Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Zawsze jest linux+gimp. Działa na 64bitach jak należy.
CS2 tez biega bardzo fajnie tyle ze kolega przyczepil sie chyba do braku oficjalnego wsparcia dla wszystkich dobrodziejstw jakie za soba niesie Athlon64 od strony producenta.
Poza tym tak naprawde to ja nie za bardzo kumam jak mozna sie do tego przyczepic ... SMP to rozumiem ale to ... pewnie musze sie jeszcze sporo w tej dziedzinie poduczyc
Dobry komp to taki, na którym można robić wszystko i nigdy nie narzeka się na jego wolną pracę.
Co z tego że otwierając worda wykorzystuję wypasionego Gainwarda tylko w jednym procencie, przecież na tym samym kompie obrabiam zdjęcia, oglądam filmy i gram w najnowsze gry, które wykorzystują już 100% możliwości grafy.
Dlatego nie rozumiem dlaczego facet, jak już modernizuje kompa, to nie ma tego zrobić porządnie tylko byle jak, jakby całe jego życie to była obróbka zdjęć w PS.
To ja podobnie napisze jak rysiaczek ... komp do kitu nie ma karty TV i hot swapa wiec do niczego sie nie nadaje ... kupa kasy wywalona w bloto. Poza tym o ile pamietam to nie mial byc komp dla Ciebie a dla autora watku a on oczekiwal konfiguracji dla grafika a nie gracza.
Na zaliczeniu przedmiotu bodajze "Architektura komputerow" dostalbys u mojego dawnego wykladowcy szmate.
Aha i tak IMHO to napisales to wszystko zeby sie pochwalic swoim konfigiem
CS2 tez biega bardzo fajnie tyle ze kolega przyczepil sie chyba do braku oficjalnego wsparcia dla wszystkich dobrodziejstw jakie za soba niesie Athlon64 od strony producenta.
Ale mi chodzi, że jak skompilujesz gimpa dobrze, to dostajesz kod w pełni 64-bitowy "z dobrodziejstwami".
Jak w temacie: od czego zacząć: co ma najwiekszy wpływ na komfort i szybkość obróbki dużych plików;
komfort i szybkość to także "urządzenie wskazujące", dlatego zainwestowałbym w dobrą mysz ( np. logitech serii mx500 ) i tablet graficzny ( np. wacom ) jeśli jest skomplikowana praca z plikiem.
Dobry komp to taki, na którym można robić wszystko i nigdy nie narzeka się na jego wolną pracę.
(..)Dlatego nie rozumiem dlaczego facet, jak już modernizuje kompa, to nie ma tego zrobić porządnie
Po obcięciu całej wypowiedzi do powyższego cytatu zgadzam się w 100% ;-) Tak jak napisałem, Hekselman ma zupełnie przyzwoity sprzęt, zatem jeśli już zmieniać to na konkret - jeśli chodzi o podstawy (CPU, płyta, RAM).
Zamieszczone przez bonk
oto jest forum o fotografii
Bo jest Raz że hydepark, a dwa że wcale nie tak OT.
Zamieszczone przez McKane
Aha i tak IMHO to napisales to wszystko zeby sie pochwalic swoim konfigiem
Hmm, a czy ja już wspomniałem że mam 4x320GB dysków (w RAID5) i oddzielnie systemowe 200GB? ;-) A szybkością tych dysków jestem zaszokowany... każdy wyciąga linowego transferu 60MB/s - i nie zmienia się to przy jednoczesnym transferze z kilku dysków. Czyli np. przy czytaniu ze macierzy w stripingu (robiłem testy) iostat pokazuje transfer >200MB/s :eek:
Edit: właśnie sprawdziłem dla programowego RAID5 - odczyt liniowy 170-190 MB/s!! Oj, chyba wrócę do pewnej starej dyskusji na p.c.o.l na temat wyższości (..) nad (..) ;-)
A ja bym poszedl po najmnniejszej linii oporu, zainstalowal jeszcze raz system, z minimum koniecznych aplikacji i odlaczyl komputer od internetu, na pewno zyska sie duzo czasu - swojego i komputera
A ja bym poszedl po najmnniejszej linii oporu, zainstalowal jeszcze raz system, z minimum koniecznych aplikacji i odlaczyl komputer od internetu, na pewno zyska sie duzo czasu - swojego i komputera
To swoją drogą Ale nie tylko. Ja na laptopie (PIV-M, 2.2GHz, 512MB RAM) się naprawdę męczyłem obrabiając zdjęcia. Do tego używam Gimpa, który jest na oko sporo wolniejszy od PS jeśli chodzi o filtry, transformacje itp. Po przesiadce na porządny sprzęt różnica jest kosmiczna. I, żeby było śmieszniej, nowy procesor ma zegar wolniejszy od tego laptopowego , bo cpuinfo podaje 2GHz. Ale to właśnie cała reszta: płyta, chipset, pamięć, no i sama architektura procka daje najwięcej - nie megaherce
No i jeszcze kwestia "do czego". Bo np. moje wymagania są względnie małe - ot, wygodna obróbka plików 8Mpix.
