X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Arek Piekarz
    Początki nałogu
    • 2006
    • 334

Rarindra Prakarsa - niesamowita kolorystyka

Nie mogę uwierzyć, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na tym forum na Rarindrę Prakarsę (przynajmniej wyszukiwarka nic nie znalazła). Oto kilka jego portfolii:

Rarindra Prakarsa's profile - Photographer Rarindra Prakarsa from JAKARTA, Indonesia [fc-user:574065] - Rarindra Prakarsa is a semipro photographer live

Zdjęcia mają niesamowity nastrój głównie dzięki kolorystyce i czasem winiecie. Jak osiągnąć coś takiego? Bo domyślam się, że ani Canon 350D, ani G5, którym foci Prakarsa, nie robią takich gotowych cudów, tylko większość roboty jest przy obróbce w PSie ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
  • Nemeo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1757

Zamieszczone przez Arek Piekarz
    Nie mogę uwierzyć, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagi na tym forum na Rarindrę Prakarsę (przynajmniej wyszukiwarka nic nie znalazła). Oto kilka jego portfolii:

Rarindra Prakarsa's profile - Photographer Rarindra Prakarsa from JAKARTA, Indonesia [fc-user:574065] - Rarindra Prakarsa is a semipro photographer live

Zdjęcia mają niesamowity nastrój głównie dzięki kolorystyce i czasem winiecie. Jak osiągnąć coś takiego? Bo domyślam się, że ani Canon 350D, ani G5, którym foci Prakarsa, nie robią takich gotowych cudów, tylko większość roboty jest przy obróbce w PSie ;-)
    Super fotki, super kolorystyka.

Komentarz

• michalab
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1580

Mnie zaciekawiło szczególnie to:

Wszystko ciepłe i tylko koszulka skaczącego dziecka chłodna.
      Też jestem ciekaw jak coś takiego osiągnąć? Czy były w użyciu maski. Przy okazji spróbuję się pobawić w coś takiego, muszę tylko znaleźć odpowiednie zdjęcie.
      Zapraszam

Komentarz

• scooter
        Uzależniony
        • 2005
        • 856

Bardzo ładne jednak moim zdaniem to już nie fotografia, a grafika komputerowa ...

Komentarz

• djtermoz
          Uzależniony
          • 2004
          • 988

Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS.
          Nie bierzcie sobie takich wzorow do nasladowania. No chyba, ze nie mowimy juz o fotografii a fotografice.
          djtermoz@pbase

Komentarz

• Łukasz Unterschuetz
            Początki nałogu
            • 2006
            • 298

djtermoz/ chyba chodzi ci o grafike, a nie fotografike

wikipedia:

Fotografika to dziedzina sztuki polegająca na tworzeniu obrazów malarskopodobnych przy pomocy technik fotograficznych.

Termin ten funkcjonuje (funkcjonował) tylko w Polsce. Celem jego wprowadzenia była chęć odróżnienia artystów od rzemieślników. Obecnie określenie to zanika i jest zastępowane terminem "fotografia artystyczna".
            http:/strzelamkulture.pl

Komentarz

• michalab
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1580

Zamieszczone przez djtermoz
              Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS.
              Ale warto wiedzieć jak się takie rzeczy robi i potrenować. Co nie oznacza od razu, że trzeba przyjąć taki styl na stałe.
              Zapraszam

Komentarz

• kris75
                Początki nałogu
                • 2006
                • 413

Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz
                djtermoz/ chyba chodzi ci o grafike, a nie fotografike

wikipedia:

Fotografika to dziedzina sztuki polegająca na tworzeniu obrazów malarskopodobnych przy pomocy technik fotograficznych.

Termin ten funkcjonuje (funkcjonował) tylko w Polsce. Celem jego wprowadzenia była chęć odróżnienia artystów od rzemieślników. Obecnie określenie to zanika i jest zastępowane terminem "fotografia artystyczna".
                fotografika to dziedzina f., ktora charakteryzuja srodka warsztatowe fotograficzne, a srodki wyrazu wlasciwe grafice artystycznej. Pojecie to wprowadzil Jan Bulhak, jak widac wikipedia podaje jakas inna definicje mi nie jest ona znana w kazdym razie.
                ________
                Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                Immanuel Kant

