Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Moze powiem jak to jest jak ja zamawiam i co mnie się podoba a co nie.
1)Ceny,
najlepeiej takie byś ty zarobil oraz były niskie dla klijentów (wtedy masz ich dużo. Możesz zrobic jakąś promocję, bonus.
2)Znizki,
To byś musiał zrobic jakiś program który nalicza Ci ilośc zdjęc na jednego klijenta, aby on miał znizkę (czyli my)
3)Korekty,
Tutaj jest problem, bo jak ja wysyłam to musze podbijac czerwień o kilka stopni :/ ale jak dawałem pierwszy raz zdjęcia to masakra
4)przesylka,
Musisz mieć blisko poczte polską bo normalnie bys się zajechał jak bedziesz jechał tam i z powrotem z zdjęciami. Najlepeiej aby było dużo mozliwosć (kurier, poczta polska itp.)
5)zabezpieczenie przesylki,
Kopeta babelkowa z kartonikiem szytywnym
Dominik. Andex- jestem członkiem FDI i nie mam dużego wyboru w hurtowniach.Hurtownie które sprzedają towar dla zakładów zrzeszonych w sieci FDI sprzedają go w bardzo podobnych cenach.Twierdzą że mają tyko 3 % marży na papierze.
a moze znizka dla forumowiczow? :wink: to w sumie serio pomysl, kiedys ktos cos takiego na forum poruszal. przy odpowiedniej ofercie dla ludzi z forum moglbys zdobyc dosc pokazna grupe wiernych klientow. choc raczej z gatunku tych czepialskich, a nie z tych co "po jednej odbitce z kazdego udanego zdjecia"
- opcja bez korekcji
- latwa platnosc przez internet (zaloz sobie konto w inteligo, mbanku.. dla ciebie grosze, a moze przesadzic o przyciagneciu klientow)
- dokladne wymiary plikow (w pikselach) pod konkretne formaty odbitek, zeby nie bylo zaskoczenia ze szwagrowi leb ucielo albo pracownik tak przykadrowal ze autorski superhiper pomysl na kadr poszedl w drzazgi
- o ile by sie dalo tanie skanowanie negatywow (w sensie cala rolka na automacie za niska cene) wiem, pewnie juz margines.. nie wiem jak z oplacalnoscia... pewnie duzo czasu zajmuje?
co do cen...
10x15 w okolicach 50gr
15x20 w okolicach 2 zł
20x30 w okolicach 7-10 zł
Oczywiscie jak bedzie pare groszy wiecej to nadal bedzie chyba w miare atrakcyjnie...
A ja się cieszę że w końcu w Rzeszowie bedzie solidny lab do którego będzie mozna normalnie pójść i zrobić fotki jak należy. Do tego co koledzy napisali dodam że powinny być usługi ekspresowe . Bardzo sobie cenię taką możliwość w swoim stalowowolskim labie gdzie przychodzę, podaje płytkę z gotowymi fotkami proszę bez korekty i pliczki lecą do kolejki a za kilka, kilkanaście minut mam pakiet odbitek.
Cena większych formatów powinna byc atrakcyjna. Wiem że popyt jest mniejszy więc i zysk na takich powiększeniach mniejszy, ale niższa cena skłania do robienia powiększeń. Jeśli odbitka 10x15 cm kosztowałaby 50 gr to jest to dobra cena, ale odbitka 20x30 (czyli powierzchniowo 4 razy 10x15) powinna kosztować góra 6 zł. W wielu internetowych labach cena za 20x30 to już 3-4 zł ale z jakością różnie . Za dobrej jakości odbitkę 20x30 na Fuji CA Supreme zapłaciłbym 5-6 zł z pocałowaniem reki . W tej chwili za ten format płacę 7 zł trochę z bólem serca ale przynajmniej wiem że nie bedzie to bubel. I jescze raz powtarzam - koniecznie Supreme... zwykły CA za bardzo się gnie i niszczy.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
Koniecznie opcja wyboru papieru typu "niepalcujący"*.
Nie wiem jakie jest to FUJI o którym piszecie, ale mam na myśli coś a'la KODAK ENDURA PROFESSIONAL** (zwany jedwabistym)
Koniecznie w formie zapłaty muszą być uwzględnione transakcje interentowe.
Reszta jak poniżej.
* istnieją takie?
**nie pamiętam dobrze, a nie mam pod ręką
Zapomnij - nie odbierze Ci paczki powiedzmy 10-ciu klientów (a co to 10 na miesiąc) i jesteś w plecy 90 zł na wysyłce + koszty odbitek. A to sporo, żeby zrekompensować straty musisz podnieść ceny - i tak w kółko.
Szybkie płatności w stylu mTransfer itp. były by super - albo żebyś chociaż miał konta w najpopularniejszych bankach, mBank, Inteligo itd.
Ja dodam jeszcze:
-dla fot z kompaktow, mozliwosc wyboru przycinania (fill, fit)
-niestandardwoe formaty, np panoramy
-prosty i latwy interfejs dodawania fotek
-upload przez ftp oraz dla mniej wtajemniczonych programik, w ktorym zbierze fotki i jednym kliknieceim wysyla (cos jak w dimlabie)
Aha, koniecznie mus być opcja, że foty wychodzą 1:1 przy danej rozdzielczości, a nie, że niby 1:1 a się okazuje później, że LAB mimo tego obcina 3% z każdej strony i... nie idzie inaczej ??:
-jesli chodzi o sam lab, to mozliwosc edycji i dokadrowania zdjecia na ekranie przez klienta/oblsuge na miejscu gdyby zaszly jakies niezgodnosci. Widzialem cos takiego w jednym labie w warszawie.
-Digitalizacja zdjec analogowych / ewentualnie bonusowe zgrywanie z negatywu na postac cyfrowa (gratis -choc jest to pracochlonne, badz po niewielkich cenach)
-foto galeria
platnosci przelewem internetowym
Aha, koniecznie mus być opcja, że foty wychodzą 1:1 przy danej rozdzielczości, a nie, że niby 1:1 a się okazuje później, że LAB mimo tego obcina 3% z każdej strony i... nie idzie inaczej ??:
To podstawa, dodatkowo
- m(bank)Transfer lub ostatecznie wpłata na mbank,
- dokładne omówienie krok po kroku (na przykłdzie PS CS2 - standard) jak przygotować zdjęcie, żeby nie było przesunięć koloru*,
- wystawienie profilu icm do pobrania; idealna sytuacja była by wtedy kiedy robiłbyś taki profil do każdej rolki papieru,
- odbitki na papierze, o którym Diodak pisze
- indywidualne rabaty na większe zlecenia (np. 1000 szt. 10x15)
* - oczywiście z góry zakładasz że kierujesz tekst do osób z kalibratorami, itp.
Komentarz