X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Metus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 424

to jest ta karta? jeśli tak.. to dziwne za tą co kupiłem zapłaciłem dokładnie 2x tyle :/ wprawdzie kupowałem w sklepie w Brukseli a to e-bay.. i stad może ta różnica ?
    Ostatnio edytowany przez Metus; 2200.
    pozdrawiam
    Metus

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

ja mam na USB Planet WL-U357 dwie sztuki na dwoch laptopach obie od ~4mies., dzialaja bezproblemowo a ruter Linksys 8)
      Instagram

Komentarz

• mmsza
        Zablokowany
        • 2005
        • 514

Zamieszczone przez Metus
        http://cgi.benl.ebay.be/NEW-Wireless...QQcmdZViewItem
        to jest ta karta? jeśli tak.. to dziwne za tą co kupiłem zapłaciłem dokładnie 2x tyle :/ wprawdzie kupowałem w sklepie w Brukseli a to e-bay.. i stad może ta różnica ?
        Tak, dokładnie jadę na takiej.

Jednego PC mam na sztywno po LANie podłączony pod AP/modem/router Linksys. Laptop na powyższej PCMCIA a PC dzieciaków na Linksys USB. Wszystko śmiga aż miło.

Komentarz

• Tasma
          Bywalec
          • 2005
          • 133

Jesli korzysatsz z AP oddalonego od Ciebie o wiecej niz 10 m (albo dwie sciany) to niestety taka karte mozesz sobie wsadzic.
          Do Twoich zastosowan najlepsza bedzie jakakolwiek karta z zewnetrzna (!) antena lub najtanszy acces point, ktory polaczysz z laptopem skretka.
          Jeszcze jedno. Nie mozesz twierdzic ze laptop z wbudowanym wifi nie ma anteny. Antena jest (z reguly wokol lcd). Ma moc z reguly 2-5 db.
          A ta oddaj jak najszybciej (jak mozesz).
          Pozdrawiam
          Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Komentarz

• mmsza
            Zablokowany
            • 2005
            • 514

Zamieszczone przez Tasma
            Jesli korzysatsz z AP oddalonego od Ciebie o wiecej niz 10 m (albo dwie sciany) to niestety taka karte mozesz sobie wsadzic.
            G.... prawda. W sklepie, którym kupowałem też mi tak mówili.
            Mam maksymalne moce sygnałów (2 kondygnacje i kilka ścian działowych) :cool:

Komentarz

• Metus
              Początki nałogu
              • 2005
              • 424

Myślę, że odległość to ok 10m + 2 ściany. Podejrzewam, że AP ma sąsiad po przeciwnej stronie wąskiej uliczki.
              Prawdopodobnie pojadę osobiście po tego linksysa..
              ale..
              Tasma nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc
              "(...) ktory polaczysz z laptopem skretka "
              masz na myśli może przykładowo takie coś ?
              http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85514669 nie mówie o firmie jaka wykonała sprzęt.. raczej o rozwiązaniu.. ?
              pozdrawiam
              Metus

Komentarz

• Tasma
                Bywalec
                • 2005
                • 133

Zalezy to od rodzaju scian (moze byc regips, a moze byc gruby mur), zaklocen i wielu innych rzeczy. To co napisalem jest sporym uproszczeniem.
                Wskaznik mocy sygnalu tez nie jest adekwatny. Mozesz miec 100 % mocy i inna siec w poblizu na zblizonym kanale (czyli nie oddalonym dalej niz 3 kanaly w gore lub w dol) i transfer wynosi zero. Jesli jednakudaje Ci sie uzyskac 60-70% podawanej w specyfikacji szybkosci to tylko pogratulowac.
                Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Komentarz

• Tasma
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 133

Metus
                  To co znajduje sie pod linkiem to karta sieciowa na zlaczu USB. Proponowalem wlasnie taka albo acces point czyli cos takiego (na przyklad oczywiscie ):

i to wlasnie AP laczysz z komputerem skretka (karte oczywiscie przez USB). Jesli zdecydujesz sie na drugie rozwiazanie pamietaj ze musi on pracowac w trybie AP-client (niektore pracuja tylko jako AP !).
                  Zakup access pointa daje Ci wieksza swobode. Przykladowo najsilniejszy sygnal masz na parapecie. Tam tez kladziesz AP, a z komputerem laczysz go skretka (moze miec spokojnie kilkadziesiat metrow). Karta sieciowa USB w najlepszym przypadku zadziala na pieciometrowym przedluzaczu USB (czasami nawet to sie nie uda).

