X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Raff
    Uzależniony
    • 2005
    • 778

Ja piernicze!! Trafić na takiego nieprzyjemna rzecz. Ale nie brakuje takich klientów/ludzi, nie tylko na Allegro. Jeśli mu posłałeś używany obiektyw w dobrym stanie to niech się buja z takimi argumentami. Nie powinieneś się godzić na zwrot i tyle. A jak chcesz gościa spławić po dobroci niech, jak było mówione, wyśle za pobraniem i po robocie.

Komentarz

• pazurek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1294

Dlatego tez dobrze jest na aukcji napisac jasno i wyraznie jak wyglada sprawa ewentualnego zwrotu. Przy zakupie przez internet trzeba dac klientowi mozliwosc sprawdzenia sprzetu (w koncu zamawia zaledwie na podstawie opisu i zdjecia, ktore moga sie "roznie" miec do rzeczywistosci) i kilka dni na ewentualne odstapienie od umowy.

Cos na przyklad w stylu:

ZWROT TOWARU
      1.Zgodnie z obowiązującą regulacją prawną Nabywca ma prawo odstąpienia od umowy kupna towaru w terminie 10 dni kalendarzowych od dnia dostarczenia zamówionego towaru.
      2. Zwrot jest możliwy tylko wtedy gdy towar znajduje się w stanie nienaruszonym i jest całkowicie sprawny technicznie- nie nosi śladów eksploatacji ( używania ), zawiera wszystkie elementy, z którymi był dostarczony (oryginalne opakowanie z kompletną zawartością ). W przeciwnym przypadku towar jest pozostawiony w siedzibie firmy do odbioru przez okres 3 miesięcy.
      3. Zwrotowi nie podlegają nośniki danych oraz programy komputerowe jeśli zostało otwarte ich opakowanie, a także produkty posiadające właściwości ściśle określone przez Nabywcę przy składaniu zamówienia lub są ściśle związana z jego osobą.
      4. Korzystając z prawa odstąpienia od umowy Nabywca zobowiązany jest odesłać na własny koszt towar wraz z pisemnym oświadczeniem o odstąpieniu od umowy wskazując numer konta, na które ma być zwrócona kwota ceny produktu (tutaj link z formularzem oświadczenia o odstąpieniu od umowy).
      5. Zwrotowi nie podlegają poniesione przez Klienta koszty przewozu i odesłania towaru.
      6. Kwotę 100% ceny produktu zwracamy w ciągu 14 dni od otrzymania oświadczenia o odstąpienia od umowy i sprawdzeniu stanu towaru. Do czasu wskazania przez nabywcę rachunku bankowego, na który ma zostać dokonany przelew, Sprzedawca nie pozostaje w opóźnieniu ze spełnieniem świadczenia.
      http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• rodeoo
        Coś już napisał
        • 2005
        • 63

Dziękuję wszystkim za rady normalnie nie ten człowiek ta jakiś dziwny przypadek chyba zrobię żeby wysłałza pobraniem i tyle boo to chyba czubek
        Pozdrawiam wszystkich :-D

Komentarz

• Michal-Czuba
          Zablokowany
          • 2005
          • 356

Jeśli już za pobraniem, to proponuję opcję, którą od niedawna ma w swojej ofercie Poczta Polska - sprawdzenie zawartości. Bo co zrobisz, gdy wyśle Ci np. inny, poniszczony obiektyw...

Komentarz

• rodeoo
            Coś już napisał
            • 2005
            • 63

Zamieszczone przez Michal-Czuba
            Jeśli już za pobraniem, to proponuję opcję, którą od niedawna ma w swojej ofercie Poczta Polska - sprawdzenie zawartości. Bo co zrobisz, gdy wyśle Ci np. inny, poniszczony obiektyw...
            tak to dobrapropozycja dzięki
            A OTO DZISIEJSZE MAILE OD TERRORYSTY
            Pieniedzy jeszcze nie ma...

Ma Pan jeszcze środe, czwartek, piątek...a później kto wie ile to potrwa...
            Szkoda, że chce Pan tak rozwiązać sprawe.. Bo i dla mnie i dla Pana bedzie
            to uciązliwe.. ale ja się poświece.. może wtedy dostanie Pan nauczke i
            nikogo już nie oszuka tak jak mnie.

Ma Pan coraz mniej czasu dzis, jutro i w piątek po ostatniej sesju elixiru
            jesli pieniadze nie beda na moim koncie bede zmuszony powiadomic policje!

Czy pieniądze zostaną przelane czy nie? Ignorowanie mnie brakiem odpowiedzi
            nie wplywa dobrze na tą sprawe. Jesli nie zamierza Pan do piątku przelać
            pieniedzy prosze napisać to teraz... wcześniej powiadomie policje o tym że
            zostałem przez pana oszukany a co za tym idzie wyłudził Pan ode mnie 180zł a
            ponadto przez zatajenie autentycznego stanu obiektywu narazil mnie Pan na
            poniesienie kosztów przesył
            ki.

