X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banan82
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1165

Odp: Co zamiast Photoshop?

Elements jest ok, ale pewne funkcje sa tam "utrudnione" albo ich tam nie ma. Wiadomo, masz to za co placisz.

Pelny Photoshop jest to program graficzny numer 1, ale dla okazjonalnego uzywania to lekki overkill jesli chodzi o cene.

W obecnej chwili, w Lightroom 5 mozna juz tak wiele jesli chodzi nawet o maskowanie czy retusz skory ze Photoshop jest zbedny.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

No właśnie w elementsach nie ma pełnego manewru jeśli chodzi o korekty tonalne, kontrastu, kolorystyki, BW co na dzień dzisiejszy wykonuję się często na poziomie RAW np. w LR...ale jeśli chodzi o retusz jest kilka najważniejszych narzędzi. Spróbujcie. Myślę, że nie jeden będzie zaskoczony, że jednak sporo można. Program jest bardzo fajnym i niedrogim uzupełnieniem np. LR. Kiedyś kupiłem małą torbę canona i Elements v8 był gratis
      W Elements jest też ACR! Tyle, że grubo okrojony hehe

Ujmę to jeszcze inaczej - jeśli zostałbym zmuszony do używania tylko elements też bym dał radę przygotować zdjęcia tak jak potrzebuję.
      Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• banan82
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1165

Elements 12 ma content aware tool do kopiowania fragementow zdjecia itp - jest to dosc ciekawe.

Ja uzywam Elements 11 wraz z Premiere 11 Elements ktore daje rade do domowych video
        Crazy Apple Fanboy
        Ex Linux User

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Ile razy podchodziłem do PSE, tyle razy dawałem za wygraną. Stopień okrojenia oraz interfejs mnie po prostu odrzuca. To ja już wolę GIMP-a (którego nb używałem przez parę lat)...
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• banan82
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1165

GIMP jest tez super. Niestety nie ma czegos pomiedzy PS a PSE.

PSE jest w zalozeniu tworzony dla totalnie zielonych uzytkownikow ktorzy chca np. pousuwac czerwone oczy ze zdjec itp.....
            Crazy Apple Fanboy
            Ex Linux User

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4283

Mam PS CC, płacę miesięcznie 12,29 Euro

jp
              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• banan82
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1165

jp - uzywasz go czesciej jak raz w miesiacu?

Przy takim okazjonalnym uzywaniu to nie ma najmniejszego sensu. Tak samo jesli ktos nie zarabia na tym pieniedzy.
                Crazy Apple Fanboy
                Ex Linux User

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez jan pawlak
                  Pewnie na tym będzie się musiało skończyć, pytanie tylko ile będziesz płacił za rok?
                  I nie podoba mi się jeszcze ten zapis:

"Cena obowiązuje przez 12 pełnych miesięcy. Po tym czasie Twoja umowa zostanie automatycznie odnowiona według aktualnej ceny podanej w ofercie, chyba że ją anulujesz. Cena może ulec zmianie, o czym zawsze informujemy z wyprzedzeniem."

Ja nie chcę niczego "z automatu", już mnie tak naciągnięto na kolejny miesiąc w PSN. Domyślnie ma się kończyć umowa i tyle. To ja mam podjąć świadomą decyzję czy i kiedy chcę odnowić subskrypcję.
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• banan82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1165

Pewno 40 euro za pojedyncza aplikacje.

To co Adobe zrobilo to jest cios ponizej pasa niestety.

Ich slynna oferta, ktora "ciagle sie konczy" od roku, gdzie jest PS + LR za 9GBP miesiecznie (w UK) wcale nie kusi.
                    Crazy Apple Fanboy
                    Ex Linux User

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4283

Zamieszczone przez banan82
                      jp - uzywasz go czesciej jak raz w miesiacu?

Przy takim okazjonalnym uzywaniu to nie ma najmniejszego sensu. Tak samo jesli ktos nie zarabia na tym pieniedzy.
                      Wiem, mógłbym inaczej, ale...... fotografuję w RAW, bazą danych zarządza LR ale..... wywołuję w "PS CC" i tutaj decyduje co dalej.
                      Tak że .... używam często

jp
                      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

Zamieszczone przez jan pawlak

jp
                        Ta kwota jest całkiem ok jeśli mieszkasz w USA lub europie zachodniej. Jak na PL trochę sporo. Chociaż niedługo nie będzie w ogóle takich rozważań, bo będzie tylko CC i nie będzie wyjścia
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• krzyssp
                          Bywalec
                          • 2013
                          • 246

Już ciężko jest dostać CS... Dzięki za info o Elements+, zainteresuję się tym A co sądzicie o Paint Shop Pro? I czy jakakolwiek firma jawnie stawia wyzwanie PS i warto by ją wspierać? Bo dopóki były kolejne wersje CS to Adobe opłacały się aktualizacje i nowe funkcje (faktycznie nowe a nie ulepszone, lub dodanie nowego aparatu) a teraz skoro i tak dostają kasę a nie ma alternatywy...

Komentarz

• RobertON
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2190

Spróbuj PSE - są wtyczki i akcje.

Polecam SmartCurve RGB, Ultra-Sharpen (akcja jak Janusza Body) i wiele innych.

Niestety nie używam PSP, a jedynie PhotoImpact jeszcze z firmy Ulead, zanim kupił to Corel.
                            Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Zamieszczone przez krzyssp
                              Już ciężko jest dostać CS... Dzięki za info o Elements+, zainteresuję się tym A co sądzicie o Paint Shop Pro? I czy jakakolwiek firma jawnie stawia wyzwanie PS i warto by ją wspierać? Bo dopóki były kolejne wersje CS to Adobe opłacały się aktualizacje i nowe funkcje (faktycznie nowe a nie ulepszone, lub dodanie nowego aparatu) a teraz skoro i tak dostają kasę a nie ma alternatywy...
                              Wg mnie to już nie bardzo da się wymyślić coś nowego, do tego nie ma równie dobrze rozwiniętej alternatywy stąd decyzja o subskrypcji. Główna przyczyna to osiągnięcie max możliwości programu. Znam wielu pro ciągle korzystających z cs3. Nie zmieniają, bo nie ma potrzeby. W takim wypadku jedyny powód do zakupu nowej wersji to obsługa nowego aparatu w ACR. Jeśli jednak używasz LR albo odrawiacza innej firmy to upgrade w ogóle niema sensu. Adobe o ty wie dlatego dziś mamy abonament
                              Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• krzyssp
                                Bywalec
                                • 2013
                                • 246

Zamieszczone przez jinks
                                Wg mnie to już nie bardzo da się wymyślić coś nowego, do tego nie ma równie dobrze rozwiniętej alternatywy stąd decyzja o subskrypcji. Główna przyczyna to osiągnięcie max możliwości programu. Znam wielu pro ciągle korzystających z cs3. Nie zmieniają, bo nie ma potrzeby. W takim wypadku jedyny powód do zakupu nowej wersji to obsługa nowego aparatu w ACR. Jeśli jednak używasz LR albo odrawiacza innej firmy to upgrade w ogóle niema sensu. Adobe o ty wie dlatego dziś mamy abonament
                                To co piszesz jest innym punktem widzenia, ale dla mnie bardzo ciekawym. Choć brzmi dla mnie bardzo... dziwnie stwierdzenie że program osiągnął max swoich możliwości, ale jeżeli to prawda to mam nadzieje że przyjdzie czas gdy inne programy też to zrobią

Komentarz

Pracuję...