X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kedar6890
    Bywalec
    • 2004
    • 107

15.2- 179.00
    12.7- 149.00
    Taniej już chyba nie znajdziesz

Komentarz

• Zakk Wylde
      Początki nałogu
      • 2006
      • 349

Moze powiem jak to jest jak ja zamawiam i co mnie się podoba a co nie.

1)Ceny,
      najlepeiej takie byś ty zarobil oraz były niskie dla klijentów (wtedy masz ich dużo. Możesz zrobic jakąś promocję, bonus.

2)Znizki,
      To byś musiał zrobic jakiś program który nalicza Ci ilośc zdjęc na jednego klijenta, aby on miał znizkę (czyli my)

3)Korekty,
      Tutaj jest problem, bo jak ja wysyłam to musze podbijac czerwień o kilka stopni :/ ale jak dawałem pierwszy raz zdjęcia to masakra

4)przesylka,
      Musisz mieć blisko poczte polską bo normalnie bys się zajechał jak bedziesz jechał tam i z powrotem z zdjęciami. Najlepeiej aby było dużo mozliwosć (kurier, poczta polska itp.)

5)zabezpieczenie przesylki,
      Kopeta babelkowa z kartonikiem szytywnym

6)szybkosc,
      To zalezy od punktu 4

7) Może solidność ???

Ale jak to mówią tak to tylko w erze zrobią
      sprzęt | | |

Komentarz

• Redskull
        Coś już napisał
        • 2006
        • 95

15.2- 179.00
        12.7- 149.00
        Czyzby GATEX?
        stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Komentarz

• kedar6890
          Bywalec
          • 2004
          • 107

Dominik. Andex- jestem członkiem FDI i nie mam dużego wyboru w hurtowniach.Hurtownie które sprzedają towar dla zakładów zrzeszonych w sieci FDI sprzedają go w bardzo podobnych cenach.Twierdzą że mają tyko 3 % marży na papierze.

Komentarz

• beachcomber
            Początki nałogu
            • 2005
            • 271

a moze znizka dla forumowiczow? :wink: to w sumie serio pomysl, kiedys ktos cos takiego na forum poruszal. przy odpowiedniej ofercie dla ludzi z forum moglbys zdobyc dosc pokazna grupe wiernych klientow. choc raczej z gatunku tych czepialskich, a nie z tych co "po jednej odbitce z kazdego udanego zdjecia"

Komentarz

• fredi
              Bywalec
              • 2005
              • 153

Czesc juz wspominano:

- opcja bez korekcji
              - latwa platnosc przez internet (zaloz sobie konto w inteligo, mbanku.. dla ciebie grosze, a moze przesadzic o przyciagneciu klientow)
              - dokladne wymiary plikow (w pikselach) pod konkretne formaty odbitek, zeby nie bylo zaskoczenia ze szwagrowi leb ucielo albo pracownik tak przykadrowal ze autorski superhiper pomysl na kadr poszedl w drzazgi
              - o ile by sie dalo tanie skanowanie negatywow (w sensie cala rolka na automacie za niska cene) wiem, pewnie juz margines.. nie wiem jak z oplacalnoscia... pewnie duzo czasu zajmuje?

co do cen...
              10x15 w okolicach 50gr
              15x20 w okolicach 2 zł
              20x30 w okolicach 7-10 zł

Oczywiscie jak bedzie pare groszy wiecej to nadal bedzie chyba w miare atrakcyjnie...
              Ostatnio edytowany przez fredi; 1550.

Komentarz

• Diodak
                Uzależniony
                • 2005
                • 696

A ja się cieszę że w końcu w Rzeszowie bedzie solidny lab do którego będzie mozna normalnie pójść i zrobić fotki jak należy. Do tego co koledzy napisali dodam że powinny być usługi ekspresowe . Bardzo sobie cenię taką możliwość w swoim stalowowolskim labie gdzie przychodzę, podaje płytkę z gotowymi fotkami proszę bez korekty i pliczki lecą do kolejki a za kilka, kilkanaście minut mam pakiet odbitek.

