w Polsce istnieje program pilotażowy z wykorzystaniem fotokiosków.Jest ich kilkanaście sztuk w polskich urzędach, nie znaczy to że nadciągają złe czasy dla fotografów.Polska Izba Fotograficzna od roku prowadzi rozmowy z MSWiA w sprawie wykonywania zdjęć do dokumentów.Finał jest taki, że każdy zakład foto będzie zarejestrowany na stronie MSWiA i otrzyma unikalny numer.Zdjęcia będą wykonywane tylko w formie elektronicznej o określonych kryteriach .
X
-
-
-
Kedar6890, dzięki za tę wypowiedź. Rozpoczynając temat chciałem aby dyskusja poszła właśnie w tym kierunku, a nie obracała się wokół samej techniki produkcji biometrycznych paszportów z chipem. Dlatego wyraziłem opinię, że dla zakładów fotograficznych nadchodzą w związku z tym jeszcze cięższe czasy.Zamieszczone przez kedar6890w Polsce istnieje program pilotażowy z wykorzystaniem fotokiosków.Jest ich kilkanaście sztuk w polskich urzędach, nie znaczy to że nadciągają złe czasy dla fotografów.Polska Izba Fotograficzna od roku prowadzi rozmowy z MSWiA w sprawie wykonywania zdjęć do dokumentów.Finał jest taki, że każdy zakład foto będzie zarejestrowany na stronie MSWiA i otrzyma unikalny numer.Zdjęcia będą wykonywane tylko w formie elektronicznej o określonych kryteriach .
Nie udało mi się nic znaleźć w Internecie nt. Polskiej Izby Fotograficznej ani nic o rozmowach branży foto z MSWiA (pewnie słabo szukałem
), ale wszedłem na stronę Krajowego Cechu Fotografii z s. w Katowicach. Opublikowany tam jest list-protest Cechu do wicewojewody śląskiego, w związku z instalowaniem kabin fotograficznych w urzędach, i jego odpowiedź z 28.X.2005. Z tej odpowiedzi wynika, że nie ma żadnego porozumienia, pomiędzy MSWiA i środowiskiem fotograficznym, w sprawie nowej technologii realizacji paszportów.
Oto link: http://www.fotograf.org.pl/negocjacje.phpKomentarz
-
Przecież ani Izba, ani Cech nie reprezentuje środowiska fotograficznego, ale co najwyżej swoich członków.Zamieszczone przez p13kaZ tej odpowiedzi wynika, że nie ma żadnego porozumienia, pomiędzy MSWiA i środowiskiem fotograficznym, w sprawie nowej technologii realizacji paszportów.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Kto zatem Twoim zdaniem reprezentuje branżę fotograficzną?Zamieszczone przez Tomasz GolinskiPrzecież ani Izba, ani Cech nie reprezentuje środowiska fotograficznego, ale co najwyżej swoich członków.
Może to być jeszcze Związek Rzemiosła Polskiego.Komentarz
-
Jak to kto? Nikt. Każdy może najwyżej reprezentować siebie, i tych co go do tego upoważnili. Np. mnie żadna z tych organizacji nie reprezentuje (dwa zdjęcia sprzedałem, więc też się liczę
)
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Ale to nie o Ciebie ani o mnie chodzi tylko o środowisko branżowe, które zrzesza Związek Rzemiosła Polskiego, a którego członkiem jest Krajowy Cech Fotograficzny.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiJak to kto? Nikt. Każdy może najwyżej reprezentować siebie, i tych co go do tego upoważnili. Np. mnie żadna z tych organizacji nie reprezentuje (dwa zdjęcia sprzedałem, więc też się liczę
)
Ciebie żadna z tych organizacji nie reprezentuje, bo nie jesteś rzemieślnikiem w rozumieniu ustawy o rzemiośle.
Uff...
Swoją drogą zastanawiam się jeszcze, czy do robienia fotek do tych paszportów potrzebny jest jakiś inny sprzęt niż sklepowe cyfrówki?Komentarz
-
Toteż napisałem, że te organizacje reprezentują co najwyżej swoich członków, ale Ty pisałeś o "środowisku fotograficznym", do którego chyba jednak się zaliczamy.
Jeżeli w Polsce panuje komunizm w branży zdjęć do legitymacji, tzn. że każdy taki fotograf musi się zapisać do jakiejś komuny, to mogę przyznać Ci rację
i potraktować to jako skrót myślowy
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Komentarz
-
Hmm, a mnie na przykład dola "polskiego środowiska fotograficznego" (czy jakiegokolwiek innego) nie obchodzi. Wyrabiając sobie paszport, czy jakiś inny dokument do którego potrzebne jest zdjęcie, niekoniecznie "super-artystyczno-profesjonalne" bardzo chętnie widziałbym w urzędzie automat, który takie zdjęcie zrobi, od razu we właściwym formacie, najpierw cyfrowo (kilka do wyboru) - i to wszystko taniej niż u fotografa, bez konieczności dodatkowego łażenia itp. Jeśli zaś będzie mi potrzebne porządne zdjęcie - np. do dyplomu - to wtedy jak najbardziej fotografa poszukam.Komentarz
-
Zamieszczone przez muflon...jakiś inny dokument do którego potrzebne jest zdjęcie, niekoniecznie "super-artystyczno-profesjonalne" bardzo chętnie widziałbym w urzędzie automat, który takie zdjęcie zrobi, od razu we właściwym formacie, najpierw cyfrowo (kilka do wyboru) - i to wszystko taniej niż u fotografa, bez konieczności dodatkowego łażenia itp. Jeśli zaś będzie mi potrzebne porządne zdjęcie - np. do dyplomu - to wtedy jak najbardziej fotografa poszukam.
Dokładnie tak jak piszesz. Też mi się wydaje mi się, że trzeba odróżnić "pomiary antropometryczne" od fotografii.
Na dodatek systemy rozpoznawania twarzy już są. Na lotnisku we Frankfurcie, Monachium i chyba jeszcze gdzieś są testowane sytemy bramek z kamerą foto - podkłada się paszport pod czytnik i uśmiech do kamery. Działa. Sam sprawdzałem. Na polskim paszporcie wydanym rok temu. Potrafi porównac fotkę z paszportu z tym co samo wykona. Przy okazji pewnie sprawdza w bazie danych czy terrorysta... Można pójść do normalnego "okienka" z żywym grenschutzem albo do automatu. Inna sprawa, że obok automatu też stoi Grenschutz :-)
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
Komentarz