X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek_Z
    Administrator
    • 2005
    • 2694

Filtr AA i wpływ na ostrość i detal

Wątek wydzielony z "Co nowego nas czeka u Canona".
    Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4832

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez Dominik_z_Polski
    Za duzy obiektyw jak na taki statyw. Dlatego ja do swojego tamrona 150-600 g2 kupilem 1,5 kg statyw. Ciężko nosić go w plecaku, ale przynajmniej mam pewnosc że obiektyw nie przeważy
    Właśnie potrzebuję się przymierzyć do tego obiektywu Tamron 150-600 G2, ale nie mam jak tego zrobić, bo znajomi i sklepy w okolicy nie mają. A pooglądałem trochę zdjęć testowych na imaging-resource.com zrobionych na Nikonach D800 i D500 i po początkowym stwierdzeniu, że na APS-C to strasznie mydli, musiałem zmienić zdanie, gdy przysiadłem do samodzielnej obróbki tych plików, bo zamieścili tam kompletnie nieostrzone zdjęcia prosto z aparatów, albo partacko obrobione w ACR. Okazało się, że da się otrzymać bardzo ładne obrazki z drobnymi detalami, ale diabeł siedzi w szczególe: oba Nikony nie mają filtra AA, natomiast praktycznie wszystkie Canony go mają i to dramatycznie zmniejsza rozdzielczość obrazu, generuje szumy ciężkie lub niemożliwe do usunięcia, i cholernie ogranicza możliwość obróbki zdjęcia. Obawiam się więc żałosnych rezultatów na 80D, zupełnie nieprzystających do tego, co się da uzyskać na D500.
    Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025. Powód: skopiowałem i wydzieliłem w nowym wątku o filtrze AA.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cauchy
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2595

Zamieszczone przez atsf
      Nikony nie mają filtra AA, natomiast praktycznie wszystkie Canony go mają i to dramatycznie zmniejsza rozdzielczość obrazu, generuje szumy ciężkie lub niemożliwe do usunięcia, i cholernie ogranicza możliwość obróbki zdjęcia
      a potem przychodzi młodzież, czyta te bzdury i sobie myśli jakie te Canony są do kitu
      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
      Flickr | YT

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4832

Zamieszczone przez cauchy
        a potem przychodzi młodzież, czyta te bzdury i sobie myśli jakie te Canony są do kitu
        No i bardzo dobrze! Niech się młodzież uczy podstaw. Różnica w rozdzielczości matryc z filtrem AA i bez niego jest oczywista i zawsze jest podkreślana w testach aparatów na optyczne.pl. Ale tu nie chodzi o samą rozdzielczość- tu chodzi o wygląd zdjęć na monitorze, zwłaszcza w widokach 100%. Przy wydrukach może to być nieistotne, bo papier wszystko przyjmie i nie ogląda się na nim szczegółów w takim powiększeniu. A my głównie korzystamy z monitorów, a drukujemy mało, albo nic. Szczegóły na matrycach bez filtra AA są drobniejsze i subtelniejsze, po prostu ładniejsze, i tu służę przykładami, jak ktoś chce je zobaczyć. Mi wyszło, że ostre zdjęcie zrobione ostrym obiektywem na C 80D może wyglądać gorzej, niż zdjęcie zrobione obiektywem mniej ostrym na D500, ale to jest subiektywne odczucie. Inaczej wyglądają też efekty wyostrzania, a zwłaszcza przeostrzenia zdjęcia- zdjęcia z matryc z filtrem AA są bardziej podatne na przeostrzenie i dają brzydkie artefakty. Ciekawi mnie więc, czy na korpusie C 80D jestem w stanie wyciągnąć z T 150-600 G2 coś takiego:

Po lewej plik nie wyostrzony z D500, T 150-600 @ 600 mm, a po prawej ten sam wyostrzony

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 2022-02-07_221839.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,01 MB
ID: 2086604

Zdjęcie pochodzi z imaging-resource.com
        Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Mamrot
          Bywalec
          • 2012
          • 206

Zamieszczone przez atsf
          oba Nikony nie mają filtra AA,...
          Nikon D800 ma filtr AA, D800E nie ma.

