Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Chciałem zapytać w jaki sposób zmieniacie szkław trakcie "szału" fotografowania? Nie chodzi oczywiście o aspekt techniczny, ale procedurę.
Podczas fotografowania protestu pod ambasadą Kanady, który nie był zbyt zajmujący, zwróciłem większą uwagę na pracę zawodowców. I zauważyłem, że nikt nie pieścił się ze sprzętem. Odpięcie obiektywu - wrzucenie go do torby wyjęcie - podpięcie. Żadnych dekielków, osłonek itp.
Zastanowiło mnie to. Bo albo codziennie czyszczą dokładnie sprzęt, pewnie łącznie z matrycą, albo nie brudzi się to tak bardzo, o ile nie nosi się jedzenia i papierosów w tej samej torbie :-D .
Ja do tej pory bardzo uważalem, żeby bagnet i mocowanie pozostawały jak najkrócej odsłonięte, ale syf na matrycy jest i tak.
Podczas fotografowania protestu pod ambasadą Kanady, który nie był zbyt zajmujący, zwróciłem większą uwagę na pracę zawodowców. I zauważyłem, że nikt nie pieścił się ze sprzętem. Odpięcie obiektywu - wrzucenie go do torby wyjęcie - podpięcie. Żadnych dekielków, osłonek itp.
Oakhallow
Zawodowcy zazwyczaj używają eLek więc nie muszą specjalnie uważać na obiektywy. Są on na tyle solidne że wytrzymają niejedno. Gdybyś tak powrzucał 50 1,8 to co miesiąc kupowałbyś nową
I zauważyłem, że nikt nie pieścił się ze sprzętem.
Oakhallow
u profesjonalnych fotografow/reporterow nie ma czasu na powolne zmienianie obiektywu. fotoreporter gdy bedzie zmienial powoli obiektyw to musi sie liczyc ze dana zecz, akcja moze go ominac ( czyt. nie zrobi zdjecia )
ja natomiast przy zmianie obiektywu zawsze zwracam uwage na sprzet, bo niedosc ze mam setymet do niego to popierwsze a po drugie dbam o to co moje :-)
Nie chodziło mi o sam aspekt rzucania, choć zdaję sobie sprawę z kruchości takiej 50 przy eLce. Ale dokładnie o chowanie obiektywów z nie zasłoniętym mocowaniem i wpływ tego na brudzenie matrycy. Nawet eLka nie jest chyba kurzoodporba jak się zostawi soczewkę nieosłoniętą.
Zawodowiec potrafi przewidzieć jakie szkło będzie dobre w danej sytuacji i zmienia jeszcze przed akcją. Poza tym czasem zawodowiec, ale nie tylko on, to taka osoba, która nie zmienia szkieł a raczej stosuje się do szkła, które aktualnie ma. Ja gdy zmieniam obiektyw staram się puszkę trzymać lustrem w dół (chodzi tu o zniwelowanie możliwości przedostania się kurzu na matrycę) i na pewno zasłaniam aparat ciałem od wiatru, który moze nieść jakieś pyły, kurze itp. Jeśli chodzi o obiektyw, tu najbardziej narażona jest tylnia soczewica (przednia jest chroniona filtrem UV) i tu takze staram się na nią uważać.
Zawodowcy zazwyczaj używają eLek więc nie muszą specjalnie uważać na obiektywy.
zwlaszcza, ze eLki wcaaaale nie maja nie oslonietych tylnych soczewek, po ktorycj zarysowaniu obiektyw mozna sobie, oglednie mowiac, wsadzic w ...
moze nie przesadzaj z tym co piszesz. co innego obiektyw zakryty z obu stron kapslami, a co innego nieosloniety. przyklady zle traktowanych obiektywow mozna zobaczyc na Allegro -> te z opisami: "zadrapana przednia soczewka" ("ale nie ma wplywu na zdjecia"), "na przedniej soczewce rysa dlugosci 5mm" ("ale nie ma wplywu na zdjecia"), "z tylu na mocowaniu drobne wyzlobienie ("ale bez problemu montuje sie na korpusie"), itd. itp.
bez kapsli to jest proszenie sie o wydatki. jak komus placa za zdjecia to moze sobie czasem pozwolic na ryzyko. to tylko szklo, a nierzadko czas jest cenniejszy. ale w wiekszosci przypadkow lepiej na to wszystko uwazac. czy ma czerwony pasek na obudowie czy nie. pasek nie robi z lensa Chucka Norrisa i niestety w konfrontacji predzej peka lub zarysowuje sie szklo, niz plyta chodnikowa (z ktora Chuck nie ma problemow) :-D
a swoja droga, to ja tu wielkiego problemu nie widze. idziesz na reportaz - zakladasz szerokokatnego zooma. i voila. za pazuche zapasowe karty pamieci i akumulatory.
po kiego czorta zmieniac lensa jak sie robi zdjecia? to chyba nie o profesjonalistach mowimy????
po kiego czorta zmieniac lensa jak sie robi zdjecia? to chyba nie o profesjonalistach mowimy????
