X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • minek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1386

Zamieszczone przez KuchateK
    Jako ze przebywam w miejscu mocno betonowym z duzym zanieczyszczeniem powietrza gdzie odleglosci "na wprost" sa dosyc duze i dobrze widac moge powiedziec ze najlepiej jest wlasnie po deszczu. Co do wilgotnosci trudno powiedziec. Tu jest ogolnie bardzo wilgotno (wkoncu ocean ) wiec raczej nie przeklada sie ona bezposrednio. Moim zdaniem tu chodzi raczej o oczyszczenie atmosfery deszczem.
    Napewno, bo oprócz pary (mgły, deszczu, itp), która ogranicza widoczność w atmoswerze są paprochy (pył, kurz, dym, brud, smród i ubóstwo), które się do tego ograniczania niemniej przyczyniają (zależnie od regionu oczywiście). Po deszczu tego ubywa, bo desz zabiera toto na ziemię.

Komentarz

• KMV10
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2320

Na widoczność mają jeszcze wpływ ruchy konwekcyjne powietrza, ale to dopiero od tak plus minus 1000 mm ogniskowej staje się uciążliwe

Komentarz

• jetchan
        Bywalec
        • 2005
        • 101

Dzięki za info Tak jak sądziłem:najlepiej i najciekawiej jest po deszczu

Hmm,a znacie może jakieś strony z prognozą pogody,które podają przewidywaną na następny dzień widoczność?? No a wracając do tego punktu rosy:jak wyczytać z niego czy jutro będzie dobra widoczność?
        Ostatnio edytowany przez jetchan; 3170.
        Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez jetchan
          No a wracając do tego punktu rosy:jak wyczytać z niego czy jutro będzie dobra widoczność?
          Im większa różnica między temperaturą powietrza a punktem rosy, tym mniejsza wilgotność względna i mniejsza możliwość powstania zamgleń. Ale czy to jest kluczowe dla przejrzystości to nie wiem.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...