Komentarz

• atsf
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4832

Zamieszczone przez Mamrot
            Nikon D800 ma filtr AA, D800E nie ma.
            Słusznie. Nie dopatrzyłem, ale te testy były wykonane właśnie na D800E i na D500- oba bez filtra AA. W międzyczasie trafiłem stronę jakiegoś gościa robiącego tym Tamronem na C 80D i C 90D. O ile obiekt jest b. duży w kadrze, to jeszcze jest jako-tako, ale jak mały i jeszcze coś nie przyszytmuje, to detali ni chu-chu, i ptaszory wyglądają jak z gliny ulepione.

Komentarz

• solti
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1090

Zamieszczone przez atsf
              Mi wyszło, że ostre zdjęcie zrobione ostrym obiektywem na C 80D
              Błędne założenie na samym początku! Ten obiektyw nie jest ostry, tylko po prostu mydlany. Jeśli chciałbyś uzyskać efekty, jak w twoim przykładzie, to znaczy, że u siebie masz gorzej. A to już musi wyglądać bardzo słabo.
              Zamieszczone przez atsf
              Szczegóły na matrycach bez filtra AA są drobniejsze i subtelniejsze, po prostu ładniejsze, i tu służę przykładami
              Na pewno filtr AA ma jakiś wpływ, ale nie taki, jak próbujesz udowodnić na swoim przykładzie.
              Zamieszczone przez atsf
              Ciekawi mnie więc, czy na korpusie C 80D jestem w stanie wyciągnąć z T 150-600 G2 coś takiego
              Myślę, że z dobrym szkłem jesteś w stanie wyciągnąć dużo, dużo więcej. Czy z Tamronem? Wszystko zależy od egzemplarza. Jeśli nie da się lepiej, niż na tym przykładzie, to dla mnie takie tele jest bezużyteczne.
              Czyżby 100-400 Canona aż tak mnie rozpaskudziło?
              Zamieszczone przez atsf
              No i bardzo dobrze! Niech się młodzież uczy podstaw.
              OK, byle nie od takich
              Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
              galeria na forum Canon-board
              galeria na stronie lotnictwo.net.pl
              galeria.solti.pl

Komentarz

• szwayko
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2076

Zamieszczone przez atsf
                No i bardzo dobrze! Niech się młodzież uczy podstaw. Różnica w rozdzielczości matryc z filtrem AA i bez niego jest oczywista ...
                Tak tez kiedys myślałem. Jest róznica ale czasem mora zjada ten zysk rozdzielczości. Na tych porównaniach nie widać tych zysków.

Myślę że przez filmowców te filtry AA są utrzymywane nadal.
                frickr FB
                www.szwajkowski.pl

Komentarz

• atsf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4832

Zdjęcia z mojego zestawu C 80D + T 100-400. Dwa skrajne przy 400 mm, środkowe przy 300 mm. Wycinki 100%

Nazwa: Canon_80D_T-100-400.jpg
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 1,39 MB
ID: 2086608

Zdjęcia z Pentaxa KP. Lewe i środkowe z obiektywu Sigma 4/100-300, prawe z obiektywu Sigma 50-500 przy 500 mm. Wycinki 100%

Nazwa: Pentax_KP.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,18 MB
ID: 2086609

Abstrahując od motywu, obiektywu, ogniskowej, oświetlenia i motywu, które są różne, to sama prezentacja obiektu mz wygląda inaczej na matrycach z filtrem AA, a inaczej bez niego, co się szczególnie uwidacznia w separacji drobnych detali jak włoski koło dziobów. Nie jestem przekonany, a sprawdzić nie mam jak, czy mój Canon byłby taką separację uzyskać z innym obiektywem, czyli ostrzejszym od T 100-400. U mnie te drobne detale się zlewają i kładę to na karb filtra AA, który przy niskim kontraście zlewa te detale w ciapkowate plamy. W pozostałych partiach upierzenia detal u Canona wygląda na pogrubiony i pomimo tego, że jest ostry i wyrazisty, to nie jest tak subtelny, jak u Pentaxa.

