X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny).... CD..

Ciąg dalszy epopei .
    Podobno ma być body 100 Mpx - kicha - nowe smarkfony więcej mają
    No i mają być "nowe" obiektywy RF-S:
    Rumored RF-S Lenses
    Canon RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM (18mm-88mm equivalent)
    Canon RF-S 16-55mm f/2.8 IS USM (25mm-88mm equivalent)
    Canon RF-S 22mm f/2 STM (35mm equivalent)
    Canon RF-S 32mm f/1.4 STM (50mm equivalent)
    Canon RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM (88mm – 400mm equivalent)
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny).... CD..

Informacje o uśmierceniu serii M wydają się przedwczesne:

Uśmiercono M6 mark II i nie zapowiedziano następcy na tym poziomie ergonomii i matrycy. I w zasadzie tyle.
    Losy M są o tyle ważne, że niezależni producenci sączą szkiełka EF-M i lepiej ich nie demotywować.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• robcio
      Początki nałogu
      • 2020
      • 397

Zamieszczone przez marfot
      Informacje o uśmierceniu serii M wydają się przedwczesne:

Uśmiercono M6 mark II i nie zapowiedziano następcy na tym poziomie ergonomii i matrycy. I w zasadzie tyle.
      Losy M są o tyle ważne, że niezależni producenci sączą szkiełka EF-M i lepiej ich nie demotywować.
      Myśle, że akurat pod względem komunikacji z rynkiem na temat zakończenia produkcji czy końcu dostępności pewnych modeli obiektywów / aparatów Canon jest na poziomie.
      Miały zniknąć obiektywy to poszło info, zakończyli produkcje M6 II poszło info.
      Dlaczego z całym systemem M miałoby być inaczej.
      Myślę, że to minimalizacja ryzyka biznesowego, jeśli kluczowe dla producenta rynki zaakceptują, że jest RF-S i zaczną się przesiadać albo go kupować bo jest bardziej na ten moment perspektywiczny, to wtedy stopniowo będzie wycofanie z produkcji EF-M.
      Popatrzcie jak było z lustrzankami, nikt z dnia na dzień nie zaprzestał produkcji dslr i obiektywów do nich, ale komunikacja z rynkiem była w miarę jasna: następnych modeli lustrzanek nie będzie i nowych szkieł w bagnecie EF też nie, a produkcja już pokazanych będzie stopniowo wygaszana.
      Ostatnio edytowany przez robcio; 65394.

Komentarz

• atsf
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4832

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Ciąg dalszy epopei .
        Podobno ma być body 100 Mpx - kicha - nowe smarkfony więcej mają
        No i mają być "nowe" obiektywy RF-S:
        Rumored RF-S Lenses
        Canon RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM (18mm-88mm equivalent)
        Canon RF-S 16-55mm f/2.8 IS USM (25mm-88mm equivalent)
        Canon RF-S 22mm f/2 STM (35mm equivalent)
        Canon RF-S 32mm f/1.4 STM (50mm equivalent)
        Canon RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM (88mm – 400mm equivalent)
        RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM? To jakiś ponury żart. Obiektyw do DSLR APS-C miał światło 4-5,6.
        16-55mm f/2.8 IS USM? Znowu donica na babkę wielkanocną?
        11-55mm f/4-4.5 IS STM? To może być przebój, o ile nie okaże się optyczną katastrofą.
        Resztę znamy.

A tak w ogóle to Canon sobie leci w kulki, bo podp...la optykę z serii M zamiast zrobić do niej konkretny korpus. Co to za oszczędność robić nowy korpus i zmieniać opakowanie kilku starych obiektywów, zamiast je klepać bez zmian?
        Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• robcio
          Początki nałogu
          • 2020
          • 397

Nie ma zapowiedzi obiektywów, nie ma obiektywów źle… są zapowiedzi albo pojawiają się obiektywy też źle…

100-500 też na długim końcu jest f7.1 i co… i przez wielu użytkowników uważany jest za bardzo udaną konstrukcje.
          Kto chce jaśniej też może sięgnąć do kieszeni głębiej i kupić co tam potrzebuje…

Obiektywy były jaśniejsze bo przy f8 lustrzanki delikatnie rzecz ujmując miały wydatne ograniczenia w automatycznym ostrzeniu, teraz te ograniczenia znacznie przesunięto.

