X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Zamieszczone przez DarekSzu
    Czy są to moje źle wykonane fotki - np niedoświetlone odpowiednio
    Tak ;-) .
    czy tez rzeczywicie ten aparat bardziej szumi od 20 na wyższych czułościach już od iso 400 ???

Przewiń na dół strony. Jest tam porównanie wielkości pixeli. Widać gołym okiem, że pixele 1D2 są większe niż 20D. Dodatkowo 1D2 ma większy CMOS.
    Wniosek: będzie szumiał dużo mniej.
    Spróbuj naświetlać na światła.
    the silence is deafening

Komentarz

• DarekSzu
      Bywalec
      • 2004
      • 170

gietrzy - dziękuję za linki - zawsze miło coś nowego sobie przyswoić z tej wiedzy cyfrakowej
      Analog i cyfra

Komentarz

• DarekSzu
        Bywalec
        • 2004
        • 170

Z tego co widze biorac pod uwagę wielkości pikseli na matrycach - 1d Mk II ma niemal te same jak i 5 D i rzeczywiście sporo większe od 20 D - no cóż jak mówiłem musze opanowac ten okręt
        Analog i cyfra

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

np niedoświetlone odpowiednio
          Czepne się a co. Jak niedoswietlisz odpowiednio, to bedziesz miał ładnie niedoswietlone zdjęcie :smile:
          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• bonk
            Uzależniony
            • 2005
            • 636

przepraszam bardzo, moze ktos mi wytlumaczyc o co tutaj biega?

Komentarz

• Auwo
              Uzależniony
              • 2004
              • 928

@bonk - jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... sam nie wiem

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

Zamieszczone przez Auwo
                jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ... sam nie wiem
                ... kobiete ofkor_z
                Instagram

Komentarz

• oszołom
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 301

pytam nie bez kozery - pierwszy raz pstrykałem na szybko po 30 minutowym zapoznawaniu się ze sprzetem - jutro co prawda zobaczę fotki i to da mi jakiś obraz. Oszołom więc powiedz mi - czy pracując z lampą wprowadzasz jakąś korektę - masz 580 więc podobnie do mnojego zestawu - ja strzelałem z głowicą odchyloną do 45 stopni z odbiciem od białej zasłonki lampy i pracowałem na 1250 ISO.
                  Witaj ! Sorry, że sobie trochę czasem pożartujemy , nie gniewaj się, ale mogłeś od razu tak zacząć. Piszesz, że masz problem z naświetleniem lampą. Jak pracuję z lampą to korekty wprowadzam raczej żadko. Jeżeli fotografuję z lampą w ten sposób, co piszesz to raczej stosuję dyfuzor nałożony na palnik lampy, niż mam odbijać światło od tej małej białej zasłonki lampy( ładnie to opisałeś :grin: ) Daje to o wiele lepszy rezultat. Fajniejsza jest wtedy plastyka zdjęcia. Odbijając światło od sufitu, rezultat jest czasami rozczarowujący. Często zdjęcie jest niedoświetlone ( prawdopodobnie tak się zdażyło w twoim przypadku, podeślij jakąś fotkę, to popatrzymy i spróbuję coś doradzić ) a to za niski sufit , a to za wysoki i światło rozprasza się za bardzo. A co do szumów - przy ISO 1250 zawsze już będzie troszeczkę szumić. Pozdrawiam - Oszołom
                  Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

• DarekSzu
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 170

Uzywam do 550EX nakładki stofen plastikowej Przy 580 EX jeszcze nie mam - musze nabyć.
                    Analog i cyfra

Komentarz

• dan_sto
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 41

Stofen..

No wlasnie chcem nabyc taka nakladke gosc z allegro wysyla ze stanow z przesylka na swoj koszt..I nakladka taka kosztuje 79 zl ..ktos moze od niego bral...swoja sprzedalem bo mialem od 550 i montowalem na plaster (lekka przesada) ale coz....

pozdr
                      1d Mark II | anon 24-70 f.2.8 | Cnon 70-200 f.2.8 IS | Caon 50mm f.1.4 | TCx2 | Lampka 580 EX | Stfen |LowePro Nature Trekker II | Lowepro Magnum AW i brak umiejetosci..

Komentarz

Pracuję...