Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • schuvi
    Bywalec
    • 2007
    • 197

Skoda Octavia II , 1,9 TDI PD Elegance Full, Czarna perla.
    Superb jest piekna ale w octi tez sie czuje zajefajnie
    -40D + -BG E2N + -EF50 f1.4 + -EFS17-55 f2.8 IS USM + -EF24-105 f4L IS USM + -EF70-200 f2.8 IS USM + peedlite 430EX+580EX + 2xanDisk-III 4gb + owe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8)

Komentarz

• miklo
      Uzależniony
      • 2006
      • 681

DoMiNiQuE: Ja też benzyniarz - jak wiesz. Ino nie chcę śmiecić w tym wątku :-)

Komentarz

• Zigi
        Uzależniony
        • 2005
        • 532

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
        ... Ja po prostu chcialem sie dowiedziec o co chodzi z ta jazda na jednym biegu i nie wkrecaniem na obroty, bo to sa najczestsze argumenty jakie padaja od dizlarzy Ja jezdze przemiennie dizlem i benzyna (w pracy mam same dizle) i jakos te argumenty do mnie nie trafiaja. Tylko tyle
        Może dlatego iż nie każdy lubi lewarkiem machać przed każdym wyprzedzaniem a w benzynie ze względu na mniejsze przyśpieszenie na wysokim biegu nie nie ma innej możliwości.
        Część nie ciągnie zapewne dlatego aby dodatkowe 0,5l zaoszczędzić a inni się pewnie naczytali iż mają moc i moment maksymalny przy niskich obrotach i wydaje im się iż nie ma sensu wyżej ciągnąć.
        40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
        Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• scooter
          Uzależniony
          • 2005
          • 856

Panowie chodzi o spalanie .... i koszty jazdy ....

Przejeżdżam rocznie trochę ponad 20k km spalam ok 1300 l ON za ok 5135 zł, znajomy jeździ benzynową odmianą Focusa I i na 20k km spala ok 2000 l 95Pb za ok 9000 zł, rachunek jest prosty prawie 4 tys. zł rocznie w kieszeni ....

Komentarz

• miklo
            Uzależniony
            • 2006
            • 681

W 2012 w końcu się to zmieni.

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Zamieszczone przez miklo
              W 2012 w końcu się to zmieni.
              Koniec swiata?

scooter, mi moja kuchenka gazowa spali wiecej niz za 5k na 20k km (nie liczac benzyny), ale mysle, ze i tak sie oplaca :-) (80% to jest jazda po miescie ...a noge to mam ciezka)

Komentarz

• Zigi
                Uzależniony
                • 2005
                • 532

E tam koniec świata - do 2012 i tak trzeba będzie pomyśleć o "nowej" bryce a do tego czasu jak ktoś tłucze sporą ilość km to na samych oszczędnościach uzbiera na nowszą . Tak swoją drogą wiadomo o ile ma skoczyć i czy przypadkiem równocześnie gazu nie podniosą?
                Edit: 39 groszy, ma wprowadzona zostać też akcyza na węgiel i koks...
                Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
                40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• dominix
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 103

Zamieszczone przez scooter
                  Panowie chodzi o spalanie .... i koszty jazdy ....
                  ....
                  No to ja tylko przestrzegę przed Hyundaiami - mają apetyt na paliwo.
                  Zrobiłem szybką kalkulację roku na mojego służbowego Hyundaia Avante 1.6vvt (automat). Jako że dość szczegółowo rozliczamy koszta eksploatacyjne to oto co mi wyszło:
                  W ciągu roku (od września 2006 do sierpnia 2007) przejechałem 16.291km, zatankowanie paliwa (jakiś odpowiednik Pb95) do przejechania tych kilometrów kosztowało 2.660.000KRW czyli około 7796PLN. Lekko uśredniłem cenę paliwa i wyszło mi że zużyłem około 1722 litrów, a to daje średnie zużycie 10.56l/100km. O jakie szczęście że to służbowe...

Pozdrawiam
                  Dominik
                  EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
                  100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

• Nemeo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1757

Zamieszczone przez dominix
                    No to ja tylko przestrzegę przed Hyundaiami - mają apetyt na paliwo.
                    Zrobiłem szybką kalkulację roku na mojego służbowego Hyundaia Avante 1.6vvt (automat). Jako że dość szczegółowo rozliczamy koszta eksploatacyjne to oto co mi wyszło:
                    W ciągu roku (od września 2006 do sierpnia 2007) przejechałem 16.291km, zatankowanie paliwa (jakiś odpowiednik Pb95) do przejechania tych kilometrów kosztowało 2.660.000KRW czyli około 7796PLN. Lekko uśredniłem cenę paliwa i wyszło mi że zużyłem około 1722 litrów, a to daje średnie zużycie 10.56l/100km. O jakie szczęście że to służbowe...

