X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • -=Festyk=-
    Uzależniony
    • 2005
    • 666

I widzisz.Teraz hotlinkowanie działa;D

||Galeria

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Faktycznie, skopałem : http://www.storage1.cba.pl/galeria/m...23_rada_21.htm zamiast http://www.storage1.cba.pl/galeria/m...23_rada_21.htm - to może coś zmieniać :P

Komentarz

• michal_sokolowski
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

Zamieszczone przez micles
        Wszyscy zostali poproszeni o zapisanie numeru do pana głównodowodzącego. No to skorzystałem z okazji i strzeliłem fotkę do archiwum w razie potrzeby użyję jej do jakiegoś tematu komunikacja/postęp/nałogi :P. No ale żeby do gazety takie coś, to nie da rady. Jak zobaczysz to zdjęcie bez żadnego podpisu to co widzisz? Ręce z komórkami. Co ci to mówi? Nic. W gazetach liczy się przekaz, emocje, ruch...

Gazeta może nie będzie chciała tego zdjęcia, to fakt.
        Co widzę gdy patrzę na to zdjęcie bez podpisu ? - Widzę dzisiejszy świat.
        Wyobraź sobie że masz ludkowi z Marsa pokazać kilka fotek obrazujących współczesnego CZŁOWIEKA. Ta Twoja byłaby OK.
        Takie moje skromne zdanie....
        pozdrawiam.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        kurna olek nie działają te linki..
        Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost
        moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Sorki bo burdel zrobiłem, są dwie wersje linków : działające (bez trzykropka) i niedziałające(z trzykropkiem : "..."). Nie wiem skąd je wklejałem, ale po prostu się zagapiłem i są z trzykropkiem. Chyba czas napisać petycję do moda żeby posprzątał.

Komentarz

• Kinski
            Początki nałogu
            • 2007
            • 273

Dobre zdjęcia reporterskie powstają wówczas, jeśli ma się coś do powiedzenia, przekazania innym. Wiedza na temat wyostrzania i inne pierdoły przydadzą się w dziale DTP
            Zgadzam się z tym. Jednak wiem, że różnie z tym bywa. Sporo właśnie zależy od tego czy gazeta jest lokalna, regionalna czy krajowa. W tych dwóch pierwszych często jest tak, że zdjęcia idą jak leci - bez wnikania czy powinno być np. rozjaśnione czy nie. Gazeta gazecie nierówna. W tej, z którą współpracuję (ale nie robię foto) tak jest. Na moje uwagi, szef zawsze odpowiada - wiem doskonale, ale tym zajmuje się dział edycji w centrali...
            W gazetach liczy się przekaz, emocje, ruch
            Niekoniecznie, chyba jedną z ważniejszych kwestii jest to, żeby zdjęcie przedstawiało sedno artykułu. Ale zdjęcia z ww. cechami są szczególnie preferowane.

Linki nie działają.
            Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• piotrusb
              Bywalec
              • 2007
              • 127

Zamieszczone przez Kinski
              To też się nie otwiera. Jeśli w tym ostatnim są zdjęcia m.in. z Indii, to jeszcze wczoraj się otwierały.

www.piotrek.traugutt.net - serwer siada od paru dni, dlatego czasem ciężko się tam dostać
              www.piotrusb.fotolog.pl
              www.piotrbednarek.pl
              Edytor.net

Komentarz

• Hellfire
                Początki nałogu
                • 2006
                • 414

Zamieszczone przez Kinski
                Zgadzam się z tym. Jednak wiem, że różnie z tym bywa. Sporo właśnie zależy od tego czy gazeta jest lokalna, regionalna czy krajowa. W tych dwóch pierwszych często jest tak, że zdjęcia idą jak leci - bez wnikania czy powinno być np. rozjaśnione czy nie.
                Moim zdaniem wszędzie tak jest, że zdjęcia idą takie jakie im dostarczysz. W gazetach nie ingerują w zdjęcia bo albo sie na tym nie znają, albo uważają, że nie ma potrzeby. Natomiast w dobrych ogólnokrajowych gazetach, lub czasopismach zdjęcia mają być po prostu dobrze zrobione i to fotoreporter ma je dobrze naświetlić, lub ewentualnie poprawić w Photoshopie, albo w Photostation jak nie ma czasu. Robisz dobre zdjęcia zostajesz, robisz kiepskie, to do widzenia.

Komentarz

• rolaj
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 584

Zamieszczone przez Hellfire
                  Moim zdaniem wszędzie tak jest, że zdjęcia idą takie jakie im dostarczysz. W gazetach nie ingerują w zdjęcia bo albo sie na tym nie znają, albo uważają, że nie ma potrzeby. Natomiast w dobrych ogólnokrajowych gazetach, lub czasopismach zdjęcia mają być po prostu dobrze zrobione i to fotoreporter ma je dobrze naświetlić, lub ewentualnie poprawić w Photoshopie, albo w Photostation jak nie ma czasu. Robisz dobre zdjęcia zostajesz, robisz kiepskie, to do widzenia.
                  Nie ma reguły. Zapewniam Cie, że są gazety regionalne, w których dopieszczają zdjęcia.

Komentarz

• Hellfire
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 414

Zgadzam się z Tobą. Podobnie jak z wypłatami, czasem lepiej płacą w gazecie mikro-regionalnej niż w ogólnopolskiej. Kwestia podejścia, jednym zależy, drugim nie, jedni chcą trzymać poziom, drudzy myślą tylko o wpływach z reklam.

Komentarz

• rolaj
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 584

Zamieszczone przez Hellfire
                      Zgadzam się z Tobą. Podobnie jak z wypłatami, czasem lepiej płacą w gazecie mikro-regionalnej niż w ogólnopolskiej. Kwestia podejścia, jednym zależy, drugim nie, jedni chcą trzymać poziom, drudzy myślą tylko o wpływach z reklam.
                      Owszem. A miałem na myśli duze gazety regionalne.

Komentarz

• In-victus
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 19

Czy ktoś wie czy gdziekolwiek przyjmują na staż ?
                        Canon 40D + kit, świnka

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Jakby wiedział, to by nie powiedział, tylko by sam poszedł i nie załatwiał sobie dodatkowej konkurencji :P

Komentarz

• sir-torpeda
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 61

In-vistus na pewno wiedzą w samych redakcjach
                            - Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
                            - Używam Nikona.
                            - Płoń heretyku!

Komentarz

• Kinski
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 273

Czy ktoś wie czy gdziekolwiek przyjmują na staż ?
                              Z tym problemów nie ma. Do gazet lokalnych i regionalnych miejsca raczej są. Trzeba mieć rozeznanie w rynku. W tych większych trzeba się trochę pogimnastykować (czyt. pozawracać gitarę szefostwu).
                              Odradzam staże w tych lokalnych.
                              Kto tam znów rusza prawą? Lewa! Lewa! Lewa!

Komentarz

• micles
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 4359

Z tego co ja się orientuję, to najłatwiej załapać się do gazety (jakkolwiek by się to nie nazywało) w wakacje, kiedy ci etatowi fotoreporterzy biorą urlopy.

Komentarz

Pracuję...