X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Zawsze jest linux+gimp. Działa na 64bitach jak należy.
    CS2 tez biega bardzo fajnie tyle ze kolega przyczepil sie chyba do braku oficjalnego wsparcia dla wszystkich dobrodziejstw jakie za soba niesie Athlon64 od strony producenta.

Poza tym tak naprawde to ja nie za bardzo kumam jak mozna sie do tego przyczepic ... SMP to rozumiem ale to ... pewnie musze sie jeszcze sporo w tej dziedzinie poduczyc
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• McKane
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2015

Zamieszczone przez Nemeo
      Dobry komp to taki, na którym można robić wszystko i nigdy nie narzeka się na jego wolną pracę.
      Co z tego że otwierając worda wykorzystuję wypasionego Gainwarda tylko w jednym procencie, przecież na tym samym kompie obrabiam zdjęcia, oglądam filmy i gram w najnowsze gry, które wykorzystują już 100% możliwości grafy.

Dlatego nie rozumiem dlaczego facet, jak już modernizuje kompa, to nie ma tego zrobić porządnie tylko byle jak, jakby całe jego życie to była obróbka zdjęć w PS.
      To ja podobnie napisze jak rysiaczek ... komp do kitu nie ma karty TV i hot swapa wiec do niczego sie nie nadaje ... kupa kasy wywalona w bloto. Poza tym o ile pamietam to nie mial byc komp dla Ciebie a dla autora watku a on oczekiwal konfiguracji dla grafika a nie gracza.

Na zaliczeniu przedmiotu bodajze "Architektura komputerow" dostalbys u mojego dawnego wykladowcy szmate.

Aha i tak IMHO to napisales to wszystko zeby sie pochwalic swoim konfigiem

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zamieszczone przez McKane
        CS2 tez biega bardzo fajnie tyle ze kolega przyczepil sie chyba do braku oficjalnego wsparcia dla wszystkich dobrodziejstw jakie za soba niesie Athlon64 od strony producenta.
        Ale mi chodzi, że jak skompilujesz gimpa dobrze, to dostajesz kod w pełni 64-bitowy "z dobrodziejstwami".
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• jacam
          Bywalec
          • 2005
          • 202

Zamieszczone przez hekselman
          Jak w temacie: od czego zacząć: co ma najwiekszy wpływ na komfort i szybkość obróbki dużych plików;
          komfort i szybkość to także "urządzenie wskazujące", dlatego zainwestowałbym w dobrą mysz ( np. logitech serii mx500 ) i tablet graficzny ( np. wacom ) jeśli jest skomplikowana praca z plikiem.
          canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Nemeo
            Dobry komp to taki, na którym można robić wszystko i nigdy nie narzeka się na jego wolną pracę.
            (..)Dlatego nie rozumiem dlaczego facet, jak już modernizuje kompa, to nie ma tego zrobić porządnie
            Po obcięciu całej wypowiedzi do powyższego cytatu zgadzam się w 100% ;-) Tak jak napisałem, Hekselman ma zupełnie przyzwoity sprzęt, zatem jeśli już zmieniać to na konkret - jeśli chodzi o podstawy (CPU, płyta, RAM).

Zamieszczone przez bonk
            oto jest forum o fotografii
            Bo jest Raz że hydepark, a dwa że wcale nie tak OT.

Hmm, a czy ja już wspomniałem że mam 4x320GB dysków (w RAID5) i oddzielnie systemowe 200GB? ;-) A szybkością tych dysków jestem zaszokowany... każdy wyciąga linowego transferu 60MB/s - i nie zmienia się to przy jednoczesnym transferze z kilku dysków. Czyli np. przy czytaniu ze macierzy w stripingu (robiłem testy) iostat pokazuje transfer >200MB/s :eek:

Edit: właśnie sprawdziłem dla programowego RAID5 - odczyt liniowy 170-190 MB/s!! Oj, chyba wrócę do pewnej starej dyskusji na p.c.o.l na temat wyższości (..) nad (..) ;-)
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Nemeo
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1757

Moja propozycja konfiga dla hekselman'a, a konfiguracja mojego prywatnego kompa to dwie różne rzeczy.

Czytaj uważnie.

Komentarz

• Jarek Jaworski
                Początki nałogu
                • 2005
                • 335

A ja bym poszedl po najmnniejszej linii oporu, zainstalowal jeszcze raz system, z minimum koniecznych aplikacji i odlaczyl komputer od internetu, na pewno zyska sie duzo czasu - swojego i komputera
                Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
                  A ja bym poszedl po najmnniejszej linii oporu, zainstalowal jeszcze raz system, z minimum koniecznych aplikacji i odlaczyl komputer od internetu, na pewno zyska sie duzo czasu - swojego i komputera
                  To swoją drogą Ale nie tylko. Ja na laptopie (PIV-M, 2.2GHz, 512MB RAM) się naprawdę męczyłem obrabiając zdjęcia. Do tego używam Gimpa, który jest na oko sporo wolniejszy od PS jeśli chodzi o filtry, transformacje itp. Po przesiadce na porządny sprzęt różnica jest kosmiczna. I, żeby było śmieszniej, nowy procesor ma zegar wolniejszy od tego laptopowego , bo cpuinfo podaje 2GHz. Ale to właśnie cała reszta: płyta, chipset, pamięć, no i sama architektura procka daje najwięcej - nie megaherce

No i jeszcze kwestia "do czego". Bo np. moje wymagania są względnie małe - ot, wygodna obróbka plików 8Mpix.

