X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrkula
    Bywalec
    • 2004
    • 139

Zamieszczone przez Vitez
    Jak sie bede nudzil dzis w pracy to zaloze zalazek takiego watku rozpisujac sie o swoich
    troche sie juz pogubilem, tzn ze chcesz do jednego wora wrzucic opinie o wszystkich obiektywach? to mi sie wydaje mija z celem juz teraz mamy forum "obiektywy i lampy blyskowe" tam mozna znalezc sopro opini na temat paru szkiel, ale problem polega na znalezienu tych informacj.
    moze zle cie zrozumialem, to sprostuj.
    pozdrawiam
    piotrkula

EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
    Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
    VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez piotrkula
      Zamieszczone przez Vitez
      Jak sie bede nudzil dzis w pracy to zaloze zalazek takiego watku rozpisujac sie o swoich
      troche sie juz pogubilem, tzn ze chcesz do jednego wora wrzucic opinie o wszystkich obiektywach? to mi sie wydaje mija z celem juz teraz mamy forum "obiektywy i lampy blyskowe" tam mozna znalezc sopro opini na temat paru szkiel, ale problem polega na znalezienu tych informacj.
      moze zle cie zrozumialem, to sprostuj.
      Forum jest, jednakze w bardzo luznej formie sa tam przedstawione informacje o jakichs obiektywach, i rowniez trudno niektore znalezc bo w watku o jednym obiektywie mogly pojawiac sie informacje o innym, plotki, niesprawdzone info itp.

Co ja chce zrobic - cos o co autor tego watku pyta - w forum o obiektywach stworzyc watek zbiorczy w ktorym kazdy chetny uzytkownik jakiegos obiektywu opisalby w formie krotkiej rozprawki wg okreslonego formatu (zarys podalem wczesniej tu) swoj obiektyw/y .
      Czyli zbior informacji i opnii uzytkownikow roznych obiektywow, dla chetnych, w jednym watku a nie rozstrzelone po wielu watkach w formie niepelnej i niepewnej.

Owszem, jest moze wyszukiwarka, czasem sie sprawdza ale czasem nie. A taki watek bylby dla chetnych - kto chce opisac swoj obiektyw, opinie o nim i uzytecznosc to wlasnie w tym watku, a nie przy okazji, jak ktos o cos zapyta podac szczatkowe informacje

Czyli taki watek ma byc wstepnym usystematyzowaniem i zbiorem opnii uzytkownikow o swoich obiektywach - pozbieraniem informacji z calego forum (nie tylko Obiektywow, rowniez w dslr i analogach wystepuja watki obiektywowe) do jednej kupy, w jednym watku.
      Nastepnym krokiem mogloby byc tak jak hazan proponuje - stworzenie oddzielnej strony z tak zebranymi opiniami.

Dodatkowo zarowno w danym watku jak i na ewentualnej stronie oddzielnej beda dostepne przykladowe zdjecia z danymi ogniskowymi/przyslonami opisywanych obiektywow.

Komentarz

• XCR
        Dopiero zaczyna
        • 2004
        • 39

Zawsze mozna utworzyc na forum odrebna kategorie z testami i opisami sprzetu tworzona przez uzytkownikow, kazdy temat odnosilby sie do kazdego obiektywu/body/lampy/statywu/czegokolwiek wartego opisania. Jesli jest kilku uzytkownikow danego sprzetu kazdy wrzucalby swoj opis w kolejnym poscie.

Komentarz

• piotrkula
          Bywalec
          • 2004
          • 139

Zamieszczone przez XCR
          Zawsze mozna utworzyc na forum odrebna kategorie z testami i opisami sprzetu tworzona przez uzytkownikow, kazdy temat odnosilby sie do kazdego obiektywu/body/lampy/statywu/czegokolwiek wartego opisania. Jesli jest kilku uzytkownikow danego sprzetu kazdy wrzucalby swoj opis w kolejnym poscie
          o tak, to jest wlasnie to co mi sie podoba, odzielne tematy, wtedy moglbym w bardzo latwy sposob znalezc co napisal Vitez na temat Tamrona 28-75 , a co napisali inni.

to jest wlasciwie to co proponowalem na poczatku, tylko ze bez narzedzi do bezposrednich porownan i bez jakis punktacji poprostu subiektywny opis szkla, ale w konkretnym miejscu latwo dostepnym.
          pozdrawiam
          piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Rzeczywiscie lepsze rozwiazanie - zrobic kolejne podforum "Testy Sprzetu" i tam opisywac to w ten sposob ale w oddzielnych watkach.
            Trzeba jeszcze hazana pomeczyc by zalozyl podforum

Komentarz

• hazan
              Administrator
              • 2004
              • 1719

Zamieszczone przez Vitez
              Rzeczywiscie lepsze rozwiazanie - zrobic kolejne podforum "Testy Sprzetu" i tam opisywac to w ten sposob ale w oddzielnych watkach.
              Vitez podaj tylko nazwe podforum opis i powiedz gdzie chcecie podpiąc i bedzie
              Pozdrawiam
              Hazan
              Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez hazan
                Zamieszczone przez Vitez
                Vitez podaj tylko nazwe podforum opis i powiedz gdzie chcecie podpiąc i bedzie
                Nazwa: "Testy Sprzętu"

Opis: subiektywne opisy i opinie użytkowników o ich sprzęcie foto.