Natomiast w poprzednim przykładzie jako taka jakość obrazka po wyostrzeniu z T 150-600 przypisuję właśnie brakowi filtra AA w N D500. Pliki z tego aparatu i obiektywu wyglądają świetnie po zmniejszeniu ich do 70-50%, ale czy po to się kupuje ogniskową 600 mm, żeby z niej robić 420 mm, albo 300 mm? Na 300 mm zdjęcia z T 100-400 są świetnej jakości, ale dalej separacja tego, co wyżej podałem, pozostawia wiele do życzenia, a to już przypisuję AA.

Jeżeli w ogóle myślę o T 150-600 G2 to ze względu na ponoć lepszy AF i IS od obiektywu, który mam, bo mój z kolei daje mi drastycznie małą powtarzalność dobrych wyników pomimo znacznego potencjału, jaki posiada.

Komentarz

• RobertON
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2190

Kluczem jest "jakość obrazka po wyostrzeniu". Wiadomo, że wstępne ostrzenie potrzebne, większe lub mniejsze, gdy jest AA.

Ale szukanie detali i włosków, toż to foto-masochizm. Zdjęcie do obróbki ma być ostre, ale bez przeginania.

Dobrze obrobiona fotografia ze zdjęcia nie powinna być przeostrzona. Twoje przykłady, może Cię irytują, ale patrz na całe zdjęcia !

Jak oglądasz ładną dziewczynę, to nie zachwycasz się jej super paznokciami, ale patrzysz na nią całą. Ja przynajmniej tak spoglądam.

To wyostrzanie, to w wielkiej części degradacja ładnego całego obrazka, a zaraz po tym napędzanie rynku - bo tamten (jakiś) ostrzejszy, i co z tego jak gó...na fotografia po tych całych obróbkach.

Ale to moje zdanie, może zbyt konserwatywne.
                    Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                    https://500px.com/robowert26

Komentarz

• zdebik
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 4065

Był DR, AF, filtry a Canon dalej jest liderem...
                      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4832

Zamieszczone przez RobertON
                        Kluczem jest "jakość obrazka po wyostrzeniu". Wiadomo, że wstępne ostrzenie potrzebne, większe lub mniejsze, gdy jest AA.

Ale szukanie detali i włosków, toż to foto-masochizm. Zdjęcie do obróbki ma być ostre, ale bez przeginania.

Dobrze obrobiona fotografia ze zdjęcia nie powinna być przeostrzona. Twoje przykłady, może Cię irytują, ale patrz na całe zdjęcia !

Jak oglądasz ładną dziewczynę, to nie zachwycasz się jej super paznokciami, ale patrzysz na nią całą. Ja przynajmniej tak spoglądam.

To wyostrzanie, to w wielkiej części degradacja ładnego całego obrazka, a zaraz po tym napędzanie rynku - bo tamten (jakiś) ostrzejszy, i co z tego jak gó...na fotografia po tych całych obróbkach.

Ale to moje zdanie, może zbyt konserwatywne.
                        W tej dziedzinie fotografii, którą uprawiam, prezentacja obrazu w stuprocentowym wycinku to jest coś normalnego i pożądanego, bo ogniskowej nigdy dość. Niewiele uzyskuję obrazów większych od rozdzielczości monitora, więc prezentacja detali ma duże znaczenie. To nie są fotografie z pełnego kadru większego 4x od monitora. Dlatego tez mnie wkurzają prezentacje zdjęć nie wiadomo, czy przyciętych, czy zmniejszonych do rozmiaru np. 1280 pikseli, a wykonanych sprzętem za 50k PLN, bo dla mnie kompletnie nic z nich nie wynika, czy te pieniądze były by dobrze wydane. W formacie 1280 pikseli to ja też z byle gówna bat ukręcę.