Komentarz

• Jarek Jaworski
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 335

Ja teraz tez robie male "przemeblowanie" dolaczam do tego dysku co mam maly dysk SCSI 15K na plik wymiany dla PS i dwa duze SATA w mirorze na dane i przeinstalowuje system z W2K na XP i defintywnie instaluje minimum aplikacji i odlaczam komputer od internetu. Poczekam na 64 bitowego PS i zmienie komputer. W tej chwili mam dwa Xeony i 1G pamieci RIMM, wiec duzo wiecej mocy juz nie wycisne a inwestowac w kolejny 1GB pamieci nie chce
                    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• canis_lupus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1252

Napiszę co ja myśle:
                      Jeśli grafika to:
                      Dobry monitor (21" CRT)
                      Graficzna dowolna.
                      Duzo RAMu (1.5 GB czyli to co masz powinno spokojnie wystarczyć)
                      Dyski: Pojemność spokojnie Ci wystarczy, lecz jesli masz taką mozliwość to zamień je na 2 identyczne i wrzuć w RAID'a

Polecam tez takie rozwiązanie: karta graficzna dual head i 2 monitory. jeden dobry do wysiwetlania obrazu a drugi w zasadzie dowolny do wyswietlania narzędzi.

A jeśli chodzi o inne rady to zapraszam na moje ulubione forum: www.community.tomshardware.pl
                      "I love You Cię" Różyczko...
                      Galeria ,
                      Druga galeria,

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Zamieszczone przez canis_lupus
                        Dyski: Pojemność spokojnie Ci wystarczy, lecz jesli masz taką mozliwość to zamień je na 2 identyczne i wrzuć w RAID'a
                        Normalnie rece opadaja jak sie cos takiego czyta.

Po pierwsze rodzi sie pytanie w jakiego RAID'a - przeciez jest kilka rodzajow.
                        Domyslam sie ze chodzi o zwiekszenie transferu tak wiec wypada na Raida 0.
                        Idac dalej rodzi sie pytanie czy zastanowiles sie nad tym co proponujesz tak ochoczo ? Przeciez takie rozwiazanie w tym przypadku to czysty idiotyzm graniczacy z checia do autodestrukcji. Uszkodzenie jednego z dyskow zaowocuje zniszczeniem wszystkich danych w tym takze tych obrabianych. Jesli komp sluzy do pracy to zostaje sie wlasciwie powiesic bo w przypadku braku kopii czlowiek naraza sie najczesciej na reperkusje finansowe i odpowiedzialnoc cywilna w stosunku do podmiotu dla ktorego wykonywal zlecenie.

Cholera muflon takie rozwiazanie w domu ? A myslalem ze to ja lubie wydajne systemy dyskowe. Co do programowych rozwiazan raidowych to prawda jest taka ze niewiele roznia sie od sprzetowych (robilem sporo testow pod tym katem(. Zastosowanie dyskow dynamicznych pod w2k lub wxp nie tylko potrafi zblizyc sie osiagami do rozwiazan sprzetowych ale takze nie powoduje straty miejsca w przypadku uzycia dyskow o roznych pojemnosciach.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Zamieszczone przez muflon
                          To swoją drogą Ale nie tylko. Ja na laptopie (PIV-M, 2.2GHz, 512MB RAM) się naprawdę męczyłem obrabiając zdjęcia. Do tego używam Gimpa, który jest na oko sporo wolniejszy od PS jeśli chodzi o filtry, transformacje itp.
                          A co ja mam powiedzieć, z duronem 700, 390MB RAM?
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Michal-Czuba
                            Zablokowany
                            • 2005
                            • 356

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                            A co ja mam powiedzieć, z duronem 700, 390MB RAM?
                            W nawiązaniu do jednego z ostatnich wątków powiedz "Ja nie używam PS-a"

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

Jesli komp sluzy do pracy to zostaje sie wlasciwie powiesic bo w przypadku braku kopii czlowiek naraza sie najczesciej na reperkusje finansowe i odpowiedzialnoc cywilna w stosunku do podmiotu dla ktorego wykonywal zlecenie.
                              Jeśli komp służy do pracy - i nie ma backupu offline, taśmy, HDD, czy coś - to jest to głupota, niezależnie od tego jakiego RAIDa mu włożysz

Cholera muflon takie rozwiazanie w domu ? A myslalem ze to ja lubie wydajne systemy dyskowe.
                              Ta wydajność to w zasadzie wynikła jakoś tak sama, z kombinacji dobra płyta + względnie nowe dyski (z naciskiem na to pierwsze) Ideologicznie, chodziło mi głównie o pojemność przy względnym bezpieczeństwie.

Komentarz

• canis_lupus
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1252

Normalnie rece opadaja jak sie cos takiego czyta.

Po pierwsze rodzi sie pytanie w jakiego RAID'a - przeciez jest kilka rodzajow.
                                Domyslam sie ze chodzi o zwiekszenie transferu tak wiec wypada na Raida 0.
                                Idac dalej rodzi sie pytanie czy zastanowiles sie nad tym co proponujesz tak ochoczo ? Przeciez takie rozwiazanie w tym przypadku to czysty idiotyzm graniczacy z checia do autodestrukcji. Uszkodzenie jednego z dyskow zaowocuje zniszczeniem wszystkich danych w tym takze tych obrabianych. Jesli komp sluzy do pracy to zostaje sie wlasciwie powiesic bo w przypadku braku kopii czlowiek naraza sie najczesciej na reperkusje finansowe i odpowiedzialnoc cywilna w stosunku do podmiotu dla ktorego wykonywal zlecenie.
                                Myślałem o RAID 1 (mirroring) Wtedy jest szybko i bezpiecznie. Uszkodzenie (nawet całkowite) jednego z dysków nie powoduje utraty danych. Czyli - marnie sie domyślasz.
                                "I love You Cię" Różyczko...
                                Galeria ,
                                Druga galeria,

Komentarz

Pracuję...