Miejsce: jako podforum forum "Ogólne" gdzies w okolicach "Technika robienia zdjęć" a "Software"

Powyzsza propozycja jest tymczasowa - wstrzymaj sie hazan z zakladaniem, niech sie paru zainteresowanych wyrazi co do opisu i umiejscowienia

Komentarz

• piotrkula
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 139

Zamieszczone przez Vitez
                  niech sie paru zainteresowanych wyrazi co do opisu i umiejscowienia
                  "my" zainteresowani nie wnosimy sprzeciwu co do wniosku Viteza
                  a tak na powaznie mnie pasuje, mam tylko pytanie czy ktorys z moderatorow/ admin bedzie dbal aby w tej czesci nie powstawaly bezsensowne watki ( co by nie bylo np canon 20-35mm, a za chwile 20-35mm canon )?
                  pozdrawiam
                  piotrkula

VG-10, SpeedLite 540EZ

Komentarz

• hazan
                    Administrator
                    • 2004
                    • 1719

Zamieszczone przez Vitez
                    niech sie paru zainteresowanych wyrazi co do opisu i umiejscowienia
                    "my" zainteresowani nie wnosimy sprzeciwu co do wniosku Viteza
                    a tak na powaznie mnie pasuje, mam tylko pytanie czy ktorys z moderatorow/ admin bedzie dbal aby w tej czesci nie powstawaly bezsensowne watki ( co by nie bylo np canon 20-35mm, a za chwile 20-35mm canon )?
                    Mam taką nadzieję że będzie o to dbał Vitez 8)
                    Pozdrawiam
                    Hazan

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez hazan
                      mam tylko pytanie czy ktorys z moderatorow/ admin bedzie dbal aby w tej czesci nie powstawaly bezsensowne watki ( co by nie bylo np canon 20-35mm, a za chwile 20-35mm canon )?
                      A ja mam nadzieje ze bedzie dbal o to kazdy z moderatorow/adminow :P

Komentarz

• hazan
                        Administrator
                        • 2004
                        • 1719

Zamieszczone przez Vitez
                        Zamieszczone przez hazan
                        mam tylko pytanie czy ktorys z moderatorow/ admin bedzie dbal aby w tej czesci nie powstawaly bezsensowne watki ( co by nie bylo np canon 20-35mm, a za chwile 20-35mm canon )?
                        A ja mam nadzieje ze bedzie dbal o to kazdy z moderatorow/adminow :P
                        Jako użytkownik typowej prostej cyfrowki nie mam za wiele do powiedzenia w temacie obiektywów i musze sie do tego przyznac - dlatego licze na was
                        Pozdrawiam
                        Hazan

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez hazan
                          Jako użytkownik typowej prostej cyfrowki nie mam za wiele do powiedzenia w temacie obiektywów i musze sie do tego przyznac - dlatego licze na was
                          To bedzie podforum testowe sprzetu ogolnie a nie tylko obiektywow... mozesz opisac swoja cyfrowke a pilnowac porzadku tak czy siak musisz :P

Komentarz

• hazan
                            Administrator
                            • 2004
                            • 1719

Zamieszczone przez Vitez
                            Zamieszczone przez hazan
                            To bedzie podforum testowe sprzetu ogolnie a nie tylko obiektywow... mozesz opisac swoja cyfrowke a pilnowac porzadku tak czy siak musisz :P
                            To co zakładamy czy nie ?
                            Pozdrawiam
                            Hazan

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez hazan
                              Zamieszczone przez Vitez
                              Zamieszczone przez hazan
                              To co zakładamy czy nie ?
                              Glosow sprzeciwu nie ma, paru chetnych jest, wiec zakladaj 8)

Komentarz

• Rudi
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 241

Nazwa: "Testy Sprzętu"

Opis: subiektywne opisy i opinie użytkowników o ich sprzęcie foto.

Miejsce: jako podforum forum "Ogólne" gdzies w okolicach "Technika robienia zdjęć" a "Software"
                                3 x TAK

Komentarz

Pracuję...