Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Zanim przejdę do meritum, krótka historia. W czasie jednej z wędrówek fotograficznych natrafiłam na starą, walącą się, drewnianą szopę. Pomyślałam : chcę mieć ją na zdjęciu. Szopa stała sobie nieogrodzona, zaczęłam robić zdjęcia właściwie z drogi, nie było żadnego wyznacznika gdzie zaczyna się granica "posesji". Po kilku fotkach z domu obok wyszła starsza kobieta i stanowczym tonem zabroniła mi robienia fotek... (cytatu z kobiety nie będzie). Bez słowa schowałam aparat i odeszłam.
Myślę, że takie było jej prawo (zakładając, że szopa jest jej własnością?)
A teraz przypadek, co do którego mam watpliwości. Otóż w czasie dokumentacji jakiegoś wydarzenia, poza głównym tematem zauważam dzieciaka, który bardzo naturalnie i fajnie pozuje. Dzieciak w wieku ok. 2 lat jest z mamą, którą powiedzmy, że znam z widzenia. Mama nie protestuje, w żaden sposób nie daje do zrozumienia, że nie życzy sobie robienia zdjęć malcowi. Kilka z fotek zrobionych dziecku mi się podoba - i tu problem czy moge je opublikować np w internecie ( w swojej galerii, w galeriach ogólnodostępnych), lub prasie? Żadnej zgody na piśmie nie mam. Więc jak?
Inny przypadek: zdjęcia na starym mieście (nazwa miasta obojetna- sytuacja wszędzie podobna) - robię widok ulicy, kamienicy, fragment budynku itp. Przecież nigdy nie wiem czy aby nie jest to własność prywatna...czyli teoretycznie ktoś może wyjśc i mnie pogonić jak ta kobieta od szopy?? A co jeśli ma to byc materiał do reklamowego kalendarza???
Może uznacie, że tworzę problem tam gdzie go nie ma ale ta historia z szopą dała mi lekko do myślenia.
Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?
TOKIN(Ka)
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
Fotografować (jeżeli brak widocznego zakazu) kamienice lub inne budynki z miejsca ogólnodostępnego i publicznego np. ulica, zawsze ci wolno. Co do publikacji tym bardziej zarobkowej to już zupełnie coś innego.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Co do publikacji tym bardziej zarobkowej to już zupełnie coś innego.
Czyli taki kalendarz wydany w niewielkim nakładzie może być początkiem kłopotów??? Na zdjęciach powiedzmy miejsca publiczne, nieuchronnie jakies prywatne kamieniczki, teatr itp. Z założenia miał to być prezent dla rodziny, znajomych, trochę reklama firmy no ale wiadomo, że kalendarz będzie potem wisiał na tej i owej ścianie więc...ktoś może się przyczepić???
Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!
Tyle ze tu jest glownie mowa o fotografowaniu supermarketow gdzie zwykle jest "zakaz fotografowania" a na przecietnej kamienicy, kosciele (z zewnatrz) czy chalupie go nie ma
co do tego pstrykania w supermarketach - w takim ukladzie ochrona oprocz fotografow z elkami, powinna sciagac wszystkei 15latki pstrykajace zdjecia z kolezankami w butikach swoimi komorkami, a tego nie robi...
Tyle ze tu jest glownie mowa o fotografowaniu supermarketow gdzie zwykle jest "zakaz fotografowania" a na przecietnej kamienicy, kosciele (z zewnatrz) czy chalupie go nie ma
aptur, chyba nie przesledziles calego watku. Oczywiscie ze jest to opisane i wspomnialem o tym w poscie powyzej artykulu. Moje pytanie bylo w zasadzie do Robsona01 w zwiazku z jego stwierdzeniem ze
"...Co do publikacji tym bardziej zarobkowej to już zupełnie coś innego..."
w domysle miejsc dozwlonych do focenia. Czyli wprost "co jest innego" jeli takie zdjecie chcemy publikowac komercyjnie.
