Mam zdjęcie BW którego tonacja bardzo mi odpowiada. Jak na podstawie takiego zdjęcia zrobić krzywą, której zastosowanie do zdesaturowanego zdjęcia, będzie powodowało taką samą tonację jak na zdjęciu wzorcowym.
X
-
Tagi: Brak
-
-
Komentarz
-
Też stawiam na brak możliwości. Efekt końcowy zależy od materialu wyjściowego, więc nie może istnieć taka uniwersalna krzywa dająca jednakową tonację po obróbce, niezależnie od tonacji obrazu przed obróbką.Komentarz
-
nie nie da sie potrzeba koloruKomentarz
-
Wyobraźmy sobie zdjęcie z tonacją np. sepia
1. zdjęcie_tonacja.tiff
desaturujemy to zdjęcie otrzymujemu
2. zdjęcie_tonacja_zdesaturowane.tiff
Biorąc pod uwagę to, że konktretny punkt na zdjęciu nr 1 miał jakiś kolor np. aaa, bbb, ccc, to na zdjęciu nr 2 zdesaturowanym ma kolor ddd,ddd,ddd. Krzywa w sumie jest niczym innym jak zapisem algorytmu jak się zmienia kolor ddd,ddd,ddd na aaa,bbb,ccc. Można by się bawić na piechotę, sprawdzać poszczególne punkty i rozkładać na kolory. Porównując ich odpowiednio dużo utworzylibyśmy w końcu krzywe dla poszczególnych kolorów, tak by zdesaturowany obraz po potraktowaniu krzywą zmienił by się tak by wyglądać jak oryginał (mniej więcej). Pytanie jest jak to zautomatyzować ?ArtMagKomentarz
-
Czyli chodzi Ci o skopiowanie ustawien i naniesienie ich na inne zdjecie? Zrobisz to w Lightroomie
Wystarczy kliknac CMD+C, przejsc na kolejne zdjecie, kliknac CMD+V i gotowe (w win zapewnie CTRL+C/V)
Komentarz
-
To by było za piękne, znam ten sposób kopiowania ustawień, ale dotyczy on ustawień które sami wcześniej wykonaliśmy.
Chodzi mi bardziej jak "wypruć" krzywą z gotowego zdjęcia.ArtMagKomentarz
-
a odpowiedź kryje się pod hasłem aproksymacja numeryczna. Serio. Jeżeli zatem typowe przekształcenie "krzywych" możemy dobrze opisać wielomianem np. 4 rzędu, to wuystarczy nam ok.5 równomiernie rozłożonych punktów do wręcz idealnego odtworzenia krzywej. W praktyce krzywe wyglądają badziej jak funkcje wykładnicze, czyteż są zupełnie chaotyczne, więc zasada im więcej tym lepiej znajdzie i tu swe zastosowanie.Fotograf platoniczny
Komentarz
-
Lepiej nie można było tego opisać. Spędziłem 14 lat ucząc się matematyki
Teraz pytanie jak to zrobić, a właściwie, czym to zrobić ? Czym porównać dwa zdjęcia, by wyaproksymować krzywą ?
ArtMagKomentarz
-
Komentarz
-
Jakoś ta teoria mi nie leży, teoretycznie to można bardzo dużo, ale w praktyce nadal mówię że się raczej nie da.Komentarz
-
Jeśli chodzi Ci o coś w rodzaju skopiowania "odcienia" sepi z jednego zdjęcia na drugie za pomocą krzywych to jest to możliwe - można kopiować dowolny ton. http://www.epaperpress.com/psphoto/index.html Black&White --> Copy a Tone. Polecam, sam często używam.Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
To dosyć proste bez użycia jakiejś skomplikowanej matematyki. W PS należy użyć metody GradientMap w trybie mieszania 'kolor' aby nałożyć odcień na dowolne zdjęcie.
Jak taki gradient stworzyć? Dysponując oryginałem i zdesaturowaną kopią kopiujemy punkty z oryginału w odpowiednie miejsce gradientu.
Np. szukamy na zdesaturowanym punktu o wartości 127,127,127 i z tego samego punktu oryginału wstawiamy kolor do gradientu na pozycję 50%.
Analogicznie dla 63,63,63 to będzie 25%, dla 192,192,192 to będzie 75% itd. Im więcej przeniesiemy punktów tym dokładniejsze będzie odwzorowanie krzywej.Komentarz
-
Wypróbowałem sposób jinks'a, działa bardzo dobrze ! Serdeczne dzięki ! Jutro przećwiczę sposób MMM'sa. Pozdrawiam.ArtMagKomentarz
Komentarz