X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • libertyn
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 33

Konwersja z RAW do TIFF 16-bit

Przpraszam, ze sie podlacze, ale....
    jak przeksztalcic RAW-a w 16 bitowego TIFF-a w PS-sie. Mam wersje angielska i nie daje sobie z tym razy.
    Z gory dziekuje za wskazowki.
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: move post

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez libertyn
      Przpraszam, ze sie podlacze,
      wiesz, idea dobra; ale z wykonaniem już gorzej, bo temat o niszowym konwerterze (Kolev RAW) nie był dobrym miejscem na pytanie o konwersję w PS, toteż przeniosłem Twój post... :-)

jak przeksztalcic RAW-a w 16 bitowego TIFF-a w PS-sie. Mam wersje angielska i nie daje sobie z tym razy.
      po pierwsze, o ile się orientuję, sam PS nie "przekształca" RAWów i potrzebny jest plugin o nazwie Adobe Camera Raw (ACR)

ale to dopiero początek, bo nie każdy RAW jest obsługiwany przez wszystkie wersje ACR, a i nie wszystkie wersje ACR są kompatybilne z każdym PhotoShopem.

ogólnie zasada jest taka, że im nowszy aparat, tym nowsze są potrzebne PS i ACR.
      Tu Vitez opisuje trochę co, z czym i jak:

Tak więc zeby odpowiedzieć Ci wprost, to musisz podać jaki masz aparat i jaką wersję PS oraz ACR, bo nie wiadomo czy w ogóle Twoje oprogramowanie jest kompatybilne z aparatem.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• libertyn
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 33

Mam 40 d, a jego RW-y ( juz ) otwiera moj CS-3. Jak czytalem najlepiej przeksztalcaj je ( przed obrobka zdjecia ) w TIFF 48 bit/16, ale jak ?!
        Ostatnio edytowany przez libertyn; 8209.

Komentarz

• tantal
          Początki nałogu
          • 2008
          • 404

Mam 40 d, a jego RW-y ( juz ) otwiera moj CS-3. Jak czytalem najlepiej przeksztalcaj je ( przed obrobka zdjecia ) w TIFF 48 bit/16, ale jak ?!

Dolna krawędź (środek) okna ACR link otwiera okno dialogowe w którym ustalasz Space- przestrzeń kolorów w której będziesz działał (np.ProPhoto), Depth - 16Bit/Channel, rozmiar, rodzielczość. Te ustawienia zostaną zapamiętane.
          A później albo przycisk "open image" i od razu obrabiasz w PS w 16 bit albo przycisk "save image" i w oknie dialogowym ustalasz gdzie i w jakim formacie zapisać wyniki konwersji z RAW.Wtedy zaczyna być istotne do jakiego formatu chcesz zapisać,bo jeśli otwierasz od razu do obróbki to nie jest to żaden TIFF tylko po prostu plik jest otwarty w "photoshopowym" formacie. Oczywiście możesz hurtem zaznaczyć wiele plików i otworzyć, skonwertować do TIFF w podobny sposób("save image")
          Ostatnio edytowany przez tantal; 15391.

Komentarz

• libertyn
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 33

Serdeczne dzieki

Komentarz

Pracuję...