X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Richie
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

Tak na szybko: http://img244.imageshack.us/my.php?i...f0copyaos7.jpg
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

a tak swoja droga, juz zupelnie abstrahujac od technikaliow - czemu zdjecie na gorze mialoby wymagac poprawy? ma swietna kompozycje, ciekawy temat, i jedynym pseudo-mankamentem jest to, ze niebo zamiast niebieskie jest biale. pisze pseudo, bo ja nie jestem przecietnym widzem plfoto czy innym uposledzonym poczatkujacym, dla ktorego zupelna biel na zdjeciach jest przestepstwem i kwitowana jest dosadnym i soczystym slowem "przepalenie".

po mojemu jest dobrze. jakbym mial jak to bym gore zajechal lekko niebieska polowka, zeby wprowadzic odrobine dodajacego zdjeciu "efektownosci" koloru. nie majac jak bylbym zadowolony z tego co jest. swiatlo na zdjeciu jest OK, temat dobry, kompozycja bardzo staranna. z mojej strony zero uwag, tak naprawde.

szara polowka raczej tego bym nie jechal. wygladaloby mocno nienaturalnie. no chyba zeby wrzucic jakas leciutka polowke (1~2 mieciutkie dzialki), wydobywajaca troche wiecej szczegolow dalekiego planu i przy okazji optycznie "doswietlajaca" dol kadru. ale bron biosie przyciemniajaca jak najbardziej sensowne tu jasne niebo.

jesli mialbym wybor, to poszedlbym w to miejsce o wschodzie slonca. jesli mialbym
      Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
      www albo tez flickr

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

1ds mk II rozpedza sie do ponad 11ev rozpietosci.

Zamieszczone przez Janusz Body
        - na 1D i 5D które mają histogram RGB jest wyraźny podział na 5 stref.
        Juz w D30 bylo, mimo ze nie ma histogramu rgb. Ba... W kompakcie tez mam. Tylko co z tego?

- nie wydaje mi sie, żeby zakres był aż tak duży. To, w moim przypadku, jest raczej kwestia oceny na podstawie tego co na zdjęciu a nie pomiarów.
        Zakres bywa bardzo duzy. To ze przy wywolaniu z tego zakresu robi sie cos innego jak dziwnie wywolany raw dla zachowania wszystkiego co sie tylko da nie znaczy, ze aparat tej informacji nie zarejestrowal i nie da sie jej wykorzystac.

A to czy potem wykorzystamy calosc robiac jakiegos pseudo hdr'a czy raptem waski wycinek z tego rozciagajac go od czerni do bieli juz inna bajka.

- dość istotne jest pytanie co rozumieją przez "usable range". Wołanie RAW-ów na +2 i -2EV i składanie w PS to dla mnie nie jest "usable range". Obraz też zwykle nie jest "usable" albo raczej "viewable" raczej coś bliżej tej Cepelii wychodzi
        Kto powiedzial o wolaniu dwa razy, jakichs klejonkach i cepelii? Mozna tez wywolac w/g odpowiedniej krzywej i cala ta rozpietosc zmiescic w jednym 16 bitowym pliku. A odrzucajac czesc informacji i w jotpegach.

To ze tego sie nie da ogladac bo bedzie wygladalo nienaturalnie... Kwestia decyzji co z niego wykorzystujemy pozniej aby wygladalo to odpowiednio dobrze i sie nam podobalo.
        ...

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

Zamieszczone przez akustyk
          nie tam sztuka... cepelia, az w oczy kole... jeszcze tylko tanczace jelonki, ksiezyc w PG i gola Chinka na polu i totalny wypas. w sam raz na fototapete dla kasiastego Niemca
          leżę....
          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Zamieszczone przez Diego
            Nie moglem sie powstrzymac z zrobieniem tej foty na swoja modłę
            Moim zdaniem masz źle skalibrowany monitor
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Zamieszczone przez KuchateK
              Zakres bywa bardzo duzy. To ze przy wywolaniu z tego zakresu robi sie cos innego jak dziwnie wywolany raw dla zachowania wszystkiego co sie tylko da nie znaczy, ze aparat tej informacji nie zarejestrowal i nie da sie jej wykorzystac.
              Chciałbym się Kuchatku odnieść do tego.
              Czy można "niedziwnie" wywołać RAW, aby cały zakres był ujęty?

[email protected]

Komentarz

• Woodland
                Bywalec
                • 2006
                • 106

Dziękuję wszystkim za odpowiedź na mojego posta.Szczególne dzięki za przeróbki dla: stdanielo, Richie i Diego. Najbardziej trafia do mnie "przeróbka Riechie'go bo najbardziej oddaje realną sytuację. Chętnie dowiem się jak osiągnąc taki efekt w PS'ie (najchętniej krok po kroku). Ale to już na priva. Po tym co tu zoabaczyłem to jeszcze bardzo dużo musze poświęcić czasu na PS'a, a jeszcze wiecej "w terenie" przy robieniu zdjęć.

Zgadzam się z akustykiem, że lepiej od razu zrobić cos dobrze, a nie bełtać w szopce ale czasami nie wychodzi.Sczególnie takiemu amatorowi jak ja. Nastepnym razem zdecydowanie sie bardziej przyłożę i skorzystam z Waszych rad: RAW, polar, statyw, ISO 100, przesłona. mam nadzieję, że z następnego wyjazdu fotki będą lepsze.