Ja teraz tez robie male "przemeblowanie" dolaczam do tego dysku co mam maly dysk SCSI 15K na plik wymiany dla PS i dwa duze SATA w mirorze na dane i przeinstalowuje system z W2K na XP i defintywnie instaluje minimum aplikacji i odlaczam komputer od internetu. Poczekam na 64 bitowego PS i zmienie komputer. W tej chwili mam dwa Xeony i 1G pamieci RIMM, wiec duzo wiecej mocy juz nie wycisne a inwestowac w kolejny 1GB pamieci nie chce
Napiszę co ja myśle:
Jeśli grafika to:
Dobry monitor (21" CRT)
Graficzna dowolna.
Duzo RAMu (1.5 GB czyli to co masz powinno spokojnie wystarczyć)
Dyski: Pojemność spokojnie Ci wystarczy, lecz jesli masz taką mozliwość to zamień je na 2 identyczne i wrzuć w RAID'a
Polecam tez takie rozwiązanie: karta graficzna dual head i 2 monitory. jeden dobry do wysiwetlania obrazu a drugi w zasadzie dowolny do wyswietlania narzędzi.
Dyski: Pojemność spokojnie Ci wystarczy, lecz jesli masz taką mozliwość to zamień je na 2 identyczne i wrzuć w RAID'a
Normalnie rece opadaja jak sie cos takiego czyta.
Po pierwsze rodzi sie pytanie w jakiego RAID'a - przeciez jest kilka rodzajow.
Domyslam sie ze chodzi o zwiekszenie transferu tak wiec wypada na Raida 0.
Idac dalej rodzi sie pytanie czy zastanowiles sie nad tym co proponujesz tak ochoczo ? Przeciez takie rozwiazanie w tym przypadku to czysty idiotyzm graniczacy z checia do autodestrukcji. Uszkodzenie jednego z dyskow zaowocuje zniszczeniem wszystkich danych w tym takze tych obrabianych. Jesli komp sluzy do pracy to zostaje sie wlasciwie powiesic bo w przypadku braku kopii czlowiek naraza sie najczesciej na reperkusje finansowe i odpowiedzialnoc cywilna w stosunku do podmiotu dla ktorego wykonywal zlecenie.
Cholera muflon takie rozwiazanie w domu ? A myslalem ze to ja lubie wydajne systemy dyskowe. Co do programowych rozwiazan raidowych to prawda jest taka ze niewiele roznia sie od sprzetowych (robilem sporo testow pod tym katem(. Zastosowanie dyskow dynamicznych pod w2k lub wxp nie tylko potrafi zblizyc sie osiagami do rozwiazan sprzetowych ale takze nie powoduje straty miejsca w przypadku uzycia dyskow o roznych pojemnosciach.
To swoją drogą Ale nie tylko. Ja na laptopie (PIV-M, 2.2GHz, 512MB RAM) się naprawdę męczyłem obrabiając zdjęcia. Do tego używam Gimpa, który jest na oko sporo wolniejszy od PS jeśli chodzi o filtry, transformacje itp.
Jesli komp sluzy do pracy to zostaje sie wlasciwie powiesic bo w przypadku braku kopii czlowiek naraza sie najczesciej na reperkusje finansowe i odpowiedzialnoc cywilna w stosunku do podmiotu dla ktorego wykonywal zlecenie.
Jeśli komp służy do pracy - i nie ma backupu offline, taśmy, HDD, czy coś - to jest to głupota, niezależnie od tego jakiego RAIDa mu włożysz
Zamieszczone przez McKane
Cholera muflon takie rozwiazanie w domu ? A myslalem ze to ja lubie wydajne systemy dyskowe.
Ta wydajność to w zasadzie wynikła jakoś tak sama, z kombinacji dobra płyta + względnie nowe dyski (z naciskiem na to pierwsze) Ideologicznie, chodziło mi głównie o pojemność przy względnym bezpieczeństwie.
Po pierwsze rodzi sie pytanie w jakiego RAID'a - przeciez jest kilka rodzajow.
Domyslam sie ze chodzi o zwiekszenie transferu tak wiec wypada na Raida 0.
Idac dalej rodzi sie pytanie czy zastanowiles sie nad tym co proponujesz tak ochoczo ? Przeciez takie rozwiazanie w tym przypadku to czysty idiotyzm graniczacy z checia do autodestrukcji. Uszkodzenie jednego z dyskow zaowocuje zniszczeniem wszystkich danych w tym takze tych obrabianych. Jesli komp sluzy do pracy to zostaje sie wlasciwie powiesic bo w przypadku braku kopii czlowiek naraza sie najczesciej na reperkusje finansowe i odpowiedzialnoc cywilna w stosunku do podmiotu dla ktorego wykonywal zlecenie.
Myślałem o RAID 1 (mirroring) Wtedy jest szybko i bezpiecznie. Uszkodzenie (nawet całkowite) jednego z dysków nie powoduje utraty danych. Czyli - marnie sie domyślasz.
Komentarz