Co to za oszczędność hmm to byś musiał z kierownictwem Canona pogadać ale patrząc na raporty kwartalne/roczne działu foto to chyba wiedzą co robią i gdzie właśnie te oszczędności znaleźć :-)

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4568

Szkło RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM wydaje się niewykonalne. Coś ktoś przekręcił, patentu takiego póki co chyba nie ma. 11-25 to już będzie kloc. Chyba, że do poważniejszego R7 taki pasuje.
            Nie skorzystanie z genialnej konstrukcji M32/1.4 w systemie R byłoby głupotą.
            Ten RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM to raczej bardzo kompaktowa konstrukcja, stąd ciemnica. Oczywiste, że nie ma sensu robienie wielkiego zooma tele pod APS-C.

Silenie się na małe gabaryty niektórych szkieł RF-S sugeruje, że będzie presja na skłonienie klienteli systemu M, która ma też R (ja na ten przykład ) do "ujednolicenia" bagnetów. Jakoś tego nie widzę. Mam w M wszystko oprócz jasnego tele a M6II to rewelacja - obsługa malutkiego body dla mnie idealna. Wstyd z chodzenia z ohydną, durną lunetką przypiętą do korpusu już przetrawiłem.
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4832

Szkło RF-S 11-55mm f/4-4.5 IS STM wydaje się niewykonalne. Coś ktoś przekręcił, patentu takiego póki co chyba nie ma. 11-25 to już będzie kloc. Chyba, że do poważniejszego R7 taki pasuje.
              Nie skorzystanie z genialnej konstrukcji M32/1.4 w systemie R byłoby głupotą.
              Ten RF-S 55-250mm f/4.5-7.1 IS STM to raczej bardzo kompaktowa konstrukcja, stąd ciemnica. Oczywiste, że nie ma sensu robienie wielkiego zooma tele pod APS-C.

Silenie się na małe gabaryty niektórych szkieł RF-S sugeruje, że będzie presja na skłonienie klienteli systemu M, która ma też R (ja na ten przykład ) do "ujednolicenia" bagnetów. Jakoś tego nie widzę. Mam w M wszystko oprócz jasnego tele a M6II to rewelacja - obsługa malutkiego body dla mnie idealna. Wstyd z chodzenia z ohydną, durną lunetką przypiętą do korpusu już przetrawiłem.
              A jak tam AF w tym M6 Mk II? Spodziewasz się, że R7 i R10 będą miały lepszy? Bo jeżeli matryca z R7 ma być ta sama, co z M6 II, i AF ten sam lub bardzo podobnie działający, to może trzeba odpłakać ergonomię i nastawiać się na sprzęt starszy, ale tańszy, nawet z drugiej ręki.
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4568

Zamieszczone przez atsf
                A jak tam AF w tym M6 Mk II? Spodziewasz się, że R7 i R10 będą miały lepszy? Bo jeżeli matryca z R7 ma być ta sama, co z M6 II, i AF ten sam lub bardzo podobnie działający, to może trzeba odpłakać ergonomię i nastawiać się na sprzęt starszy, ale tańszy, nawet z drugiej ręki.
                AF w M6II jest praktyczny i sprawny ale to jest generacja na poziomie R. Moje wymagania codzienne zaspokoi ale zwierzęta w ruchu to inny poziom.
                To co prezentują R7 i R10 to wygląda na wysoką ligę, mocno sprofilowaną na szybkość. Śledzenie oka zwierząt, samochody, to nowości przetestowane w R5 i R6. Faktycznie działają i pierwsze opinie są entuzjastyczne.
                Matryca 32 MPx jest "stara" ale nowy procek jest ewidentnie wydajny i można było sporo z niej wycisnąć.

