X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

jeśli ? może ? nie wygląda mi to na pokazanie brzydoty tego zjawiska racej na doszukiwaniu się "piękna" ..... szczególnie w zestawieniu z resztą zdięć nie bardzo rozumiem gdzie ta "akcja"

Komentarz

• Goomis
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1893

troche sylwetka nie wspolgra z twarza. znaczy twarz wyglada normalnie tylko ta sylwetka jest taka "szczupla". Dragan wkłada duzo PS w swoje prace. Mysle ze tutaj tez...
      5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

popmart, zależy jak odczytywać intencje autora tego zdjęcia. Dla mnie przesłanie tej pracy jest inne - to raczej niemy protest przeciwko chorobie duszy, jaką jest anoreksja. To zdjęcie ma przerażać, ma skłonić do refleksji, ma być może kogoś uchronić przed wpakowaniem się w to bagno.

Oczywiście, domniemując, że autor dopatrywałby się piękna w tej szkaradności i znajdował w niej upodobanie, to praca byłaby objawem patologii.

Uważam jednak, że rola tego przedstawienia jest zdecydowanie inna - to raczej jakby plakat kampanii społecznej, ostry, brutalny, przestrzegający przed popadnięciem w obłęd kreowany przez mass-media i dobitne ukazanie, jak straszne konsekwencje ów obłęd za sobą niesie.

Ukazanie osoby koszmarnie zeszpeconej w konwencji charakterystycznej dla prasowej fotografii mody i glamour to wg mnie zjadliwa ironia i jawne oskarżenie kierowane pod adresem tego środowiska!
        Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• popmart
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1721

Hmm dziewczyna jest , umalowana, ma kwiat we włosach, ogólnie wyraz fotografii poza modelką oczywiście nie sprawia wrażenia ostrzeżenia kogokolwiek, co byś nie mówił to nie jest zamiar pokazania patologii na zdięciach szczególnie w zestawieniu z innymi modelkami.

W rozumieniu mojej etyki zawodowej , nie jest to etyczne i tyla.

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

No właśnie - kwiatek we włosach, makijaż, ********e kolorki, ładnie modelowane światełko, i tylko zamiast ładnej laseczki mamy nagle... trupa. Ta anorektyczka jest właśnie bardziej przerażająca przez tą cukierkowatą otoczkę, stanowi dysonans, jest nie z tej bajki!
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• laur
              Bywalec
              • 2006
              • 144

A co powiecie o coraz "piękniejszych" zdjęciach przedstawiających różnego rodzaju dramaty ludzkie?, niektóre wygrywają renomowane konkursy fotografi prasowej, ja np nie wiem czy byłbym w stanie fotografować ludzką śmierć czy rozpacz, a potem z uśmiechem odbierać nagrody, te zdjęcia to naprawdę mały pikuś
              Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
              Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• Routlaw
                Uzależniony
                • 2005
                • 983

Zdecydowanie Czornyj ma racje. Te zdjęcia mają przerazić, odstraszyć, może w jakimś procencie zapobiec chorobie. Bądź co bądź anoreksja "zawdzięcza" swoją geneze modzie na bycie szczupłym/chudym. Chcą być modelkami, odchudzają sie coraz bardziej, aż w końcu tracą nad tym kontrole. Zaburzeniu ulega ocena swojej osoby i dochodzi do takich tragedii. Zdjęcia są zapewne werwane z kontekstu z tej misji/akcji w jakiej brały udział.
                14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• popmart
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1721

anorexia była zawsze , to nie jest produkt naszych czasów, choć współczesna kultura rzeczywićie przykłada rękę do jej "popularyzacji" wśrod kobiet (mężczyźni to tylko ok 1% chorych)

Komentarz

• JSK
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 318

Te zdjęcia to wielki protest przeciwko kreowaniu wizerunku szczupłości jako kanonu piękna. Dziewczyny to kupują i płacą cenę najwyższą. Tak na prawdę pełną odpowiedzialność ponoszą za ten stan kreatorzy mody, fotograficy, wydawcy, filmowcy. I w większości, niestety, są to mężczyźni.

Prawdopodobnie tej dziewczyny już nie ma!

Komentarz

• laur
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 144

To teraz tylko sesja na siłowni i przeciwieństwo czyli bigoreksja, która dotyka w większości mężczyzn...
                      Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
                      Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Zamieszczone przez laur
                        To teraz tylko sesja na siłowni i przeciwieństwo czyli bigoreksja, która dotyka w większości mężczyzn...
                        Wczoraj akurat miałem casting do nowej reklamy ACTION-MAN'a.
                        Heh, nie chcielibyście widzieć tych karków co przychodzili :-D
                        sigpic

Komentarz

• kami74
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1492

Zamieszczone przez Zielony
                          Wczoraj akurat miałem casting do nowej reklamy ACTION-MAN'a.
                          I co Marcin wybrali cię ? Bedziesz nowym Action-Manem ?
                          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Przemoc
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 319

Zamieszczone przez kami74
                            I co Marcin wybrali cię ? Bedziesz nowym Action-Manem ?
                            Zielony, przed Tobą duża szansa możesz zostać idolem mojego syna, chyba, że chodziło o Mr. Propera.
                            Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Zielony nadaje sie predzej do roli Hulka ...tego zielonego miesniaka popromiennego

Komentarz

• Zielony
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2928

Zamieszczone przez kami74
                                I co Marcin wybrali cię ?
                                Zamieszczone przez Przemoc
                                Zielony, przed Tobą duża szansa możesz zostać idolem mojego syna, chyba, że chodziło o Mr. Propera.
                                Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                                Zielony nadaje sie predzej do roli Hulka ...tego zielonego miesniaka popromiennego

Zaraz zaraz Ja nie napisałem, że startuję na/w castingach.
                                PRACUJĘ
                                na castingach - a to lekka różnica :-D
                                Generalnie szukali do paru ról; ACTION-MAN'a, jakiegoś NINDŻĘ, i coś tam jeszcze :wink:
                                Do nowej Bravii szukają z kolei clownów, jokerów itd.
                                Reklama na antenach już niebawem :grin:
                                sigpic

Komentarz

Pracuję...