X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tytus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Marquee - nie mam odpowiedniego narzędzia

szukam w PS CS narzędziea zaznaczenia "marquee" w formie pędzla, trudno mi sie ez niego obejść a nie mogę takowego znaleźć, nie ma go czy znaleźć nie mogę???

[ Dodano: 25 Październik 2004 ]
    chyba nie ma, ale ****
    20Dset
    maj łeb...
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

a co to za narzedzie?
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• kavoo
      Zablokowany
      • 2004
      • 1173

Re: Marquee - nie mam odpowiedniego narzędzia

Zamieszczone przez Tytus
      szukam w PS CS narzędziea zaznaczenia "marquee" w formie pędzla, trudno mi sie ez niego obejść a nie mogę takowego znaleźć, nie ma go czy znaleźć nie mogę???
      Nigdy w ten sposob nie tworzylem masek wiec nie wiem czy jest taka mozliwosc, ale jesli uwazasz ze byloby ci wygodniej to zawsze mozesz stworzyc sobie nowa warstwe i zamalowac np. na czarno te obszary, ktore chcesz objac maska. Potem tylko na liscie warstw klikasz na tej z maska (trzymajac Ctrl) i gotowe - warstwe "pomocnicza" mozna usunac.
      Dziala to zarowno z pedzlem o ostrych krawedziach (jak chcesz maske precyzyjna) jak i z pedzlem o krawedziach lagodnych (dla maski 'feathered', czyli... wtopionej ). W tym drugim przypadku oczywiscie rozmiar pedzla determinuje sile featheringu.

Komentarz

• Tytus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Zamieszczone przez Przemek Białek
        a co to za narzedzie?
        w Picture Publischer masz możliwośc znaczenia kółkiem lub kwadratem lub innym kształetem jak pędzlem, o dowolnych wymiarach, malujesz sobie, tylko, że efektem jest zaznaczenie, dobre, do zaznaczania precyzyjnego małych obszarów...

Zamieszczone przez kavoo
        Zamieszczone przez Tytus
        Nigdy w ten sposob nie tworzylem masek wiec nie wiem czy jest taka mozliwosc, ale jesli uwazasz ze byloby ci wygodniej to zawsze mozesz stworzyc sobie nowa warstwe i zamalowac np. na czarno te obszary, ktore chcesz objac maska. Potem tylko na liscie warstw klikasz na tej z maska (trzymajac Ctrl) i gotowe - warstwe "pomocnicza" mozna usunac.
        Dziala to zarowno z pedzlem o ostrych krawedziach (jak chcesz maske precyzyjna) jak i z pedzlem o krawedziach lagodnych (dla maski 'feathered', czyli... wtopionej ). W tym drugim przypadku oczywiscie rozmiar pedzla determinuje sile featheringu.
        dzięki, dobry pomysł, choć pokrętny, ale w duchu PS
        20Dset
        maj łeb...

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Moze i pokretny, ale bardzo wygodny i precyzyjny. Rozwiazanie z PP o ktorym piszesz ma swoje wady, bo w ten sposob mozesz uzyskac maske tylko o ostrych krawedziach, i dopiero potem nadajesz jej okreslony w pixelach feathering (jednolity dla calej maski).
          Tutaj moze dochodzi jedna czynnosc (dodanie/usuniecie warstwy "tymczasowej"), ale za to masz pelna kontrole nad featheringiem i mozesz (stosujac pedzle o roznej srednicy) dla _jednej_ maski zastosowac rozne poziomy featheringu w roznych jej miejscach 8)

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez kavoo
            Moze i pokretny, ale bardzo wygodny i precyzyjny. Rozwiazanie z PP o ktorym piszesz ma swoje wady, bo w ten sposob mozesz uzyskac maske tylko o ostrych krawedziach, i dopiero potem nadajesz jej okreslony w pixelach feathering (jednolity dla calej maski).
            Tutaj moze dochodzi jedna czynnosc (dodanie/usuniecie warstwy "tymczasowej"), ale za to masz pelna kontrole nad featheringiem i mozesz (stosujac pedzle o roznej srednicy) dla _jednej_ maski zastosowac rozne poziomy featheringu w roznych jej miejscach 8)
            w PS brakuje mi opcji featheringu w różdżce, jest tylko antyaliasing, szkoda, bo często używam jej od wydzielenia nieba i wtedy niestety zawsze krawędzie sa ostre...

masz może na to jakiś pomysł?
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• kavoo
              Zablokowany
              • 2004
              • 1173

Zamieszczone przez Tytus
              w PS brakuje mi opcji featheringu w różdżce, jest tylko antyaliasing, szkoda, bo często używam jej od wydzielenia nieba i wtedy niestety zawsze krawędzie sa ostre...