Korzystając jednak z Waszej wiedzy i umiejętnośći czy można coś zrobić z poniższą fotką. Wiem, że jest koszmarnie nieostra i ucieka w lewo, ale .... Dzięki za pomoc.

Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.

Komentarz

• stdanielo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1081

Jutro rano podeślę ci na priva jak to zrobiłem, w sumie nic wielkiego ale może triki się przydadzą. Pozdrawiam
                  www.kondereszko.pl
                  https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Woodland
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 106

Zamieszczone przez stdanielo
                    Jutro rano podeślę ci na priva jak to zrobiłem, w sumie nic wielkiego ale może triki się przydadzą. Pozdrawiam
                    Wielkie dzięki.

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12158

Zamieszczone przez Woodland
                      Korzystając jednak z Waszej wiedzy i umiejętnośći czy można coś zrobić z poniższą fotką. Wiem, że jest koszmarnie nieostra i ucieka w lewo, ale .... Dzięki za pomoc.
                      no mozna... skadrowac tak, zeby bylo wiecej lewej
                      a w tym co jest... mocno cialbym od PG. tak, zeby wiecej bylo obramowania ze strony lewego dolu, a mniej tego po przekatnej. chlopiec siedzi w LD, wiec tam, sila rzeczy, jest punkt ciezkosci kadru.

co do kontrastow i kolorow... mnie sie podoba jak jest. ze ostrosc nie trafila w 100%... i co z tego?

EDIT: jakbym mial usprawiac "pod publiczke" to przerobilbym do BW i dowalil jakies ziarno. ludzie by sie podniecali, ze w takim razie musi byc sztuka, i miekkosc (uwaga! miekkosc, nie nieostrosc) bylaby nawet zaleta, bo byloby bardziej "old-feszyn" i te sprawy...

a tak po prawdzie - zdjecie robi Ci spojrzenie uciekajacego chlopaka. to spokojnie starczy do dobrej fotografii. dobre zdjecie to ciekawa i czytelnie zaprezentowana historia. nie ostrosc pikseli, zdecydowanie kontrastow. takie myslenie to wtornosc
                      Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                      www albo tez flickr

Komentarz

• Woodland
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 106

Akustyk, a co powiesz o zdjęciach z mojego portfolio (załączony link).

Z góry dziekuje za komentarze.

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12158

313798 - cos panu z glowy wystaje. sadzac po ogniskowej, mozna bylo lekko zmienic punkt stania i odkleic mu to cos wtle od czaszki
                          311549 - gdzies to chyba wczesniej widzialem (digart?). podoba mi sie
                          308267 - no zachod jak zachod. zeby go czyms szczegolnym wyroznic trzeba by uczcicwie poszukac fajnej sylwety na tle nieba. drzewo jakies na ten przyklad
                          303633 - bez pomyslu co chcesz tym zrobic. a dokladniej material na dwa zdjecia na sile wepchniete w jedno. sam ten cien po prawej i rzucajaca go skalka daja swietne zdjecie. krajobraz w oddali daje drugie, pod warunkiem nie przytloczenia go taka iloscia pierwszego planu, a tym bardziej planu sciagajacego uwage
                          301885 - zgadzam sie z moderatorem

ogolnie, to bardzo nierowno. z przewaga na nie
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Woodland
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 106

313798 - cos panu z glowy wystaje. sadzac po ogniskowej, mozna bylo lekko zmienic punkt stania i odkleic mu to cos wtle od czaszki
                            Dzięki za komentarze. Następnym razem :smile: odkleję mu to od głowy.

311549 - gdzies to chyba wczesniej widzialem (digart?). podoba mi sie
                            Cieszę się, ze się podoba. Mimo, że trochę nie ostre.

308267 - no zachod jak zachod. zeby go czyms szczegolnym wyroznic trzeba by uczcicwie poszukac fajnej sylwety na tle nieba. drzewo jakies na ten przyklad
                            Z drzewami to był mały problem bo to na wysokości 3.300 m. n. p.m.

303633 - bez pomyslu co chcesz tym zrobic. a dokladniej material na dwa zdjecia na sile wepchniete w jedno. sam ten cien po prawej i rzucajaca go skalka daja swietne zdjecie. krajobraz w oddali daje drugie, pod warunkiem nie przytloczenia go taka iloscia pierwszego planu, a tym bardziej planu sciagajacego uwage
                            Faktycznie chyba powinienem tą fotjkę troche inaczej skadrować.

301885 - zgadzam sie z moderatorem
                            A ja nie do końca Faktycznie ta lampa i uciekający horyzont psują cały efekt, ale w górach czasami nie można się ustawić tak jak się chce, a nie chciałem usuwać tej lampy w PS'ie.

ogolnie, to bardzo nierowno. z przewaga na nie
                            Jeszcze raz dzieki za krytykę, a nie krytykanctwo.

Komentarz

• stdanielo
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1081

przepis na PW
                              www.kondereszko.pl
                              https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• sergi
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 413

stdanielo daj przepis tutaj!
                                5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
                                :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
                                :: Motywy wordpress

Komentarz

Pracuję...