Mi pomysły przychodzą dwa. :rolleyes:
Pierwszy to taki, że zmieniają się radykalnie warunki oświetleniowe i to co mamy już nie przystaje do potrzeb.
A drugi to taki, że jak przyjeżdza tv, to trzeba szybko założyć biały obiektyw, bo "profi" nie robi czarnym szkłem :razz:
Mi pomysły przychodzą dwa. :rolleyes:
Pierwszy to taki, że zmieniają się radykalnie warunki oświetleniowe i to co mamy już nie przystaje do potrzeb.
w czym problem? ISO w gore i sztywniej lape trzymac
przy 12~15mm mozna utrzymac czasy rzedu 1/4 sekundy uzyskujac uzyteczne zdjecie. pewnie, ze ludzie beda poruszeni jesli wykonaja jakikolwiek ruch (i jest to wiekszy problem niz poruszenie reki), ale.... wlasnie: co z tego? cholera, akcja to jest ruch i zamrozenie jej w zupelnosci jest nierzadko kompletnie bez sensu. a drobne poruszenie na druku 6x8cm @ 72 dpi to... nie robmy sobie jaj z pogrzebu
jak koniecznie potrzebne sa dwa zakresy ogniskowych, to sie kupuje drugi korpus. przynajmniej profi moze sobie kupic, jesli zarabia na tym
Zamieszczone przez Oakhallow
A drugi to taki, że jak przyjeżdza tv, to trzeba szybko założyć biały obiektyw, bo "profi" nie robi czarnym szkłem :razz:
mam niejasne wrazenie, ze to nie sa kryteria, ktorymi kieruja sie profi
a wiecie, ze profi to zazwyczaj dostaje aparaty i obiektywy od agencji i ma to wszystko w nosie - z opowieśći pewnego fotografa wojennego (polak) - "... miałem przyjemność zobaczyć, że mój aparat potrafi latać, miałem do wyboru zginąć albo dać aparat pewnym ludziom - dałem - i wyleciał z 2-go piętra... (...)... cały sprzęt, który wtedy straciłem kosztował ok 10000$....". No moze coś pokręciłęm, ale ta wypowiedź tak mniej więcej brzmiała. Nieźle, co?
Ale że ładnie wygląda potem w telewizji to nie zaprzeczysz
prawde mowiac, to ja jakos nigdy nie sikalem w majty widzac dlugie lufy. fotografia mi sie bardziej kojarzy ze zdjeciami i z opowiadaniami o nich, niz z klamotami i te ostatnie raczej traktuje jako narzedzie (owszem, bardzo fajne) a nie jako bozka do ktorego sie bije poklony
Nie wiem czy ktos mial tutaj jakas fizyke w szkole ......
jezeli walniesz do torby 50 tke F 1,8 ktora wazy 130 gram , to w momencie upadku jaka bedzie miala mase ??
jezeli z tej samej wysokosci rzucisz pancerna ELKE ( super hiper techniczny bajer ) to jaka bedzie miala mase przy upadku ??
Sprzet kupuje sie do tego zeby go uzywac . Szacunek do sprzetu trzeba miec .
Jak patrze na ludzi ktorzy w roku jeden dzien robia zdjecia a 3 dni dmuchaja czyszcza i kij wie co robia ze sprzetem to jestem oslabiony .
Zawsze sie tez zastanawiam po co komu UV na 50 tke F 1,8 skoro jej budowa praktycznie uniemozliwia zarysowanie soczewki . Ale to juz takie moje widzimisie ...
a wiecie, ze profi to zazwyczaj dostaje aparaty i obiektywy od agencji i ma to wszystko w nosie - z opowieśći pewnego fotografa wojennego (polak) - "... miałem przyjemność zobaczyć, że mój aparat potrafi latać, miałem do wyboru zginąć albo dać aparat pewnym ludziom - dałem - i wyleciał z 2-go piętra... (...)... cały sprzęt, który wtedy straciłem kosztował ok 10000$....". No moze coś pokręciłęm, ale ta wypowiedź tak mniej więcej brzmiała. Nieźle, co?
I to jest pewnie główna przyczyna takiego a nie innego traktowania sprzętu - jest służbowy. Jak w tym dowcipie: jaki samochód wjedzie na 30 cm krawężnik? - służbowy.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Ja zawsze przed wyjściem na foty dokładnie czyszczę szkła, ale już podczas robienia zdjęć dekielki wędrują do kieszeni, a szkła latają po torbie foto. nie przejmowałem się tym nigdy- po powrocie znów z grubsza czyszcze, ale jakoś za wiele z tym roboty nigdy nie było, do tej pory nic mi się nie porysowało.
Zresztą, przestało mnie to dręczyć zaraz po pewnej szalonej nocy gdy moje 300d poleciało na asfalt (no, powiedzmy, ześlizgło się z ramienia)- na body kilka drobnych śladów, 18-55 z odłamanym gwintem i baaaardzo częstym błędem 99.
Ale to już inna historia...
Komentarz