Feathering nie dotyczy _sposobu_ dzialania magicznej rozdzki, to jest opcja dotyczaca _maski_ - czyli efektu zastosowania np. rozdzki ;-)

Komentarz

• Tytus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1358

Zamieszczone przez kavoo
                Zamieszczone przez Tytus

Feathering nie dotyczy _sposobu_ dzialania magicznej rozdzki, to jest opcja dotyczaca _maski_ - czyli efektu zastosowania np. rozdzki ;-)
                no dobra, rożdżką robię maskę, da się jej następnie zapodać feathering?

P.S.

macie jakiś cudowny sposób na korektę nieba prześwitującego przez gałęzie drzewa?
                20Dset
                maj łeb...

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

Zamieszczone przez Tytus
                  Najlatwiej sprawdzic i sie samemu przekonac ;-)

Zamieszczone przez Tytus
                  macie jakiś cudowny sposób na korektę nieba prześwitującego przez gałęzie drzewa?
                  Problem na horyzoncie ;-)

Sprobuj zamiast rozdzki uzyc maski koloru, ale przy mocniejszej korekcie na brzegach galezi bedzie wylazic cos na ksztalt aberracji chromatycznej.
                  Najlepiej chyba bedzie kupic polarka, nie bedziesz musial korygowac nieba ;-)

Komentarz

• Tytus
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1358

Zamieszczone przez kavoo
                    Zamieszczone przez Tytus
                    Najlatwiej sprawdzic i sie samemu przekonac ;-)

Zamieszczone przez Tytus
                    Problem na horyzoncie ;-)

Sprobuj zamiast rozdzki uzyc maski koloru, ale przy mocniejszej korekcie na brzegach galezi bedzie wylazic cos na ksztalt aberracji chromatycznej.
                    Najlepiej chyba bedzie kupic polarka, nie bedziesz musial korygowac nieba ;-)
                    no właśnie nie bardzo próbowanie mi wychodzi...

mam polarka, w pochmurne dni jest do niczego, a wtedy najbardziej potrzeba w zdjęciach korekty robić...
                    20Dset
                    maj łeb...

Komentarz

• kavoo
                      Zablokowany
                      • 2004
                      • 1173

Feathering da sie zastosowac w stosunku do kazdej maski, nie ma znaczenia czy do jej stworzenia uzyles rozdzki czy innego narzedzia :-)

Komentarz

• Tytus
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1358

Zamieszczone przez kavoo
                        Feathering da sie zastosowac w stosunku do kazdej maski, nie ma znaczenia czy do jej stworzenia uzyles rozdzki czy innego narzedzia :-)
                        ok kumam czaczę, będe szukał
                        20Dset
                        maj łeb...

Komentarz

• bogunow
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 122

Zamieszczone przez Tytus

chyba nie ma, ale ****
                          Takie narzędzie to Quick Mask (skrót 'Q') . Wciskasz Q , malujesz jakim chcesz pędzlem, znowu wciskasz Q i masz zaznaczenie.

Komentarz

• Tytus
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez bogunow
                            Zamieszczone przez Tytus

chyba nie ma, ale ****
                            Takie narzędzie to Quick Mask (skrót 'Q') . Wciskasz Q , malujesz jakim chcesz pędzlem, znowu wciskasz Q i masz zaznaczenie.
                            no proszę, tylu mądrych a nikt nie wiedział...aż się jeden znalazł co wiedział

THX
                            20Dset
                            maj łeb...

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Zamieszczone przez bogunow
                              dodam tylko, ze jesli chcesz aby Twoje zaznaczenie bylo tym obszarem, ktore zamalowales w trybie maski, to musisz po przejsciu do trybu normalnego kliknac SHIFT+CRTL+I

Komentarz

Pracuję...