Komentarz

• Metus
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 424

Myślałem, że AP - ruter można postawić jedynie jeśli ma się kabelek z internetem.. czyli do domu mam doprowadzony internet, który podpinam do AP i ten mi rozdziela internet po domu. Widać moja wiedza nt sieci jest bardzo mała. Czyli aby wzmocnić sygnał dla karty PCMCIA mogę dokupić np AP czy też kupić AP i połączyć go kabelkiem z komputerem ?
                    pozdrawiam
                    Metus

Komentarz

• Tasma
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 133

Wtedy musisz miec dwa AP. Jednym AP (w trybie AP client) laczysz sie z dostawca internetu. Drugi (w trybie AP) podlaczasz do pierwszego skretka, konfigurujesz oczywiscie na innym kanale niz tamta siec zeby sie nie zaklocaly i do niego laczysz sie karta sieciowa.
                      Raczej nie nadaja sie do tego typowe routery wi-fi poniewaz nie maja one mozliwosci dolaczenia internetu przez wifi, a jedynie przez RJ (kablowo). Dodatkowo router nie bedzie pracowal w trybie AP client.
                      Jeszcze jedno. Istnieja Acces Pointy dzialajace w trybie repeater. W zalozeniu chodzi o to ze laczy sie on z innym AP jakby pracowal w trybie AP client a dziala rowniez jako AP (czyli mozna sie sie do niego podpiac). W sumie o to chodzi. Nigdy nie testowalem tego rozwiazania. IMO moze zadzialac pod warunkiem zastosowania urzadzen tej samej firmy co w Twoim przypadku, kiedy nawet nie wiesz do czego sie podpinasz pewnie nie zadziala.
                      Mam nadzieje ze zrozumiesz cos z tego belkotu.

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Zamieszczone przez mmsza
                        Jednego PC mam na sztywno po LANie podłączony pod AP/modem/router Linksys.
                        czego używasz (jakiego modelu) i jakiej anteny jako tego AP/modem/router Linksys, jeżeli mozna wiedzieć?
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

Zamieszczone przez Metus
                          Niestety.. Karta co chwilę traci połączenie. Sygnał odbierany jest słabiutki a transfer skacze od 5Mbps do max 11Mbps. (...)

Sprawdziłem jak jest w tym samym momencie na 2 laptopie z wbudowaną kartą WIFI i jest nieźle. Transfer trzyma się na poziome 18Mbps czasem ale rzadko spada do 11Mbps.
                          to podłącz tego pierwszego laptopa po kablu do drugiego :wink:
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• mmsza
                            Zablokowany
                            • 2005
                            • 514

Zamieszczone przez mxw
                            czego używasz (jakiego modelu) i jakiej anteny jako tego AP/modem/router Linksys, jeżeli mozna wiedzieć?
                            WAG54GS

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

Zamieszczone przez mmsza
                              WAG54GS
                              dzięki, ja używam i chwalę WRT54G (bez DSL), ale szukam nowego do drugiej lokalizacji i myślałem o WAG354G albo właśnie o WAG54GS.

mam prośbę, czy możesz powiedzieć, czy:
                              1. można w nim wyłączyć wi-fi, gdy nie jest używane?
                              2. czy można go - w miarę prosto - powiesić na ścianie?
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

• muflon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 6763

A ja mam D-Linka DSL-G604T i sobie nie chwalę i nie polecam
                                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...