszyć można Czechów czy Szwajcarów ;-)
                          W tym wypadku chodziło raczej o Turków, którzy też się do lękliwych nie zaliczają ;-)

Edit: dobra, Tomek już poszedł chyba spać, czas na mnie :-) Do usłyszenia jutro :-)

Komentarz

• mxdanish
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 632

Niespodziewanej? W sensie, ze manifestacje wyrastaja tak same z siebie w ciagu chwili-moment, jak siniaki po uderzeniu policyjna pala? :-) Nie pamietam manifestacji o ktorej nie pisaliby w wyborczej na kilka dni przed "godzina zero".
                            Źle się wyraziłem.
                            Manifestacje owszem zapowiadane są wcześniej
                            Ale zadymy na nich chyba już nie

Komentarz

• birez
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 609

Źle się wyraziłem.
                              Manifestacje owszem zapowiadane są wcześniej
                              Ale zadymy na nich chyba już nie
                              Ale nie jest ciezko przewidziec, ze kiedy np. partia samogwalt organizuje jakas pikiete, to moze byc goraco...

Komentarz

• Il fuoco
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1025

a to tak dla rozluźnienia atmosfery. pozdrowienie od pożal się Boże "wodza"...

| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Komentarz

Pracuję...