Cena większych formatów powinna byc atrakcyjna. Wiem że popyt jest mniejszy więc i zysk na takich powiększeniach mniejszy, ale niższa cena skłania do robienia powiększeń. Jeśli odbitka 10x15 cm kosztowałaby 50 gr to jest to dobra cena, ale odbitka 20x30 (czyli powierzchniowo 4 razy 10x15) powinna kosztować góra 6 zł. W wielu internetowych labach cena za 20x30 to już 3-4 zł ale z jakością różnie . Za dobrej jakości odbitkę 20x30 na Fuji CA Supreme zapłaciłbym 5-6 zł z pocałowaniem reki . W tej chwili za ten format płacę 7 zł trochę z bólem serca ale przynajmniej wiem że nie bedzie to bubel. I jescze raz powtarzam - koniecznie Supreme... zwykły CA za bardzo się gnie i niszczy.
                EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• LemonR
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 234

Może system przedpłat. Klient wpłaca np 100 a potem zamawia sobie co jakiś czas usługi i z konta mu schodzi - coś nan wzór Allegro mam na myśli.

Album - fotoksiążka w ofercie. Wiem są różne zdania na ten temat ale ludziom się to podoba.
                  LemonR

Komentarz

• Zielony
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2928

Koniecznie opcja wyboru papieru typu "niepalcujący"*.
                    Nie wiem jakie jest to FUJI o którym piszecie, ale mam na myśli coś a'la KODAK ENDURA PROFESSIONAL** (zwany jedwabistym)

Koniecznie w formie zapłaty muszą być uwzględnione transakcje interentowe.
                    Reszta jak poniżej.

* istnieją takie?
                    **nie pamiętam dobrze, a nie mam pod ręką
                    sigpic

Komentarz

• Riccardo
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 691

Ja bym chcial zeby ta cala usluga bez problemu dzialala z Mac'iem
                      Pozdrawiam
                      Riccardo
                      --
                      Fuji & Ricoh

Komentarz

• Michal-Czuba
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 356

Zamieszczone przez Redskull
                        Chcialem wszytsko realizowac poprzez pobranie.
                        Zapomnij - nie odbierze Ci paczki powiedzmy 10-ciu klientów (a co to 10 na miesiąc) i jesteś w plecy 90 zł na wysyłce + koszty odbitek. A to sporo, żeby zrekompensować straty musisz podnieść ceny - i tak w kółko.

Szybkie płatności w stylu mTransfer itp. były by super - albo żebyś chociaż miał konta w najpopularniejszych bankach, mBank, Inteligo itd.

Komentarz

• deckard
                          • 2006
                          • 12

Ja dodam jeszcze:
                          -dla fot z kompaktow, mozliwosc wyboru przycinania (fill, fit)
                          -niestandardwoe formaty, np panoramy
                          -prosty i latwy interfejs dodawania fotek
                          -upload przez ftp oraz dla mniej wtajemniczonych programik, w ktorym zbierze fotki i jednym kliknieceim wysyla (cos jak w dimlabie)

Komentarz

• Zielony
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2928

Aha, koniecznie mus być opcja, że foty wychodzą 1:1 przy danej rozdzielczości, a nie, że niby 1:1 a się okazuje później, że LAB mimo tego obcina 3% z każdej strony i... nie idzie inaczej ??:
                            sigpic

Komentarz

• crater
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 399

-jesli chodzi o sam lab, to mozliwosc edycji i dokadrowania zdjecia na ekranie przez klienta/oblsuge na miejscu gdyby zaszly jakies niezgodnosci. Widzialem cos takiego w jednym labie w warszawie.
                              -Digitalizacja zdjec analogowych / ewentualnie bonusowe zgrywanie z negatywu na postac cyfrowa (gratis -choc jest to pracochlonne, badz po niewielkich cenach)
                              -foto galeria
                              platnosci przelewem internetowym
                              www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• gietrzy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 5727

Zamieszczone przez Zielony
                                Aha, koniecznie mus być opcja, że foty wychodzą 1:1 przy danej rozdzielczości, a nie, że niby 1:1 a się okazuje później, że LAB mimo tego obcina 3% z każdej strony i... nie idzie inaczej ??:
                                To podstawa, dodatkowo
                                - m(bank)Transfer lub ostatecznie wpłata na mbank,
                                - dokładne omówienie krok po kroku (na przykłdzie PS CS2 - standard) jak przygotować zdjęcie, żeby nie było przesunięć koloru*,
                                - wystawienie profilu icm do pobrania; idealna sytuacja była by wtedy kiedy robiłbyś taki profil do każdej rolki papieru,
                                - odbitki na papierze, o którym Diodak pisze
                                - indywidualne rabaty na większe zlecenia (np. 1000 szt. 10x15)

* - oczywiście z góry zakładasz że kierujesz tekst do osób z kalibratorami, itp.
                                the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...