Komentarz

• RobertON
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2190

Zamieszczone przez atsf
                          W tej dziedzinie fotografii, którą uprawiam, prezentacja obrazu w stuprocentowym wycinku to jest coś normalnego i pożądanego, bo ogniskowej nigdy dość.
                          Każdy za czymś podąża, ale może się warto zastanowić gdzie jest jakaś granica, może Twoja, może moja.

Czy 50k PLN wystarczy ?

Będziesz bardziej zadowolony ze Swoich fotografii, kto je będzie oglądał tak jak Ty?

Będziesz bardziej podziwiany, czy poirytowany, że pomimo horrendalnych wydatków poprawiłeś "jakość-ostrość" o kilka procent.

--- Kolejny post ---

Tak spoglądam z pewnego dystansu na technologiczną pogoń, która bardzo słabo przekłada się na jakość, rozumianą jako chęć zatrzymania oka na czymś tego wartym.

Ale to już dywagacja nie w wątku spekulacyjnym.

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4832

Zamieszczone przez RobertON
                            Każdy za czymś podąża, ale może się warto zastanowić gdzie jest jakaś granica, może Twoja, może moja.

Czy 50k PLN wystarczy ?

Będziesz bardziej zadowolony ze Swoich fotografii, kto je będzie oglądał tak jak Ty?

Będziesz bardziej podziwiany, czy poirytowany, że pomimo horrendalnych wydatków poprawiłeś "jakość-ostrość" o kilka procent.

--- Kolejny post ---

Tak spoglądam z pewnego dystansu na technologiczną pogoń, która bardzo słabo przekłada się na jakość, rozumianą jako chęć zatrzymania oka na czymś tego wartym.

Ale to już dywagacja nie w wątku spekulacyjnym.
                            To jest forum, które poświęcone jest głównie sprzętowi, czyli temu, co ten sprzęt umożliwia w kwestiach czysto technicznych, a nie fotografii jako takiej, czyli nie chodzi tu o sztukę, ani o rzemiosło, ani o czyjkolwiek gust w kwestii obrazu jako takiego. Fora, gdzie zacięcie dyskutuje się o zdjęciach rozpatrując je w kategoriach artystycznych, czy dokumentalnych, to zupełnie inny obszar.

Ja właśnie nie chcę ani wydawać majątku na sprzęt, ani ponosić trudów całej logistyki związanej z zawodowym uprawianiem tej dziedziny fotografii. Mnie interesują ekonomiczne rozwiązania oferujące przyzwoitą jakość finalnych zdjęć wykonywanych jak najmniejszym wysiłkiem wszelkiego rodzaju. Dlatego nie pytam nikogo o obiektywy 4/500, ani o gimbale Wimberley, czy statywy Gitzo, lecz o sprzęt bardziej budżetowy. Nawet to, co mam, dostaje skrzydeł, gdy używam statywu lub siedzę w czatowni (co mi się zdarza raz na 2 lata), a ponieważ 99,99% zdjęć robię z ręki, to chcę mieć "uskrzydlony" sprzęt w dolnej granicy kosztów, a nie w górnej.

Komentarz

• RobertON
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2190

Zamieszczone przez atsf
                              Mnie interesują ekonomiczne rozwiązania oferujące przyzwoitą jakość finalnych zdjęć wykonywanych jak najmniejszym wysiłkiem wszelkiego rodzaju.
                              I tego właśnie Ci serdecznie życzę. Obyś tylko nie przesadził w obróbką, bo przeostrzone fotografie nie są wcale miłe w odbiorze.

Moim zdaniem, nie można zupełnie oderwać "sprzętu" od efektów - czyli fotografii. Chociaż to jest forum głównie sprzętowe.

Bo po co fotografować byle jaki "badyl", tylko dlatego, że będzie subiektywnie lepiej sfotografowany, może ostrzejszy.
                              Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.

Komentarz

Pracuję...