X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1090

Obsługa gwarancyjna Canon po nowemu od 01.01.2025

Nie wiem, czy po latach nawoływań można otwierać szampana, ale wygląda, jakby Canon w końcu coś zrozumiał

W skrócie: z dniem 1 stycznia współpraca z ProClub zostaje zakończona a gwarancja będzie świadczona za pomocą Canon Professional Service Centres (PSC). Zgłoszenia samodzielnie za pomocą formularza a przesyłka bezpłatnie UPS.
    Ostatnio edytowany przez solti; 3451.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl
  • sal
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1071

Odp: Gwaranca/Rękojmia na obiektyw Canon

Zamieszczone przez solti
    Nie wiem, czy można po latach nawoływań można otwierać szampana, ale wygląda, jakby Canon w końcu coś zrozumiał

W skrócie: z dniem 1 stycznia współpraca z ProClub zostaje zakończona a gwarancja będzie świadczona za pomocą Canon Professional Service Centres (PSC). Zgłoszenia samodzielnie za pomocą formularza a przesyłka bezpłatnie UPS.
    Ej, ale jak to, przecież 1 kwietnia już był!!!
    A tak na serio - wow, to jest dopiero fundamentalna zmiana...
    Żeby tak jeszcze Canon otworzył CPS-a na użytkowników pro, bez działalności gospodarczej...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5117

Odp: Obsługa gwarancyjna Canon po nowemu od 01.01.2025

Przeniosłem tutaj, bo wg mnie bardziej pasuje.

Zamieszczone przez solti
      Nie wiem, czy po latach nawoływań można otwierać szampana, ale wygląda, jakby Canon w końcu coś zrozumiał
      Chciałbym wierzyć, że coś zrozumiał, ale równie dobrze może to być wynikiem tego, że gdzieś na zachodzie jest tańsza siła robocza. Niestety, ale Polska zrobiła się dość droga.
      Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net
      SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• solti
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1090

Swoją drogą odkąd tylko "wdepnąłem" na poważniej w Canona, kupując w 2007 roku nowe 30D, i zaczął mnie interesować na poważniej temat autoryzowanego serwisu (moja kilkudniowa puszka musiała zaliczyć wymianę matrycy, która niezbyt się niestety ludziom z żytniej udała za pierwszym podejściem...), to cały czas było słychać dość liczne narzekania na ten serwis. Oczywiście, że słychać zawsze głównie głosy niezadowolonych klientów a Ci zadowoleni zazwyczaj siedzą cicho, bo nie mają powodu tracić czasu na publiczne dysputy. Niemniej skala problemów z tym serwisem była momentami zatrważająca. Ja osobiście miałem wątpliwą przyjemność korzystać z tego serwisu czterokrotnie, i tylko raz (wymiana zbitej szybki skali odległości w EF-S 17-55/2.8) nie miałem żadnych powodów, aby przyczepić się do wykonania usługi serwisowej. Jedna na cztery próby zakończona pełnym sukcesem - fajna statystyka... A to tylko z mojej, jakże bardzo niemiarodajnej próby...
        Sporo zajęło Canonowi, żeby zrobić z tym porządek!
        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
        galeria na forum Canon-board
        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
        galeria.solti.pl

Komentarz

• janhalb
          Początki nałogu
          • 2008
          • 321

Jeśli dobrze rozumiem, to wysyłka jest do centrum Canona do Niemiec - jakoś mi się mimo wszystko nie wydaje, żeby tam mieli tańszą siłę roboczą, niż u nas.

Chyba, że z tych Niemiec będą słali z kolei do Chin, Indii czy gdzieś tam jeszcze…
          Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• mkamelg
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1255

Zamieszczone przez solti

Dzięki za info.

Warto również zajrzeć sobie na stronę dotyczącą PSC https://www.canon.pl/support/psc/ i przeczytać sobie wszystko co jest tam napisane.

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

Jedni otwierają szampana... inni widzą kolejne zagrożenia...

Jeśli chodzi o niemieckie centrum to wcale nie jest tak kolorowo czytając opinie na ich temat chociażby z Google maps

nie zapominajmy, że to nie jest ten słynny i chwalony serwis w Berlinie.

Ja oczywiście wiem, że w Polsce niezależne serwisy i mają bardzo dobre opinie, ale jest jak jest
              Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Ja nie wiem, czy brak autoryzowanego serwisu w Polsce to jest dobra informacja :/
                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Widzę, że ożywiona dyskusja panuje w tym wątku na FB Znak czasów. Sam jestem ciekaw, czy ta zmiana odnośnie serwisu wpłynie nam, polskim użytkownikom na dobre. Należy trzymać kciuki, że tak

Komentarz

• MstrG
                    Administrator
                    • 2013
                    • 237

Zamieszczone przez Cichy
                    Sam jestem ciekaw, czy ta zmiana odnośnie serwisu wpłynie nam, polskim użytkownikom na dobre.
                    Chcesz powiedzieć:
                    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: this-is-fine_custom-b7c50c845a78f5d7716475a92016d52655ba3115.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 167,8 KB
ID: 2104586

Komentarz

• Bangi
                      Moderator
                      • 2010
                      • 5117

Zamieszczone przez Cichy
                      Widzę, że ożywiona dyskusja panuje w tym wątku na FB Znak czasów. Sam jestem ciekaw, czy ta zmiana odnośnie serwisu wpłynie nam, polskim użytkownikom na dobre. Należy trzymać kciuki, że tak
                      Czasem lepszy znany wróg, niż nowy
                      SAMOLOTY CB
                      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Zamieszczone przez Bangi
                        Czasem lepszy znany wróg, niż nowy
                        Ale że aż takie macie doświadczenia ? Ja tam złego słowa nie powiem I niech tak pozostanie, zwłaszcza, że planuję wrócić sprzętowo do obozy "czerwonych"

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5117

Ja osobiście też nie miałem. Dawno temu wysyłałem sprzęt do kalibracji (w czasach kiedy miałem 6d) i było ok. Niemniej dość często pojawiały się w internecie różne negatywne historie. Inna sprawa, że te negatywne, mają zazwyczaj większy wydźwięk niż te dobre.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

Ja naprawiałem migawki i ekrany, w 6dII , w Sony. Zawsze tip top.

Komentarz

• pawel.guraj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1223

Ja miałem doświadczenia (złe) bardzo dawno temu. Od tamtego czasu unikałem jak ognia.
                              Chodziło o EF 70-200 f/4, który miał ewidentnie miękką lewą część kadru.
                              I choć internety (już wtedy były) były absolutnie pełne informacji o tym, że część tych szkieł ma taką wadę (decentrowała) się któraś z soczewek, to wspomniany serwis twierdził twardo, że szkło jest perfekcyjne.

p,paw
                              https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

Pracuję...