X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

satriani, wiec wlasnie należy porównywać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• satriani
      Początki nałogu
      • 2004
      • 443

No dobra, to moim zdaniem dzisiejsze powłoki na cd-r o wartości np 1 pln są o wiele trwalsze niż cd-r 6 letnich, które kosztowały 30 pln. I ich trwałość chociaż deklarowana przez producentów na 50-70 lat niech wynosi 10-15 lat to i tak jest zarąbiście dużo. Za jakieś 10 lat będziemy pewnie nagrywać foty na blu-ray diskach 10 generacji albo na kawałku przezroczystego plastyku.

Moje zdanie - nagrywać foty na cd-r markowej firmy z niższymi prędkościami np.16-32 x
      Oczywiście to moja subiektywna opinia i dobrze się z nią czuję , ale chętnie wysłucham innych głosów w tej dyskusji.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Fajnie, ale teraz pomyśl, że musisz przenieść 500 albo i 5000 cdków na te pink-raje czy cokolwiek... Brrr. Chyba, że zrobią czytnik neutrinowy, który od razu czyta cała paczkę płyt...

[ Dodano: 05-10-04, 10:41 ]
        Czy ktoś ma doświadczenie dot. kupowania płyt na allegro? Zawsze brałem normalnie w sklepie (z wyjątkiem lekko kiepskawych DVD). Nie są to płyty podejrzanej jakości?
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• satriani
          Początki nałogu
          • 2004
          • 443

Tomuś! ale się romarzyłeś

Komentarz

• sal
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1071

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
            Czy ktoś ma doświadczenie dot. kupowania płyt na allegro? Zawsze brałem normalnie w sklepie (z wyjątkiem lekko kiepskawych DVD). Nie są to płyty podejrzanej jakości?
            Zależy. Moi znajomi robią tak, że kupują najpierw 2-3 sztuki i sprawdzają im ID i ogólnie jakość płyty. Jak jest ok, to biorą więcej. Co do ID płyt, to polecają wszystko co wychodzi z MCC (Mitsubishi Corporation).
            Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

A może jakieś linki do zaufanych sprzedawców w takim razie?

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                A może jakieś linki do zaufanych sprzedawców w takim razie?
                [OT] Hej, Tomek, coś zdjęcie na avatarze masz lekko niezgodne z sygnaturką
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Eee, na sygnaturce nie widać, co to za sprzęt Wygląda jak 650... Tylko ten grip. Kompromitacja...

Komentarz

• Lehoo

Witam
                    To jak jest z tym ID ? Jak poznać czy płyta nie jest fałszywką?
                    A odnośnie płyt, to do Mitsubishi juz się dawno przekonałem i się tego trzymam. Pierwsza płyta Verbatim z 1997 roku piknie sie czyta, a np. basf ... szkoda gadać, mieli,mieli i nic
                    Verbatim,Sony,TDK i nic więcej, żadne płyty pakowane po milion :wink: sztuk, w te to juz ogóle nie wierzę.

Pozdrawiam
                    lehoo

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Różne programy (np. Kprobe) wyświetlają ID wytwórni, która tłoczyła płytę. A fabryki są lepsze i gorsze. Jakość nagrania można też tym softem sprawdzić.

Komentarz

• MagdaS
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 132

Wiem, wiem odkopuję niezły staroć, ale chyba lepsze to niż zakładanie nowych wątków o tych samych tematach.

Było już napisane sporo o tym na czym archiwizować - dobre nośniki DVD bąź CD, najlepiej ze 2 kopie i co kilka lat sprzawdzania i przegrywanie.

Ale zastanawiam się jak archiwizujecie zdjęcia, które obrabiacie? Pytam ponieważ do tej pory miałam kompakta więć robiłam katalogi data-wydarzenia (np 2008-01-30-imieniny cioci) i tam wrzucałam wszystkie zdjęcia. Nie obrabiane po psostu jpgi od razu z aparatu.

Teraz mam 40d i zastanawiam się jak to mądrze zrobić i sie nie pogubić czy jesli robicie RAWY to obrabiacie je i archiwizujecie juz tylko jpg czy też archiwizujecie zarówno oryginalnego RAWA jak i JPG z niego? To samo pytanie odnosnie jpgów które obrabiacie zapisujecie dwie wersje tą bez obróbki i tą juz po?