Komentarz

• Paweł Ubysz
              Coś już napisał
              • 2005
              • 93

Ja bym dał mu alternatywę -
              albo niech wysyła obiektyw za pobraniem z opcją sprawdzenia przesyłki - ale za 180 zł , przesyłki z cena powiększona o jej koszty nie pokrywaj,
              albo niech wreszcie przestanie pisać i niech zawiadamia policję.
              300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

Zamieszczone przez Paweł Ubysz
                Ja bym dał mu alternatywę -
                albo niech wysyła obiektyw za pobraniem z opcją sprawdzenia przesyłki - ale za 180 zł , przesyłki z cena powiększona o jej koszty nie pokrywaj,
                albo niech wreszcie przestanie pisać i niech zawiadamia policję.
                Dokładnie zrobiłbym tak samo . Nie warto się przejmować kimś , kto kupując używany sprzęcik traktuje zakup jak nowy.

Komentarz

• TOKIN
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 353

A jaki jest nick tego terrorysty? Warto go chyba poznać - tak ku przestrodze...
                  Chyba zapuszczę brodę, pomaluję ją na zielono i wyjadę gdzieś w Bory Tucholskie - nikt mnie nie znajdzie!

Komentarz

• aptur
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3837

Zapodaj jego nick. Trzeba go na czarną listę wpisać.

Komentarz

• Jac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4813

W sumie racje lepiej na niego uwazac skoro tez ma Canona ;-) nigdy nie wiadomo co bedzie chcial jeszcze kupic
                      Instagram

Komentarz

• Pikczer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2578

Zamieszczone przez Jac
                        W sumie racje lepiej na niego uwazac skoro tez ma Canona ;-) nigdy nie wiadomo co bedzie chcial jeszcze kupic...
                        ...albo sprzedac :wink:

Dla mnie absurd !!! Szczere kondolencje - ze tez tacy ludzie sie fotografia interesuja

Komentarz

• hekselman
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 568

Spoko spoko!Po pierwsze: wydajecie wyrok po wysłuchaniu jednej strony.Po drugie - forma to jedno ale nie nalezy zapomnieco tym że kupując w ciemno (via internet) wolelibyście korzystac z nadzwyczajnej ochrony - nieprawdaż?W tym - z opcji bezdyskusyjnego rozmyślenia sie!To można zrobić w zwyklym sklepie gdzie "widziały gały co brały" - to chyba tym bardziej w necie?...I jak sprzęt używany?....Co do kolejności: co kto komu wysyła - facet ci zaufal i wyslał kasę z góry? To dlaczego ty mu nie ufasz skoro ma byćodwrotnie?...Co - kupujący be a sprzedawcy super?! Na Allegro wytworzył się system preferowania zasad sprzedających - w tym ZASAD WCZEŚNIEJ NIEUSTALANYCH>Jak sprzedawca ma jakies "ale" - niech napisze o nich wcześniej - a nie potem: zrobię jak mi wygodnie! Poza tym: polecam placic za pobraniem ze sprawdzeniem towaru p r z e d z a p ł a t ą - to tylko 5 zł i zdecydowanie wyrównuje szanse.

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

Zamieszczone przez hekselman
                            Spoko spoko!Po pierwsze: wydajecie wyrok po wysłuchaniu jednej strony.Po drugie - forma to jedno ale nie nalezy zapomnieco tym że kupując w ciemno (via internet) wolelibyście korzystac z nadzwyczajnej ochrony - nieprawdaż?W tym - z opcji bezdyskusyjnego rozmyślenia sie!To można zrobić w zwyklym sklepie gdzie "widziały gały co brały" - to chyba tym bardziej w necie?...I jak sprzęt używany?....Co do kolejności: co kto komu wysyła - facet ci zaufal i wyslał kasę z góry? To dlaczego ty mu nie ufasz skoro ma byćodwrotnie?...Co - kupujący be a sprzedawcy super?! Na Allegro wytworzył się system preferowania zasad sprzedających - w tym ZASAD WCZEŚNIEJ NIEUSTALANYCH>Jak sprzedawca ma jakies "ale" - niech napisze o nich wcześniej - a nie potem: zrobię jak mi wygodnie! Poza tym: polecam placic za pobraniem ze sprawdzeniem towaru p r z e d z a p ł a t ą - to tylko 5 zł i zdecydowanie wyrównuje szanse.
                            jasne ze mozna sie rozmyslic ale nie po 1,5 miesiaca od uzywania przedmiotu... tym bardziej nie w ten sposob...
                            Instagram

Komentarz

• Pikczer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2578

Zamieszczone przez hekselman
                              Po czesci masz racje, sam bym sie pieklil jakby to, co ktos opisywal nie spelnialo jakosci tegoz opisu. Nie zmienia to jednak faktu, ze sa zazalenia i ZAZALENIA. Zakladajac - sprzedajac mi szkielko opisales wszystko. Szkielko przyjechalo, a ja dopatrzylem sie lekkiej ryski na dekielku. Lekkiej ale widocznej. Sorry - ale pisales w stanie idealnym, zero obic czy rys. I co? Mam cie pozwac do sadu, bo nie chcesz mi oddac kasy twierdzac, ze przeginam?
                              Sprzet uzywany ma prawo posiadac defekty o ktorych nawet sprzedajacy moze nie wiedziec. To jest pewne ryzyko a granica przyzwoitosci i akceptacji towaru jest ruchoma. Wg mnie - koles z takimi listami przegina.

Komentarz

• Silent Planet
                                Uzależniony
                                • 2004
                                • 832

Ja też jestem za tym, abyś podał publicznie nick tego towarzysza z Allegro.
                                Aby nie było więcej takich sytuacji, przynajmniej w kręgu tego forum.
                                is SILENCE
                                "Enjoy the silence."
                                ---
                                Wróciłem...!
                                analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

Pracuję...