Są natomiast głosy, że w R7 i R10 jest "ten sam" AF a to by bardzo nobilitowało R10.
                Jak może być ten sam AF z różnymi matrycami, różnej generacji to już tajemnica testerów .
                Nawet parametry na papierze obu AF są różne.
                Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Jak należało się spodziewać M robi całkiem niezłą sprzedaż więc uśmiercanie ich byłoby bez sensu.
                  Zamieszczone przez canonwatch
                  The EOS M Series accounts for about 30% of Canon’s total camera sales. By the way, EOS R is about 20% and digital SLR is about 40%
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

No to zostały jeszcze do podsumowania tylko drukarki i lornetki

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3608

Są natomiast głosy, że w R7 i R10 jest "ten sam" AF a to by bardzo nobilitowało R10.
                      Jak może być ten sam AF z różnymi matrycami, różnej generacji to już tajemnica testerów .
                      Nawet parametry na papierze obu AF są różne.
                      Jest ten sam jeśli chodzi o funkcjonalność (np. możliwość inicjowania śledzenia w dowolnym trybie AF), interfejs użytkownika i użyte algorytmy. Co więcej jest ten sam co w R3. O generację "do przodu" względem R6/R5 (może dostaną go w kolejnym firmware?).
                      Teoretycznie AF w R3 powinien działać najsprawniej (matryca "stacked"), ale na razie nie widzę wielkiej różnicy względem R7.
                      Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4568

Zamieszczone przez jotes25
                        Jest ten sam jeśli chodzi o funkcjonalność (np. możliwość inicjowania śledzenia w dowolnym trybie AF), interfejs użytkownika i użyte algorytmy. Co więcej jest ten sam co w R3. O generację "do przodu" względem R6/R5 (może dostaną go w kolejnym firmware?).
                        Teoretycznie AF w R3 powinien działać najsprawniej (matryca "stacked"), ale na razie nie widzę wielkiej różnicy względem R7.
                        Nie bardzo wierzyłem w ten AF "z R3" ale widzę sporo opinii, że tak jest. To R7 wydaje się być sprawne i niezbyt drogie. Jako następca 7DII może i obleci. Potentat medialny ma wywalone na APS-C i o ile w przypadku premiery body FF dostaje histerii (płonące R5) to tu może być cisza i to body zwyczajnie się gładko przyjmie.
                        Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2595

"Patenty na nowe zoomy z bagnetem RF
                          Brytyjski serwis Northlight Images dotarł do patentów przedstawiających dwa nowe obiektywy zmiennoogniskowe z mocowaniem Canon RF. Pierwszy z nich to ultraszerokokątny instrument o parametrach 11-24 mm f/4"

ech, pewnie będzie turbodrogi
                          a mi by wystarczył tańszy, nie-L, z f5.6 i byłbym super szczęśliwy
                          EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                          Flickr | YT

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4832

Zamieszczone przez cauchy
                            "Patenty na nowe zoomy z bagnetem RF
                            Brytyjski serwis Northlight Images dotarł do patentów przedstawiających dwa nowe obiektywy zmiennoogniskowe z mocowaniem Canon RF. Pierwszy z nich to ultraszerokokątny instrument o parametrach 11-24 mm f/4"

ech, pewnie będzie turbodrogi
                            a mi by wystarczył tańszy, nie-L, z f5.6 i byłbym super szczęśliwy
                            Jeżeli to ma być obiektyw 4/11-24 mm, to zakładam, że on będzie RF-S. Musi Canon wyśledził, że SONY wypuści 4/10-20 mm, i daje obiektyw z dłuższą ogniskową, co się akurat przydaje częściej, niż ekstremalnie szerokie kąty.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez atsf
                              Jeżeli to ma być obiektyw 4/11-24 mm, to zakładam, że on będzie RF-S. Musi Canon wyśledził, że SONY wypuści 4/10-20 mm, i daje obiektyw z dłuższą ogniskową, co się akurat przydaje częściej, niż ekstremalnie szerokie kąty.
                              To ma być obiektyw FF.
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...