Komentarz

• sniper88
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1156

Ludzie bez przesady. Wiekszosc z tych zdjec to jakas straszna szopka. Miod uszami wylazi. Kilka z nich wyglada na w miare normalne, gdzie takie swiatlo daloby sie uzyskac o odpowiedniej porze dnia ale duza czesc to byla chyba od zera namalowana w PS. Nie bierzcie sobie takich wzorow do nasladowania. No chyba, ze nie mowimy juz o fotografii a fotografice.
                  Zamieszczone przez michalab
                  Ale warto wiedzieć jak się takie rzeczy robi i potrenować. Co nie oznacza od razu, że trzeba przyjąć taki styl na stałe.
                  IMHO kazdy chcialby umiec zrobic takie fotki/obrazki czy jak to inaczej mozna nazwac
                  Jak dla mnie fotografie mozna podzielic na 2 kategorie:
                  1 pokazuje swiat takim jakim jest naprawde a 2 takim, jakim chielibysmy zeby byl. Zdjecia z tej galerii naleza do 2 grupy, od razu widac ze nie sa realistyczne, ale jednak duzej grupie osob (w tym mnie) bardzo sie podobaja:wink:
                  WWW | 500px | IG
                  Semper in altum

Komentarz

• djtermoz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 988

Zamieszczone przez sniper88
                    Jak dla mnie fotografie mozna podzielic na 2 kategorie: 1 pokazuje swiat takim jakim jest naprawde a 2 takim, jakim chielibysmy zeby byl. Zdjecia z tej galerii naleza do 2 grupy, od razu widac ze nie sa realistyczne, ale jednak duzej grupie osob (w tym mnie) bardzo sie podobaja:wink:
                    Ja w takim razie bardziej zaliczam sie do grupy pierwszej bo rozumiem pewne poprawki na zdjeciu (sam to w koncu robie) ale zeby malowac calosc od nowa? To juz z fotografia wiele wspolnego nie ma. O ile to zdjecie jeszcze wyglada OK:

Ale to zdjecie jak dla mnie to kicz do kwadratu (jakies kolorowanki z "Basni 1000 i jednej nocy" czy co?):
                    djtermoz@pbase

Komentarz

• sniper88
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1156

Ja w takim razie bardziej zaliczam sie do grupy pierwszej bo rozumiem pewne poprawki na zdjeciu (sam to w koncu robie) ale zeby malowac calosc od nowa? To juz z fotografia wiele wspolnego nie ma. O ile to zdjecie jeszcze wyglada OK:

Ale to zdjecie jak dla mnie to kicz do kwadratu (jakies kolorowanki z "Basni 1000 i jednej nocy" czy co?):
                      http://www.photo.net/photodb/photo?photo_id=5011960
                      2 link to juz jest czysta grafika wiec tego fotografia juz nazwac nie mozna Mialem na mysli np. te fotke

Takich kolorów gołym okiem nie zobaczysz, ale obraz na niej przedstawiony wyglada (jak dla mnie) ładniej niż w rzeczywistosci. Tyle ze problem sie rozbija kiedy to jeszcze jest zdjecie, a kiedy juz grafika:wink:
                      WWW | 500px | IG
                      Semper in altum

Komentarz

• Arek Piekarz
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 334

Zamieszczone przez sniper88
                        Tyle ze problem sie rozbija kiedy to jeszcze jest zdjecie, a kiedy juz grafika:wink:
                        Nie, nie o to się rozbija w tym wątku Założyłem go, żeby się dowiedzieć, jak stworzyć podobną kolorystykę na swoich zdjęciach ;-) I bardzo proszę skończyć offtopy o definicjach fotografiki itp. ;-)
                        40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                        Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                        Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                        Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• jatzzek
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 355

Po obejrzeniu tych zdjec czuje sie jak po zjedzeniu paczki landrynek (ale takich spolemowskich). Przeczytalem pierwsze posty i nabralem wielkiego apetytu...ale luuuudzie bez przesady. To ma byc ta super kolorystyka, w ktorej wszystko jest na maxa? Rzeczywiscie racje maja konstruktorzy malpek... ma byc na maxa...to sie ludzikom podoba!

EDIT:

Te obrazy idealnie pasuja do wystroju wietnamskich fastfoodow.
                          why waste your time looking for proof?
                          what if the answer is never the truth?

Komentarz

• sniper88
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1156

Zamieszczone przez Arek Piekarz
                            Nie, nie o to się rozbija w tym wątku Założyłem go, żeby się dowiedzieć, jak stworzyć podobną kolorystykę na swoich zdjęciach ;-) I bardzo proszę skończyć offtopy o definicjach fotografiki itp. ;-)
                            Sorry za ten OT Pytanie kiedy cos jest zdjeciem a kiedy grafiką było ogolne, niezbyt zwiazane z tematem, jak to OT

A co do Twojego pytania. Mnie kiedyś udało się osiągnąc podobne efekty, kolory itp. (szkoda ze na cudzym zdjeciu ale to juz inna sprawa), i wiekszasc była zwiazana z panelami hue/saturation, brigtness/contrast i maskowaniem.
                            WWW | 500px | IG
                            Semper in altum

Komentarz

Pracuję...