Chodzi o to, że robiąc zdjęcia cudzej własności (nieruchomości) a następnie sprzedając je w celach zarobkowych (albumy, kalendarze itp.) możesz natknąć się na "opór" i protesty w/w.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Z wklejonego artykułu wynika, że własciwie mogłam się uprzeć i szopę dalej fotografować narażając się na wyjście męża/syna owej kobiety uzbrojonego w ...coś. Bez sensu - nie życzą sobie i jestem w stanie to zrozumieć. Natomiast w przypadku fotografowania miejsc publicznych (ulice, kamienice itp) problem polega na tym, że nigdy do końca nie wiadomo czy są one własnością miasta/gminy, czy osoby prywatnej. Teraz dalej - mam taką fotkę np teatru - wiadomo własność gminy, na terenie gminy itd. Czyli fotkę mogę zrobić - zresztą stojąc na chodniku tejże samej gminy ale czy tylko do prywatnej szuflady??? A jesłi bym miała chęć wydać kalendarz z takimi fotami to nie wolno? A jeśłi mam mieć na to pozwolenie to czyje? - Nie chodzi mi o pozwolenie na fotografowanie ale na publikację. Mam wrażenie, że wiele takich kwestii jest mocno w Polsce nieuregulowanych - wszak przez dziesięciolecia wszystko było wspólne. Rozterki mam całkiem serio. Aż jestem ciekawa jak by zareagowali urzędnicy w urzędzie miasta, gdybym zwróciła się z taka prośbą o pozwolenie na publikację - ale czy to jest własciwy adres?
TOKIN
Nie wiem na ile Polska rozni sie od USA w tej materii ale sytuacja tutaj wyglada tak:
- jezeli robisz zdjecie, na ktorym jest rozpoznawalna twarz jakiejkolwiek osoby to musisz miec jej zgode na publikacje (model release)
- nie musisz miec takiej zgody jezeli jest to publikacja dziennikarska z jakiegos publicznego wydarzenia (editorial)
- jezeli obiekt, ktory fotografujesz mozna jednoznacznie polaczyc z jakas osoba musisz miec zgode tej osoby na fotografowanie obiektu (property release)
- niektore obiekty maja specjalne zastrzezenia - jak np. nie mozesz wykorzystac zdjec wiezy Eiffela po zmroku bez specjalnego pozwolenia
- jak masz watpliwosci to zawsze lepiej sie zapytac niz sie wpakowac w tarapaty
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
Chodzi o to, że robiąc zdjęcia cudzej własności (nieruchomości) a następnie sprzedając je w celach zarobkowych (albumy, kalendarze itp.) możesz natknąć się na "opór" i protesty w/w.
OK, myslelem ze znalazles jakies uregulowania prawne i bylem ich ciekaw
Z wklejonego artykułu wynika, że własciwie mogłam się uprzeć i szopę dalej fotografować narażając się na wyjście męża/syna owej kobiety uzbrojonego w ...coś. Bez sensu - nie życzą sobie i jestem w stanie to zrozumieć...
TOKIN
Tutaj mamy dwa aspekty sprawy. Z jednej strony podstawa prawna zakazywania - w wiekszosci przypadkow nie ma takowej (przykladowa chalupa czy szopa). Z drugiej takt, przyzwoitosc czy zwykla uprzejmosc - wlasciciel nie zyczy sobie, to nie robie. Tu najlepszym rozwiazaniem jest spytac o zgode, z mojej praktyki wynika ze na 99,9% taka zgode uzyskasz a przy okazji dowiesz sie ploteczek o calej najblizszej okolicy .
O ile zawodowcy ktorzy MUSZA miec zdjecie (i maja odpowiedni tupet) moga podpierac sie pierwszym rozwiazaniem o tyle dla amatorow ktorzy jedynie CHCA miec zdjecie wystarczy drugie rozwiazanie
Co do obiektow ogolnie dostepnych i nieoznaczonych zakazem fotografowania to ja je fotografuje i jak tylko jest mozliwosc publikuje. W moim rozumieniu to ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA jest przypadkiem szczegolnym a nie przyzwolenie. na focenie. Wiec jak nie jest wyraznie zakazane (stosownymi przepisami i oznakowaniami) to jest dozwolone
Komentarz