Pozdrawiam
                    Dominik
                    10,5 litra / 100 km z silnikiem 1.6 i do tego z automatem to rzeczywiście masakra.:-D

Może zmień auto na jakieś normalne z silnikiem 2,5 litra, to zaoszczędzisz na paliwie, w porównaniu z Hyundaiem.
                    Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

• Skipper
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1112

Zamieszczone przez dominix
                      Lekko uśredniłem cenę paliwa i wyszło mi że zużyłem około 1722 litrów, a to daje średnie zużycie 10.56l/100km. O jakie szczęście że to służbowe...

Pozdrawiam
                      Dominik
                      to troche jak w tym dowcipie....

ktorym autem najlatwiej pokonac 20cm kraweznik...??

sluzbowym

gotow jestem sporo postawic iz gdybys to ty placil rachunki za paliwo wyszloby ci zdecydowaniej taniej

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• arra
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1023

Zamieszczone przez robgr85
                        bez urazy, ale design skody mi się bardzo nie podoba. poprostu szpetne są (z wyjątkiem skody superb - piękne auto).
                        Ja nie kupuje samochodu bo fajnie wyglada, tylko ze zajefajnie jezdzi. Fabka elegance kombi ma absolutnie wyszystko co jest mi potrzebne do komfortowej jazdy. A dzieki silnikowi wlasnie przezywam druga mlodosc

Aha na trasie 4,3-4,7 (z klima) srednio.
                        Na niemieckich autostradach 5,6.
                        Do pracy mam 13km, spalanie 4,9-6,0. 6.0 to jak sa korki i sie spiesze
                        Na biegu jalowym 0,5 l/h

Ocena wygladu to oczywiscie jest kwestia idywidualna. Mnie na przyklad urzeka prostota tego samochodu, gdyz nie cierpie nasranych, oblych, wyscielanych jak kanapa na strychu, miekkich jak kokolino samochodow
                        Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
                        R1+5D2
                        Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• dominix
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 103

Zamieszczone przez Skipper
                          ktorym autem najlatwiej pokonac 20cm kraweznik...??
                          sluzbowym
                          gotow jestem sporo postawic iz gdybys to ty placil rachunki za paliwo wyszloby ci zdecydowaniej taniej
                          A to już całkiem inna historia... Aż się zdziwiłem że Hyundai kręci obroty do 7.000 Ale inaczej nie da się z tej kosiarki mocy wycisnąć, a to się przekłada na zużycie. Szczęście że nikt tutaj na to nie zwraca uwagi. Dla porównania, w naszej firmie w innych krajach samochody służbowe to w Polsce Skoda Octavia 1.9 TDi, a w Niemczech VW Passat 2.0 TDi. Tylko my tu na końcu świata jeździmy kosiarkami...

Pozdrawiam
                          Dominik
                          EOS 3, EOS 40D, EOS 7D, 17-40 f/4L, 28-135 f/3.5-5.6 IS USM, 75-300 f/4-5.6, 50 f/1.4,
                          100 f/2.8 Macro USM, 580ex, kilka hoya hmc pro1, Lowepro SR 100 AW, CT AW Fotki tutaj

Komentarz

• miklo
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 681

A po ile u was jest ON? Czy kosztuje mniej niż PB?

Komentarz

• Grzegorz Skiba
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 18

narazie bardzo ekonomiczny rower
                              pozdrawiam
                              EOS 350D, EOS 30D, Canon 50 f 1.4 Canon 24-70 f 2.8 Canon Speedlite 580 EX II

Galeria http://www.grzegorzskiba.com

Komentarz

• birez
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 609

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                                A niby w czym?
                                A w tym ze potrzebuje do jazdy ON i powietrza :-] a poza tym to i pod woda zadziała ;-) Z tym ze to raczej te true-diesle a nie jakies nowe wydumane turbointercoolerdiesle ;-)
                                No ale ja to mam inne podejscie do samochodów niż większość - idealny samochód wg. mnie nie musi osiągać 100km/h, byle by miał napęd 4x4, reduktor i blokowane dyferencjały ;-)

Aczkolwiek sam mam zagazowaną benzynkę - i pociesze wszystkich narzekających na spalanie - średnio pali mi ponad 30 litrów na 100 km

Komentarz

Pracuję...