X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • goobie
    Bywalec
    • 2006
    • 102

odnośnie katalogowania z użyciem IPTC taką zbiorowość napotkałem ostatnio... jest kilka freeware'ów

jeszcze nie wiem co polecić z tej grupy, więc jak ktoś używa to proszę o opinie...
    również szukam programu free, który by najlepiej masowo i najlepiej za darmo zmieniał dane IPTC 8)
    Pozdrawiam! Adam

kilka fotek...

Komentarz

• daszek
      Bywalec
      • 2005
      • 115

A ja polecam http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
      Szybki, za free, czyta rawy, opcja compare, zmienia masowo dane. Dla mnie bajka.

Komentarz

• kaspeed
        Coś już napisał
        • 2007
        • 93

kiedyś do Corela chyba w wersji 9 dodawali canto cumulus super dla mnie można było bez problemu pliki na cd indeksować zachowywał miniatury w katalogu na hdd a jak chciałeś całość to krzyczał na jakim CD plik się znajduje.
        Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• scooter
          Uzależniony
          • 2005
          • 856

A jak sobie radzi z rawami ??

Komentarz

• kaspeed
            Coś już napisał
            • 2007
            • 93

Cumulus? nie radzi sobie w ogóle - corel 9 to było dawno temu, nikt wtedy nie myślał o rawach, zresztą może teraz jest nowsza wersja ale nie wiem ile to kosztuje
            Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

sigpic

Komentarz

• sznerchu

do backupu duzej ilosci zdjec to jedynie drugi taki sam dysk i mirror !!!!!!!!!!!

szybko, tanio i bezpiecznie !!
              raz na tydzien podlaczyc dysk zewnetrzny sync i do szuflady !!!!!

MS Synctoy poradzi sobie z synchronizacja !!

Komentarz

• ukasus
                Bywalec
                • 2007
                • 165

czy istnieje program który tworzył by miniatury katalogując je w taki sposób ..
                chodzi mi o to że zapisuje zdjęcia do analogicznych podkatalogów z jakich otworzył .. jeżeli tak to proszę o nazwę programu ..

dobrze by było jak by do nazwy miniatur można było dodać jakiś człon (np nr płyty na jaką będzie sie archiwizować oryginalne zdjęcia)
                Ostatnio edytowany przez ukasus; 9003.
                Eos system

Komentarz

• yogi-bear
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 366

Zamieszczone przez ukasus
                  czy istnieje program który tworzył by miniatury katalogując je w taki sposób ..
                  chodzi mi o to że zapisuje zdjęcia do analogicznych podkatalogów z jakich otworzył .. jeżeli tak to proszę o nazwę programu ..

dobrze by było jak by do nazwy miniatur można było dodać jakiś człon (np nr płyty na jaką będzie sie archiwizować oryginalne zdjęcia)
                  WhereIsIt ( http://www.whereisit-soft.com/ ) działa dokładnie tak jak chcesz. Masz liste płyt, rozwijasz, widzisz foldery a w nich minitury zdjęć. W WhereIsIt brakuje mi tylko rozbudowanej funkcji szukania wg. danych EXIFa. Co prawda zgrywa on EXIFy zdjęć ale z tego co widze robi to w formie "tekstowej". Nie można wyszukiwać zdjęć określając np. konkretne ISO, model aparatu, nie można filtrować wg. ogreślonych kryteriów.

Fotostation strasznie mi sie nie podoba. Nie wiem o co w nim chodzi, głupio tworzy miniatury w folderach kiedy WhereIsIt ma jeden duży pliczek do któego pakuje wszystkie dane. Może wyszło na rynek coś nowego? Może ktoś coś poleci?

Komentarz

• Eryk
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 151

WhereIsIt ( http://www.whereisit-soft.com/ ) działa dokładnie tak jak chcesz.
                    A działa z canonowskimi RAWami *.CR2?

OK - EDIT:
                    Sciągnąłem WII, zaznaczam nowy katalog, nowy dysk, wybieram płytkę np. A1 (katalogi z rawami) kilkam OK i program sie wyłącza.. czy coś robię źle?
                    Ostatnio edytowany przez Eryk; 6996.
                    40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                    Fototapety

Komentarz

• yogi-bear
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 366

Zamieszczone przez Eryk
                      A działa z canonowskimi RAWami *.CR2?

OK - EDIT:
                      Sciągnąłem WII, zaznaczam nowy katalog, nowy dysk, wybieram płytkę np. A1 (katalogi z rawami) kilkam OK i program sie wyłącza.. czy coś robię źle?
                      Pamiętaj żeby zaznaczyć pluginy które mają być aktywne w czasie zgrywania zawartości płyty. Mi WhereIsIt czyta CR2 z 30D. Nie wiem jak z Twojej 40.

Komentarz

• Eryk
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 151

Akurat RAWy zgrywane z płyty są jeszcze z 350D

Nie wiem co było - ściągnąłem program tym razem ze strony IDG.pl nie z oficjalnej - i jak na razie idzie ok. (wersja chyba starsza -> 3.8)

Jakie są ograniczenia wersji shareware?
                        Jak na razie sobie wyprobuję... jest sens rejerstrować? (bodajże 40$ za 1-4 stanowisk)

EDIT:
                        Jak zgram pierwszą płytke, zobacze czy obsługuje RAWy z 40D.
                        Ostatnio edytowany przez Eryk; 6996.
                        40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                        Fototapety

Komentarz

• schabu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1352

ja zacząłem archiwizować za pomocą fotoloadera i lightrooma. zgrywam foty na dysk fotoloaderem, importuję je w LR, więc datami mam wszystko fajnie poukładane w formie drzewka, do tego przy imporcie dodaję standardowe dane ITPC(kto zrobił fotę itd) i potem szczegółowe(czyli słowa kluczowe). Jak się na dysku uzbiera 4 GB to nagrywam te katalogi na płytkę, drukuję na niej nazwy katalogów (czyli daty) i chowam do segregatora z innymi takimi płytami i filmami oraz slajdami. proste - chyba - i skuteczne.
                          Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• rolaj
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 584

Zamieszczone przez schabu
                            ja zacząłem archiwizować za pomocą fotoloadera i lightrooma. zgrywam foty na dysk fotoloaderem, importuję je w LR, więc datami mam wszystko fajnie poukładane w formie drzewka, do tego przy imporcie dodaję standardowe dane ITPC(kto zrobił fotę itd) i potem szczegółowe(czyli słowa kluczowe). Jak się na dysku uzbiera 4 GB to nagrywam te katalogi na płytkę, drukuję na niej nazwy katalogów (czyli daty) i chowam do segregatora z innymi takimi płytami i filmami oraz slajdami. proste - chyba - i skuteczne.
                            A jak wyszukujesz?
                            Edit: Brawo za ITPC!
                            Ostatnio edytowany przez rolaj; 5875.

Komentarz

• schabu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1352

LR mam wyszukiwarkę słów kluczowych - można w niej też ograniczyć zakres wyszukiwania datami jakie nas interesują. no i można szukać też po samych datach czy danych z exifa. obsługuje RAW i sRAWy z 40d.
                              Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• ukasus
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 165

hmm ściągnąłem traila ligtrooma .. i nie ma tam chyba opcji by tworzyło automatycznie katalogi do miniatur tak samo jak maja oryginalne zdjecia
                                .. jak zaznaczę katalog z oryginalnymi rozmiarami plus wszystkie w nim zawarte do miniaturyzacji.. to wszystkie miniatury wrzuca razem do jednego katalogu.. pomijając strukturę katalogów oryginału
                                Eos system

Komentarz

Pracuję...