Ciekawa jestem również jak rozwiązujecie to w praktyce czy np na jednych płytach sa oryginały na innych zdjecia obrobione dopokazywania czy też po prostu w danym katalogu robicie osobne foldery? Ale w takim razie czy każde archwizowane zdjęcie poddajecje jakiejs obróbce ? Wtedy na plytach wyszloby 2razy wiecej zdjęć...

Wiem, że pytań dużo ale mam zamiar na nowo poprzegrywać i posegregowac wszystkie zdjęcia i nie mam jeszcze koncowej wizji jak sie za to zabrać.. Będe wdzięćzna, za pomoc - z gory dziekuje
                        40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Komentarz

• Garnett
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 79

2 dyski 2,5 cala i trzecia kopia na dysku 3,5 cala który jest w innym mieszkaniu ( nauczony doswiadczeniem po wlamaniu mam jedna kopie w innym miejscu ) archiwizuje i RAW ( dowod wlasnosci zdjecia ) i JPG w jednym katalogu np " skoki konne....data a w srodku 2 katalogi RAW i JPG.
                          Mam nadzieje ze pomogłem.
                          Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
                          ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Komentarz

• C80
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 855

Ja mam zewnętrzny serwer NAS podpięty przez ruter do stacjonarnego i laptopa. A w NASie dwa dyski Barracuda 500GB z RAIDzie 1. Kiedyś zrobię selekcję i wywalę co niepotrzebne, a resztę wypalę (jak odpowiednio długo zaczekam to może na BlueRay).
                            [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Patryk_mirek
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 235

U mnie archiwizacja wygląda następująco:
                              Nie mam nagrywarki dvd (tylko napęd combo) więc: karta w czytnik odpalam irfran view i oglądam jakieś mniejsze przetworzone obrazki. Następnie usuwam z karty pamięci te tragiczne (nieostre/rozmazane/ze sporymi bledami ustawienia ekspozycji) interesujące mnie pliki obrabiam i czasem jeśli jest ich więcej dorzucam do karty.
                              Następnie udaję się do kogoś kto ma nagrywarkę i nagrywam DWIE kopie -jedną szybko gdzieś chowam/zlecam ukrycie przede mną a drugą biorę ze sobą.
                              Co do płyt to nie zwracałem uwagi na to z jakiej fabryki są (ale chyba zacznę)
                              Za czasów kiedy intensywnie używałem nagrywarki CD przetestowałem różne płyty i najbardziej przypadły mi płyty BASF. Po jakimś czasie niestety te płyty zniknęły (a dokładniej to chyba pojawiły się pod nazwą emtec) i może to była chwilowo kiepska seria ale było trochę z nimi problemów i powoli straciłem do nich zaufanie. Później po długich poszukiwaniach trafiłem TDK w kolorze "ni to zielony ni to niebieski" którymi byłem wprost zachwycony - dotychczas chyba wszystkie działają (esperanza/platinum/etc albo szybko się psuły albo robiły problemy przy nagrywaniu, rysowały albo wierzchnia warstwa odpadała).
                              Co zaś się tyczy DVD to "z przyzwyczajenia" też tdk (w kolorze bardziej ciemnoniebieskim)
                              C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Memoriz
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 188

Ja foty trzymam na zewnętrznym dysku, w .TIF. Tylko zdjęcia wybrane i starannie poselekcjonowane. Niechce mi się męczyć z nagrywaniem płyt, wpinam poprostu USB i mam dostęp do dowolnego zbioru. Metoda jest dobra dla domowego użytkownika, w jakimś studio trzeba rozważyć lepszy sposób archiwizacji.

Fajnym rozwiązaniem poza backupem kolekcji, byłoby TM -
                                "Jedno kliknięcie wystarczy, by przywrócić system do stanu z wybranego dnia i odtworzyć pliki za pomocą mechanizmu Time Machine dostępnego w systemie Mac OS "
                                .

Komentarz

Pracuję...